Jak podaje organizacja +Brocoli, zajmująca się promocją spożycia brokułów w Hiszpanii, w ubiegłym roku w tym kraju ich konsumpcja wzrosła o 20 proc.
W 2016 r. statystyczny Hiszpan zjadł 1,5 kg brokułów, czyli o 300 g więcej niż w 2015 r. W skali kraju dało to wzrost spożycia z 55 tys. ton do 66 tys. ton. Są to pozytywne wyniki działań promujących spożycie prowadzonych m.in. w mediach tradycyjnych oraz społecznościowych. W kampanii marketingowej 2016/2017 udało się dotrzeć organizacji do ponad 2,1 mln ludzi każdego miesiąca, i w skali roku do 25,6 mln obywateli. 
Hiszpania jest głównym producentem brokułów w Europie, z powierzchnią uprawy na poziomie 45 tys. ha. 88 proc. tych warzyw jest eksportowanych.  
        RS

            
		













![Zimowe ceny pomidorów, ale czy wszystkich? Niektóre są mniej cenione [13.03.2024] Pomidory](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2024/03/Aktualne-ceny-polskich-pomidorow-218x150.jpg)

























