Nowe trendy w pakowaniu

Pakowanie warzyw to obecnie już nie tylko kwestia ich odpowiedniego zabezpieczenia na czas transportu. Nowoczesne opakowania spełniać mają przede wszystkim funkcję utrzymania świeżych produktów w dobrym stanie w okresie ich ekspozycji na półce sklepowej oraz być elementem marketingu. Nowości w sferze opakowań są co roku prezentowane na targach sektora owocowo-warzywnego.

Jedna z firm działająca na rynku opakowań do warzyw – Sorma Group podczas tegorocznych targów Fruit Logistica w Berlinie oraz Macfrut w Cesenie zaprezentowała dużą różnorodność opakowań pod wspólną nazwą Sormabag. Jest to opakowanie wykonane z polipropylenowej siatki raszlowej (może być poddawane recyklingowi) z praktycznym uchwytem. Może służyć do pakowania warzyw np. cebuli, szalotki, czosnku lub owoców. Mieści od 250 g do 1,5 kg produktu, który jest w pełni widoczny dla kupującego. Warzywa są pakowane za pomocą maszyny SBU-134. Jej zaletą, jak podkreślał Tomasz Materek z Toropak, przedstawiciela Sorma Group na polskim rynku, jest duża uniwersalność.

Poza pakowaniem w opakowania Sormabag, za jej pośrednictwem można przygotować produkty w innych opakowaniach. W ofercie firmy są m.in. Sormabag Plus mieszczące 1–3 kg, Sormabag Wrap (mieści 4/6/8 owoców lub warzyw) lub VertBag, w które zapakować można 1–10 kg warzyw. To ostatnie opakowanie jest wzmocnione, opatrzone etykietą, którą można dowolnie zadrukować. Przez firmę Toropak jest szczególnie polecane do pakowania ziemniaków, cebuli, fasoli i cytrusów. Ciekawą propozycją wśród Sormabagów są – Eco Sormabag (0,25– 1,5 kg) i Eco Sormabag Plus (1–3 kg owoców). W tych opakowaniach nie wykorzystuje się metalowych klipsów do zabezpieczenia pakowanych produktów, a informacja o nich jest przedstawiona na etykiecie.

Maszyna pakująca SBU-134 firmy Sorma Group

Sormabag pakowane za pomocą maszyny SBU-134

Z ekranami dotykowymi
Na stoisku firmy Newtec podczas targów Macfrut zaprezentowano kilka maszyn, które służą przygotowaniu warzyw i owoców do obrotu handlowego. Do pakowania m.in. cebuli i czosnku rekomendowano maszynę C-Pack VAC 928/929 – zautomatyzowany system do pakowania w rękawy z siatki raszlowej i zabezpieczania klipsem metalowym – najbardziej popularne opakowanie na rynku. Dzięki tej maszynie, w szybkim tempie – średnio ok. 30 paczek/min – zapakować można 0,5–5 kg produktu. Maszyna jest wyposażona w drukarkę transferową i może być elementem linii technologicznej.

Maszyna C-Pack VAC 928/929

Z oferty firmy Newtec pokazano także szeroki asortyment automatycznych naważarek, np. Newtec 4009B2 (nowej generacji naważarka umożliwiająca szybką pracę w zakresie 0,25–5 kg i łatwe czyszczenie) i Newtec 3013MD. Zastosowano w nich nowatorskie rozwiązania dotyczące dotykowych paneli sterowania. Są one przyjazne dla użytkownika i znacznie przyspieszają wprowadzanie zmian. Za te rozwiązania zostały one podczas targów nominowane do nagrody Macfrut Oscars.

Maszyna Newtec 4009 xb2

Dla marketów
Warzywa takie jak cebula czy czosnek, na potrzeby supermarketów, są często pakowane po 3–4 sztuki w rękawy z ekstrudowanej siatki opatrzone etykietą z PE o szerokości 40 mm (T-pack), a czasem jeszcze są układane na tackę z polistyrenu. Te rozwiązania od wielu lat praktykują supermarkety m.in. w Wielkiej Brytanii (np. sieć Tesco). Na targach Macfrut firma REV prezentowała jedną ze swoich maszyn umożliwiającą takie przygotowanie warzyw – model Tiger. Jest to maszyna, która umożliwia przygotowanie warzyw w opakowaniu T-pack bez użycia metalowego klipsa – opakowanie z siatki jest zgrzewane za pomocą specjalnego systemu. Pomimo zaawansowania technologicznego maszyny, jest ona łatwa w obsłudze, posiada panel dotykowy, za pośrednictwem którego można zmieniać parametry pracy urządzenia.

Model Tiger z firmy REV

[NEW_PAGE]Firma Ulma Packaging specjalizuje się w pakowaniu warzyw i owoców na różnego typu tackach i w pojemnikach. Produkty są zabezpieczane i etykietowane, a elektroniczne maszyny pakujące można dopasować do indywidualnych potrzeb każdego odbiorcy. Podczas targów Fruit Logistica w Berlinie i Macfrut w Cesenie firma prezentowała jedno z nowszych swoich rozwiązań – gamę maszyn Sienna. Nowe modele są udoskonalone technicznie, wydajne i łatwe w obsłudze. Są wyposażone w panele dotykowe zapewniające intuicyjny dostęp do parametrów maszyny. Taki panel pozwala na zmianę ustawień dla każdego produktu, tj. długość opakowania, prędkość czy czas zgrzewania. 

Sienna jest to maszyna zbudowana ze stali nierdzewnej, co pozwala na łatwe utrzymanie jej w czystości. Posiada łatwy dostęp do elementów mechanicznych i elektrycznych. Ponadto regulacji wysokości modułu zgrzewania wzdłużnego dokonuje się za pomocą silnika elektrycznego ułatwiającego szybkie dopasowanie pozycji, a głowica zgrzewająca posiada niezależny napęd, co zapewnia dużą elastyczność umożliwiając optymalizację czasu trwania cyklu, a także produkowania opakowań o minimalnej długości.

Maszyna serii Sienna z firmy Ulma Packaging

Prawie jak naturalne
Tradycyjna plastikowa skrzynka nie zachwyca konsumentów ani estetyką ani fakturą, więc producenci opakowań – inspirowani naturą – poszukują nowych rozwiązań dla swoich opakowań. Podczas ubiegłorocznej edycji targów Macfrut, na stoisku włoskiej firmy Polymer Logistics zaprezentowano nowość do pakowania i prezentowania świeżych owoców i warzyw – Rattan Active Lock. Była to składana plastikowa skrzynka z aktywną blokadą, której ściany przypominają wyglądem wiklinowe koszyki w różnych kolorach. W tym roku natomiast ta sama firma prezentowała jeszcze nowsze rozwiązanie – opakowania wyglądem przypominające drewniane skrzynki.

Opakowania te są oryginalne i uniwersalne. Ich powierzchnie łatwo utrzymać w czystości oraz mają naturalny, estetyczny wygląd. Skrzynki mogą być łatwo transportowane w formie złożonej. Podobny trend – wzorowania się na surowcach naturalnych – obserwuje się także wśród producentów kartonów z tektury falistej, które zadrukowane są we wzór drewna. Opakowania takie stają się ciekawym elementem wystroju sklepu lub stoiska owocowo-warzywnego.

Nowoczesne skrzynki – Rattan Active Lock

Plastikowe skrzynki imitujące drewno

Ulegają kompostowaniu
Producenci opakowań syntetycznych przed kilka ostatnich dziesięcioleci skupiali się na ich jakości, trwałości i wyglądzie, zapominając przy tym o ochronie środowiska naturalnego. Obecnie, jak informował Marcin Śpiewok z NNZ, wiele firm, skupionych na nowoczesnych technologiach, poszukuje nowych rozwiązań w pakowaniu owoców i warzyw. Zamiast nadal wykorzystywać surowce polietylenowe przechodzą na bardziej „eko” opakowania, np. z tektury falistej, zastępując plastikowe skrzynki kartonami.

Kilku światowych liderów rozpoczęło produkcję i wprowadzanie na rynek europejski opakowań wytworzonych z surowców biodegradowalnych. Prym wiodą producenci kartonów. W pakowaniu warzyw korzeniowych, cebuli i ziemniaków najczęściej wykorzystywane są worki raszlowe, te jednak mogą być użyte tylko raz i stanowią odpad trudny do zagospodarowania. Korzystanie z opakowań, które mogą być kompostowane lub poddane recyklingowi nie tylko ogranicza zużycie energii z paliw kopalnych (np. ropy naftowej), ale także pozwala wprowadzić substancje biodegradowalne do łańcucha dostaw. Na stoisku NNZ podczas targów Interpoma w Bolzano pokazano produkt, który może z powodzeniem je zastąpić – rękaw siatkowy do pakowania owoców i warzyw wykonany z surowca biodegradowalnego. Włókno celulozowe do jego wytworzenia jest pozyskiwane z drewna bukowego z drzew rosnących w Europie Środkowej i Wschodniej.

Marcin Śpiewok z NNZ prezentuje materiał opakowaniowy z surowca biodegradowalnego

Do wielu gatunków owoców i warzyw
Włoska firma Elisam jest producentem sortownicy optycznej Gran Torino, którą można było obejrzeć na targach w Bolzano. Dystrybucją tych maszyn w Polsce zajmuje się FH Najbar. Gran Torino łączy w sobie rozwiązania mechaniczne włoskiego producenta maszyn z elektroniką i oprogramowaniem holenderskiej firmy Ellips (Ellips True Sort). Może znaleźć zastosowanie do sortowania m.in.: jabłek, gruszek, cytrusów, moreli, brzoskwiń, cebuli i pomidorów. Sortownik może być wyposażony w 2 do 8 ścieżek. Elementem nośnym są delikatne rolki i tacki. Sortownica Gran Torino umożliwia podział produktów na klasy jakościowe, uwzględniając podstawowe ich parametry, jak masa, kolor, kształt i średnica, a także wykrywanie uszkodzeń zarówno na powierzchni skórki owoców, jak i wewnątrz owocu. Jest to możliwe dzięki dynamicznemu wykonywaniu zdjęć (czarno-białych i kolorowych) przesuwającym się pod optyką urządzenia owocom. Prędkość pracy sortownicy to 9–12 t/godz.

Sortownica Elisam Gran Torino

Dorota Łabanowska-Bury
Fot. D. Łabanowska-Bury

Artykuł pochodzi z numeru 12/2014 miesięcznika “Warzywa”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię