W 2017 r. jedna na cztery osoby (27%) spożywało owoce co najmniej dwa razy dziennie. Kolejne 37% ludności UE jadło owoce raz dziennie, a pozostałe 36% spożywało owoce rzadziej lub wcale w ciągu typowego tygodnia. Nieco niższy odsetek (23%) populacji UE jadł warzywa co najmniej dwa razy dziennie, a nieco wyższy (40%) -raz dziennie.
Wśród państw członkowskich UE dzienne spożycie owoców było najbardziej rozpowszechnione we Włoszech (85% populacji) i Portugalii (81%). Natomiast w trzech państwach członkowskich codzienne ich spożycie było niższe niż u 40% ludności – na Łotwie (35%), Litwie i Bułgarii (po 37%).
Jeśli chodzi o spożycie warzyw w państwach członkowskich, Irlandia i Belgia miały najwyższy odsetek ludności, która przynajmniej raz dziennie jadła warzywa (po 84%), podczas gdy w większości państw członkowskich od 50% do 80% populacji zgłosiło codzienne spożywanie warzyw. Było też pięć państw członkowskich, w których odsetek ten wynosił poniżej 50%: Węgry (30%), Rumunia (41%), Łotwa (44%) ), Litwa i Bułgaria (oba po 45%).
Piotr Grel
za: ec.europa.eu















![Zimowe ceny pomidorów, ale czy wszystkich? Niektóre są mniej cenione [13.03.2024] Pomidory](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2024/03/Aktualne-ceny-polskich-pomidorow-218x150.jpg)

























