W ubiegłym roku tureccy hodowcy wprowadzili na rynek warzyw nową odmianę pomidora koktajlowego typu truskawkowego Eider F1. Była ona uprawiana na ponad 10 hektarach potwierdzając w warunkach produkcyjnych zalety podkreślane przez hodowców z firmy Yüksel Tohum.
Nowy mieszaniec ma, ich zdaniem przytaczanym przez Horti Daily, silne rośliny dobrze znoszące uprawę zarówno w klimacie chłodnym, jak i bardzo ciepłym. Odmiana nadaje się do całorocznego prowadzenia w hydroponice, jest odporna na Verticilium dahliae i wirusa mozaiki i żółtej kędzierzawki (TYLCV). Owoce są głęboko czerwone, twarde, o dużej zawartości ekstraktu (8 stopni Brix). Nie pękają i długo zachowują świeżość (long shelf life), przy tym są smaczne.
Turcy promują je jako owoce segmentu premium na rynek rosyjski, ale już w bieżącym sezonie będą testować te odmianę w Ameryce Północnej – są bowiem zdania, że ich pomidor powinien spodobać się rynkom amerykańskiemu i kanadyjskiemu.
Za: hortidaily
pg