Z tego powodu aż 50-60% jabłek przerabia się u nas na koncentrat jabłkowy, a tylko 40-50% jabłek stanowią owoce wysokiej jakości, które mogą konkurować na rynkach zagranicznych. Tak więc poprawa jakości to jeden z najważniejszych problemów krajowej produkcji tych owoców.
Profesor Makosz uważa, że aby utrzymać wysoką pozycję Polski na europejskim rynku i zapewnić opłacalną produkcję jabłek w kraju, należy możliwie jak najszybciej istotnie poprawić właśnie jakość jabłek. Jeśli nie zwiększy się ilości owoców wysokiej jakości, stracimy możliwość dużego eksportu jabłek. Profesor wielokrotnie przestrzegał, że musimy się dostosować do rynku eksportowego, który porównał do pociągu pędzącego przez całą Europę. Kto nie wsiądzie do niego i nie zabierze się, zostanie na stacji i nigdy już go nie dogoni.
Latem 2012 roku nakładem Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych ukazała się prawie 100-stronnicowa książka pt. „Dlaczego i jak poprawić jakość jabłek”. W treści publikacji znalazły się rozdziały takie jak:
- Ważna jest jakość jabłek – prof. Eberharda Makosza,
- Jak poprawić jakość owoców – prof. Augustyna Miki,
- Jakość owoców w opinii konsumentów – dr. hab. Eugenii Czernyszewicz oraz
- Możliwość poprawienia jakości i ilości jabłek przy zastosowaniu technologii Timac Agro – mgr inż. Zbigniewa Marka.
Publikacja powyższa została sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Publikacja ta jest dostępna w firmie Timac Agro Polska Sp. z o.o. Więcej informacji można uzyskać u Doradców Techniczno-Handlowych Timac Agro Polska lub na stronie ww.pl.timacagro.com