Komunikat Jagodowy PROCAM z 17.05.2019

Krzysztof Gasparski PROCAM Polska w kolejnym komunikacie jagodowym.

Jakie choroby zagrażały szkółkom roślin sadowniczych i ozdobnych w tygodniu 19

Przekazujmy Państwu kolejną ocenę występowania chorób w szkółkach przygotowane przez AgroSmartLab z podziałem na poszczególne województwa.

Komunikat Sadowniczy zalecenia PROCAM 9/2019 z 14.05.2019 r.

Krzysztof Gasparski z Procam Polska w kolejnym komunikacie sadowniczym z dnia 14.05.2019

Komunikat Sadowniczy Timac Agro Polska

W najnowszym komunikacie Timac Agro Polska specjalista ds. Sadownictwa - Mateusz Nowacki mówi o aktualnej sytuacji w sadach i zaleceniach na najbliższy czas.

Komunikat Jagodowy 08 PROCAM z dnia 09.05.2019

Krzysztof Gasparski z firmy Procam w najnowszym komunikacie jagodowym.

Komunikat Sadowniczy Agrosimex z dnia 7.05.2019 – zalecenia po kwitnieniu

Robert Binkiewicz opisuje aktualną sytuację w sadach jabłoniowych, gruszowych i uprawach drzew pestkowych. Poznaj zalecenia na najbliższe dni.

Parch jabłoni – stan na dzisiaj i perspektywa

Deszczowa i chłodna pogoda sprzyja wysiewom zarodników workowych grzyba Venturia inaequalis i silnym infekcjom jabłoni. Dzisiaj jeszcze tylko sadowniczy okręg lubelski jest pod wpływem niżu i deszczowego frontu. Kolejne dni – do środy to czas na intensywne zabiegi fungicydowe, w celu ochrony przed parchem jabłoni.

Komunikat borówkowy 02 Timac Agro

Kolejny odcinek komunikatu borówkowego Timac Agro Polska. A w nim:

Komunikat Jagodowy PROCAM z 2 maja 2019

Pierwszy majowy komunikat jagodowy przygotowany przez Krzysztofa Gasparskiego z firmy Procam

Ostatnie artykuły

Tranzyt kolejowy i drogowy przez Rosję – dozwolony

Rosja zezwoliła na tranzyt kolejowy i drogowy (ciężarowy) produktów pochodzenia roślinnego objętych embargiem wprowadzonym w sierpniu 2014 roku.

Rzemieślnicze lody jagodowe

Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemieślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.

Warzywa i owoce – na szczęście

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Celem III już edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.