Jabłoń Story®: parchoodporna i jednokolorowa

Eksperci twierdzą, że na rynkach eksportowych wysoko cenione są jabłka o jednobarwnej skórce i wysokiej jędrności. Ciekawą propozycję dla sadowników ma w ofercie Novadi – firma zajmująca się marketingiem odmian wyhodowanych m.in. przez francuski INRA (Institut National de la Recherche Agronomique). Jest to odmiana Story® (znana także pod nazwą ‘Inored’).

Story® powstała w wyniku skrzyżowania odmiany ‘Pinova’ z klonem X6398 w 1995 r. Jest to odmiana odporna na parcha jabłoni (odporność jednogenowa), ale dość podatna na mączniaka jabłoni (wymaga ochrony). Korony drzew są otwarte i łatwe do formowania, zbliżone formą do tych u odmiany ‘Golden Delicious’, jednak lepiej od nich rozgałęzione.

Story® to odmiana polecana szczególnie do uprawy ekologicznej, przy czym należy uwzględnić, aby w tym systemie szczepić ją na silniej rosnącej podkładce niż dla upraw tradycyjnych. Czas kwitnienia Story® przypada na dwa dni przed ‘Golden Delicious’, zatem liczba jabłoni – potencjalnych zapylaczy jest dość długa. Nowa odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania, a plonowanie może wynieść około 50 t/ha. Odmiana o małej tendencji do przedwczesnego opadania owoców i do przemiennego owocowania.

Uwagę przykuwają bardzo atrakcyjne owoce (fot.), które są tak intensywnie ciemnoczerwone, że trudno na nich zauważyć rumieniec. Ogonek jest dość długi (3 cm), owoce są jednolite pod względem wybarwienia i kształtu, a ich średnia wielkość to 70–75 mm. Miąższ jest kruchy, jędrny (7–8 kG/cm2), ale za mało soczysty (zwłaszcza po przechowaniu). Wartość Brix waha się od 11,5–13,5°. Owoce dojrzewają zwykle pod koniec września, na początku października (zbiór jest zwykle dwukrotny).


Owoce Story® fot. D. Łabanowska-Bury

Dorota Łabanowska-Bury
Na podstawie EFM 9/2016

Artykuł pochodzi z numeru 10/2016 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSprzedaż bezpośrednia trafiła do sejmowych komisji
Następny artykułWłoska kolekcja pomidorów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.