Przedłużanie świeżości. Złoty medal dla innowacji w opakowaniach

Włoska firma ILIP zaprezentowała na targach Macfrut 2017 innowacyjne opakowanie, które pozwala dłużej zachować świeżość owoców i warzyw w sprzedaży detalicznej. System Life+ (Lifespan Improvement + Freshness Extension) to kompleksowe rozwiązanie, bazujące na koncepcji zrównoważonej modyfikowanej atmosfery, które zostało nagrodzone złotym medalem na tegorocznych targach w Rimini. 
 
 
Na system Life+ składają się trzy elementy: 
1.plastikowa wytłoczka nieprzepuszczająca powietrza, pokryta warstwą zapobiegającą osadzaniu się pary wodnej na ściankach opakowania
2.dwie wkładki regulujące skład atmosfery wewnątrz opakowania (ETHA – absorbująca etylen i spowalniająca procesy dojrzewania, ANTB – inhibująca rozwój grzybów/pleśni)
3.termozgrzewalne wieczko (folia) z mikroperforacjami wykonanymi za pomocą lasera, zapewniające odpowiednią wymianę gazową, a zatem i naturalny metabolizm świeżych warzyw i owoców, ochronę przed zachodzeniem procesów fermentacji.

Nagrodzone opakowanie przeznaczone jest do sprzedaży detalicznej owoców miękkich, winogron oraz pomidorów. Wg producentów minimalizuje straty produktów w łańcuchu dostaw: ogranicza ubytek masy, poprawia jędrność i wygląd owoców. Na tej innowacji mogą skorzystać nie tylko dostawcy owoców i warzyw na lokalny rynek, ale również eksporterzy.
RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKampania promocyjna polskich pomidorów
Następny artykułOzdobny materiał szkółkarski – zalecenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.