Wielkoowocowa nowość

Firma Monsanto (marka De Ruiter) we współpracy z przedsiębiorstwami: Sativex, Lidia Horti-Logistic i Desio Huwa-San zorganizowała 14 czerwca w gospodarstwie Jolanty i Bogdana Mazurków w Skarszewie pod Kaliszem spotkanie dedykowane producentom pomidorów szklarniowych.

Jego celem była prezentacja nowej odmiany pomidora wielkoowocowego marki De Ruiter – Foronti F1 (fot. 1).

Jak informowała Katarzyna Kaczmarek (fot. 2), reprezentująca markę De Ruiter w rejonie Kalisza, odmiana ta, znana wcześniej pod numerem DRW 7848 F1, łączy w sobie plenność i wysoką jakość owoców. Rośliny zawiązują ich po 4 lub 5 sztuk w gronie, a pojedynczy owoc osiąga masę 230–300 g. Odznaczają się one dużym wyrównaniem i atrakcyjnym wyglądem. Są intensywnie wybarwione na ciemnoczerwono, z połyskiem i wydłużoną szypułką, która długo zachowuje świeżość.

Owoce są twarde i trwałe (mogą być przechowywane przez ok. 2 tygodnie), a przy tym smaczne, co potwierdzają testy konsumenckie.

Fot. 2. Katarzyna Kaczmarek przekazała informacje na temat nowego mieszańca

Rośliny nowego mieszańca wyróżniają się silnym wzrostem i dużym potencjałem plonotwórczym. Mają otwarty pokrój i mocny wierzchołek (fot. 3). Długie i szerokie liście ułatwiają ich pielęgnację. Ważną zaletą odmiany jest jej wysoka odporność na mączniaka prawdziwego. Ze względu na silny system korzeniowy mieszańca można uprawiać bez szczepienia, choć nadaje się również do uprawy ze szczepionej rozsady. Mimo dużego wigoru rośliny są wystarczająco generatywne. Jak podkreślała K. Kaczmarek, dotychczasowe doświadczenia wykazały, że nawet w uprawie z wczesnych nasadzeń w miesiącach z deficytem promieniowania słonecznego rośliny bardzo dobrze zawiązują grona owocowe.

Fot. 3. Rośliny mają duży wigor i mocne wierzchołki

Państwo Mazurkowie uprawiają pomidory w szklarniach o powierzchni 1,3 ha. Rośliny sadzone są w matach z wełny mineralnej firmy Cultilene (maty Exxellent X-fibre) ułożonych na podwieszanych rynnach uprawowych. W tym roku, po ubiegłorocznych testach nowego mieszańca, odmianę Foronti F1 uprawiają na powierzchni 3 tys. m2. Dwupędową rozsadę, szczepioną na podkładce Maxifort F1 dostarczyła Grupa Producentów Rozsad Krasoń. Rośliny do obiektu uprawowego wniesiono 17 stycznia br., a na otworach w matach ustawiano je 7 lutego. Zagęszczenie od początku uprawy wynosi 2,3 rośliny/m2. W pierwszych gronach liczba owoców była regulowana do 3 lub 4 sztuk. Na grona z owocami przez cały sezon zakładane są plastikowe łuczki, zabezpieczające przed złamaniem.

Pierwsze owoce producenci zebrali 16 kwietnia. W połowie czerwca, kiedy odbywało się spotkanie, rośliny były w fazie intensywnego plonowania (fot. 4). Można było zauważyć, że były one silne, żywozielone, o dobrej równowadze wegetatywno-generatywnej. Jak informowali ogrodnicy, zasilane były pożywką o EC 3,2 mS/cm przy pH 5,3, natomiast EC w macie wynosiło 5,5– 5,8 mS/cm, a pH podłoża – 6,4. W obiekcie uprawowym utrzymywano aktywny klimat, z wykorzystaniem ogrzewania wegetacyjnego i stosowaniem przednocnych spadków temperatury (ang. pre- -night) do 15°C.

Fot. 4. W czerwcu rośliny były w fazie intensywnego plonowania
 

[NEW_PAGE]Podczas spotkania Michał Sotkiewicz (fot. 5) z firmy Desio Huwa-San omówił zastosowanie preparatu Huwa-San TR50 w uprawie pomidorów szklarniowych. Ten, zawierający nadtlenek wodoru stabilizowany srebrem preparat, cechuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie. W uprawie pomidorów pod osłonami znajduje zastosowanie na każdym etapie wzrostu i rozwoju roślin. Według preregenta może być wykorzystywany do:

  •  dezynfekcji obiektów uprawowych i narzędzi;
  •  odkażania nasion – moczenie nasion w 0,5% roztworze preparatu przez 1 minutę przed siewem dezynfekuje okrywę nasienną i zwiększa siłę kiełkowania;
  •  opryskiwania podłoża bezpośrednio po siewie nasion, w celu ograniczenia pojawiania się glonów na jego powierzchni (w stężeniu 0,5%);
  •  dezynfekcji rozsady przed sadzeniem – moczenie przez ok. 10 sekund w 0,05% roztworze środka (5 ml na 10 l wody) wspomaga ukorzenianie roślin i ogranicza rozwój chorób;
  •  opryskiwania roślin począwszy od fazy 2–4 liści właściwych (co 7–10 dni, w stężeniu 0,05%) – ogranicza rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów oraz wpływa na zwiększenie odporności roślin, szybszy wzrost i zawiązywanie większej liczby liści i kwiatów;
  •  podlewania roślin po posadzeniu na miejsce stałe poprzez system fertygacji (co 7–10 dni w dawce 2 l/ha) – wpływa na lepszy wzrost systemu korzeniowego i ogranicza występowanie chorób korzeni;
  •  opryskiwania roślin (co 5–7 dni w stężeniu 0,05–0,15%) ogranicza występowanie szarej pleśni, fuzariozy oraz chorób bakteryjnych. 

Jak podkreślał przedstawiciel firmy Desio-Huwa San, preparat jest bezpieczny i przyjazny dla środowiska (rozpada się na wodę oraz tlen).

Fot. 5. Michał Sotkiewicz omówił zastosowanie preparatu Huwa-San TR50 w uprawie pomidorów szklarniowych
 

Fot. 6. Jolanta i Bogdan Mazurkowie – producenci ze Skarszewa, gospodarze spotkania

Anna Maciejuk
Fot. 1-6 A. Maciejuk

Artykuł pochodzi z numeru 8/2013 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł33 proc. mieszkańców wsi zadowolonych z warunków materialnych
Następny artykułMazowieckie największym eksporterem owoców i warzyw

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.