Dobre praktyki walki z marnowaniem żywności w UE

W skali świata marnowanych jest prawie miliard ton żywności, w Europie blisko 88 mln ton. W samej Polsce to 5 mln ton – dowodzą tego badania zrealizowane w ramach projektu PROM przez zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytut Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Taka skala pociąga za sobą nie tylko koszty gospodarcze, ale także społeczne i środowiskowe.

7 zasad bezpiecznej ochrony roślin

Wraz z ruszeniem wegetacji roślin rozwijają się szkodniki i patogeny upraw. To z kolei wiąże się z koniecznością ich zwalczania. Dlatego warto przypomnieć sobie podstawowe zasady stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Dofinansowanie do prywatnych lasów

Od 17 maja do 27 czerwca 2021 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski o przyznanie pomocy na inwestycje zwiększające odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska. Wsparcie finansowane jest z budżetu PROW 2014-2020.

Konsultacje publiczne polityki promocyjnej Unii Europejskiej

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w ramach przeglądu unijnej polityki promocji produktów rolno-spożywczych.

eDWIN – ogólnopolski projekt rolnictwa przyszłości

W połowie 2022 roku na rynku pojawi się aplikacja, która będzie mogła być wykorzystywana nie tylko przez rolników, samorządy, instytucje naukowe, ale także przez każdego z nas.

Uprawa bez skutecznych fungicydów to wyzwanie

Wyniki badań na temat dostępności fungicydów w dobie wycofywania substancji czynnych, zaprezentowane przez Zakład Mykologii IOR – PIB na Konferencji Ochrony Roślin – 61 Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin – PIB, obrazują wyzwania, z jakimi będzie musiało zmierzyć się rolnictwo. O zagrożeniach wynikających z ograniczenia zakresu dopuszczonych do stosowania substancji czynnych fungicydów opowiadają prof. Marek Korbas i dr Jakub Danielewicz z Zakładu Mykologii IOR – PIB w Poznaniu.

Zasiłek opiekuńczy przedłużony do 25 kwietnia 2021 r.

KRUS poinformował, że do 25 kwietnia 2021 r. wydłużony został okres, za który przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego rolnika/domownika.

Analizy niezbędne do prawidłowego określenia potrzeb nawozowych

Sezon wegetacyjny zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze prace w sadach i na plantacjach obejmują przede wszystkim dostarczenie glebie składników pokarmowych w formie nawożenia doglebowego. Tego, czy i jakich składników w glebie brakuje nie można ocenić "na oko". Z pomocą przychodzą metody analityczne. Próbki pobrane z pola dostarcza się do laboratorium.

Nowy zakres akredytacji

9 marca 2021 roku laboratorium Fertico uzyskało oficjalnie nowy zakres akredytacji zgodnie ze znowelizowaną normą PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Pełny zakres akredytacji znaleźć można pod numerem AB1748.

Ekologiczna uprawa zaczyna się od nasion

Tysiące lat temu ludzie zaczęli zbierać nasiona z roślin stanowiących ich pokarm. Robili to, aby ponownie je wysiać w kontrolowanych przez siebie warunkach – bliżej schronienia, w większym zagęszczeniu, itd. W ten sposób narodziło się rolnictwo, a łowca-zbieracz stopniowo przekształcił się w rolnika.