Polskie pieczarki

Polska jest europejskim potentatem w produkcji pieczarek. Grzyby z Polski stopniowo zdobywają dominację na rynkach wielu krajów Unii Europejskiej stając się coraz większą konkurencja dla miejscowych producentów.
 
Aktualna produkcja pieczarek w kraju wynosi – według IERiGŻ – około 325 tys. ton, a uprawia się je na powierzchni 244 hektarów. Spożycie krajowe sięga 2,7 kg na mieszkańca. 
Większość – nawet 70% tych grzybów jest eksportowana. Głównym odbiorcą od lat są Niemcy, którzy kupują 30,5 tys. ton  (około 25%) wysyłanych za granice polskich pieczarek. Drugim rynkiem jest W. Brytania sprowadzająca ich około 26,3 tys, ton. Na trzecim miejscu plasuje się Białoruś z importem 15,4 tys. ton.
Ceny skupu pieczarek na eksport wahały się w tym roku w widełkach 1,39-1,45 €/kg, zaś za grzyby na rynek wewnętrzny płacono około 5,07 zł/kg.
 
za: AGROtydzień

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCebula bez łez
Następny artykułBędą nowe, oskładkowane umowy dla pracowników sezonowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.