BAKTERYJNA CĘTKOWATOŚĆ POMIDORA

    W czasie produkcji rozsady oraz po jej posadzeniu na miejsce stałe w polu lub pod osłony należy pamiętać także o profilaktycznej ochronie pomidorów przed bakteriozami — bakteryjną cętkowatością oraz rakiem bakteryjnym. Występowanie tej pierwszej od kilku lat nasila się i czasami przybiera postać epidemii. Często poraża pomidory już w okresie produkcji rozsady, kiedy źródłem infekcji może być zakażone podłoże i porażone nasiona. Objawia się wówczas charakterystycznymi brunatnymi i czarnymi plamkami z żółtą obwódką, występującymi na liściach, łodygach, działkach kielicha kwiatów i na owocach (fot. 1–3). Producenci pomidorów potrafią już rozpoznawać tę chorobę, wcześniej utożsamianą z alternariozą lub zarazą ziemniaka. Szkodliwość tej bakteriozy jest znaczna, w skrajnych przypadkach następuje zamieranie roślin na plantacjach. Jej zwalczanie jest trudne, ważna jest więc profilaktyka. Przede wszystkim wymagane jest odkażanie podłoży do produkcji rozsady Basamidem 97 GR, a w dalszej kolejności zaleca się 1- lub 2-krotne opryskanie rozsady fungicydami miedziowymi: Funguranem-OH 50 WP (w polu 2,5 kg/ha), Kocide 101 WP (w polu 3 kg/ha), Championem 50 WP (w polu 2,5–3 kg/ha), Miedzianem 50 WG i 50 WP (w polu 2,5–3 kg, pod osłonami 0,3%), Magiem 50 WP (w polu 2,5–3,0 kg/ha). Dobre efekty uzyskać można opryskując profilaktycznie rośliny 0,1–0,15% roztworem ekstraktu grejpfruta (Biosept 33 SL). Fungicydy miedziowe można mieszać z mocznikiem (w stężeniu 0,2%) lub z Florovitem (0,4%) w celu zwiększenia ich skuteczności. Środków miedziowych nie wolno stosować w okresach wysokiej temperatury (powyżej 22OC), zwłaszcza podczas kwitnienia i zawiązywania owoców, ponieważ mogą uszkadzać zawiązki. Ostrzegam naszych Czytelników, że niektóre odmiany pomidorów szklarniowych uprawianych w cyklu wczesnowiosennym mogą wykazywać dużą wrażliwość na poparzenie liści mieszaninami nawozowo-fungicydowymi lub wszelkiego typu nieatestowanymi odżywkami i środkami ochronno-nawozowymi pochodzenia tak zwanego biologicznego lub ekologicznego,
    o "cudownym" działaniu na rośliny.
    W Programie ochrony (HO 1/2002) są fungicydy lub ich mieszaniny, które kompleksowo chronią pomidory przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Przykładem może być opryskiwanie roślin mieszaninami środków grzybo- i bakteriobójczych w połączeniu z mocznikiem lub Florovitem. Jedną z propozycji jest mieszanina Funguranu OH-50 WP, Championu 50 WP lub Miedzianu 50 WG z jednym z preparatów: Bravo Plus 500 SC, Bravo 500 SC lub Gwarant 500 SC oraz mocznikiem (0,2%) lub Florovitem (0,4%).


    FOT. 1. BAKTERYJNA CĘTKOWATOŚĆ POMIDORA — OBJAWY NA LIŚCIACH


    FOT. 2. OBJAWY TEJ SAMEJ CHOROBY NA OWOCACH


    FOT. 3. PORAŻONY PRZEZ TĘ BAKTERIOZĘ PĘD POMIDORA

    W czasie produkcji rozsady oraz po jej posadzeniu na miejsce stałe w polu lub pod osłony należy pamiętać także o profilaktycznej ochronie pomidorów przed bakteriozami — bakteryjną cętkowatością oraz rakiem bakteryjnym. Występowanie tej pierwszej od kilku lat nasila się i czasami przybiera postać epidemii. Często poraża pomidory już w okresie produkcji rozsady, kiedy źródłem infekcji może być zakażone podłoże i porażone nasiona. Objawia się wówczas charakterystycznymi brunatnymi i czarnymi plamkami z żółtą obwódką, występującymi na liściach, łodygach, działkach kielicha kwiatów i na owocach (fot. 1–3). Producenci pomidorów potrafią już rozpoznawać tę chorobę, wcześniej utożsamianą z alternariozą lub zarazą ziemniaka. Szkodliwość tej bakteriozy jest znaczna, w skrajnych przypadkach następuje zamieranie roślin na plantacjach. Jej zwalczanie jest trudne, ważna jest więc profilaktyka. Przede wszystkim wymagane jest odkażanie podłoży do produkcji rozsady Basamidem 97 GR, a w dalszej kolejności zaleca się 1- lub 2-krotne opryskanie rozsady fungicydami miedziowymi: Funguranem-OH 50 WP (w polu 2,5 kg/ha), Kocide 101 WP (w polu 3 kg/ha), Championem 50 WP (w polu 2,5–3 kg/ha), Miedzianem 50 WG i 50 WP (w polu 2,5–3 kg, pod osłonami 0,3%), Magiem 50 WP (w polu 2,5–3,0 kg/ha). Dobre efekty uzyskać można opryskując profilaktycznie rośliny 0,1–0,15% roztworem ekstraktu grejpfruta (Biosept 33 SL). Fungicydy miedziowe można mieszać z mocznikiem (w stężeniu 0,2%) lub z Florovitem (0,4%) w celu zwiększenia ich skuteczności. Środków miedziowych nie wolno stosować w okresach wysokiej temperatury (powyżej 22OC), zwłaszcza podczas kwitnienia i zawiązywania owoców, ponieważ mogą uszkadzać zawiązki. Ostrzegam naszych Czytelników, że niektóre odmiany pomidorów szklarniowych uprawianych w cyklu wczesnowiosennym mogą wykazywać dużą wrażliwość na poparzenie liści mieszaninami nawozowo-fungicydowymi lub wszelkiego typu nieatestowanymi odżywkami i środkami ochronno-nawozowymi pochodzenia tak zwanego biologicznego lub ekologicznego,
    o „cudownym” działaniu na rośliny.
    W Programie ochrony (HO 1/2002) są fungicydy lub ich mieszaniny, które kompleksowo chronią pomidory przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Przykładem może być opryskiwanie roślin mieszaninami środków grzybo- i bakteriobójczych w połączeniu z mocznikiem lub Florovitem. Jedną z propozycji jest mieszanina Funguranu OH-50 WP, Championu 50 WP lub Miedzianu 50 WG z jednym z preparatów: Bravo Plus 500 SC, Bravo 500 SC lub Gwarant 500 SC oraz mocznikiem (0,2%) lub Florovitem (0,4%).



    FOT. 1. BAKTERYJNA CĘTKOWATOŚĆ POMIDORA — OBJAWY NA LIŚCIACH



    FOT. 2. OBJAWY TEJ SAMEJ CHOROBY NA OWOCACH



    FOT. 3. PORAŻONY PRZEZ TĘ BAKTERIOZĘ PĘD POMIDORA

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOCHRONA PRZED PHYTOPHTHORA RAMORUM
    Następny artykułJAKA GOSPODARKA, TAKIE TARGI

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.