Włoska kolekcja pomidorów

Pod koniec sierpnia firma Frimeko z Brzezia k. Gostynia (Wielkopolska) zorganizowała wyjazd do Włoch na poletka pokazowe z odmianami pomidorów firmy United Genetics Italia. Frimeko od ponad 20 lat zajmuje się dystrybucją nasion warzyw na polskim rynku i jest wyłącznym przedstawicielem handlowym w Polsce firmy United Genetics, a także Agri-Saaten oraz głównym partnerem handlowym HM. Clause.

– Z firmą United Genetics współpracujemy od wielu lat, ponieważ przekonaliśmy się, że sporo odmian pomidorów z tej hodowli sprawdziło się w uprawie w Polsce, np.: Early Fire F1, Gigantico F1, Rio Brasil F1, Zapateco F1, Tyking F1 czy Yellow River F1 o żółtych owocach. Co roku w włoskiej siedzibie tej firmy w drugiej połowie sierpnia organizowane są pokazy nowych odmian, na których zawsze udaje nam się wybrać nowości, które później testujemy w Polsce. Warto podkreślić, że Włosi przodują w produkcji pomidorów w Europie (w tym roku ich produkcja wyniosła ponad 6410 tys. t). Dlatego też w firmie United Genetics ok. 50% produkcji zajmują właśnie odmiany pomidora, ok. 20% – arbuza, 10% – melona, a pozostałe 20% – to m.in. odmiany ogórka, papryki, cukinii i oberżyny – informował Karol Marcinkowski z Frimeko.

United Genetics założył w 1990 r. Remo Ludergnani – Włoch od 40 lat mieszkający w Kalifornii (która od lat jest liderem w produkcji pomidorów) i tam właśnie znajduje się główna siedziba firmy (w Hollister). W 1994 r. swoje udziały do firmy wniósł Mario Martinelli i rok później powstał oddział United Genetics Italia. Włoska siedziba znajduje się na północy kraju w regionie Emilia-Romania, na przedmieściach Parmy, pięknego, zabytkowego miasta. Poza oddziałem w Parmie oraz kalifornijską siedzibą United Genetics powołało kilka centrów badawczych rozmieszczonych w różnych rejonach świata, które specjalizują się w badaniach nad gatunkami i odmianami dla danej strefy klimatycznej, np. centrum badawcze Hollister w Kalifornii koncentruje się nad odmianami pomidorów do przetwórstwa oraz słodkiej i ostrej papryki, a centrum w Bakersfield (150 mil od Los Angeles) – prowadzi hodowlę odmian ogórka, arbuza, melona, cukinii i dyni. Natomiast w centrum badawczym Torino we Włoszech testowane są odmiany pomidora przeznaczone do uprawy w tunelach foliowych. Z kolei działające od kilkunastu lat centrum United Genetics India – w Bangalore koncentruje się na pracach hodowlanych pod kątem odporności na wirusy w takich gatunkach, jak: ostra papryka, oberżyna i pomidor. Prowadzona jest tam również hodowla odpornościowa przeciwko patogenom występującym w warunkach tropikalnych.

– United Genetics nie jest dużą firmą, ale możemy się pochwalić rocznymi obrotami, które sięgają 28 mln USD. Jesteśmy dumni z osiągnięć i cieszy nas to, że możemy bazować na odmianach własnej marki, a nie sięgać po licencje od innych hodowców. Produkcja nasion, podobnie jak w innych firmach hodowlano-nasiennych, prowadzona jest w rejonach świata, w których panują warunki sprzyjające uprawom nasiennym m.in. w: Chinach, Tajlandii, Indiach oraz w Ameryce Centralnej – przekazywał Mario Martinelli. Informował on, że w 2013 r. wspólnie z założycielem firmy – Remo Ludergnani zdecydowali sprzedać swoje udziały japońskiej firmie Kagome, która jest jednym z trzech światowych gigantów w produkcji soków. – Dzięki tej współpracy w naszej firmie zwiększyły się możliwości inwestycyjne i nakłady na nowe programy hodowlane. Marka Kagome na japońskim rynku jest postrzegana jako producent szanujący prawa natury i oferujący wysokiej jakości produkty i my z tą ideą w pełni się utożsamiamy – wyjaśniał M. Martinelli z United Genetics.

W kolekcji odmian w Parmie na poletkach zaprezentowano prawie 800 odmian pomidorów, z tym, że nie wszystkie nadają się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Jak przekazywał Karol Marcinkowski z firmy Frimeko, włoskie odmiany pomidorów sprawdzają się w Polsce, ale tylko te o wczesnej i średnio wczesnej porze dojrzewania. Ponadto najwyższe plony osiągają gdy w czasie lata panują wysokie temperatury, a słabiej, gdy lato jest chłodne i deszczowe. Reprezentant firmy Frimeko zachęcał plantatorów, aby wśród uprawianych odmian pomidorów uwzględniali również te włoskie, ponieważ w takie lata, jak te dwa ostatnie, owocowały bardzo obficie i stanowiły wysokiej jakości surowiec do przetwórstwa.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJabłoń Story®: parchoodporna i jednokolorowa
Następny artykułXIII Rolniczy Festiwal Nauki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.