Komunikaty-Sadownicze-NOWY-765×100

Co odkrywano w żywności?

Mołdawia
Doroczny raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności za rok 2016 przynosi dane na temat pozostałości pestycydów w żywności zebrane po przeanalizowaniu 84 655 próbek dla 791 pestycydów.
W ramach swojego rocznego sprawozdania EFSA analizuje wyniki koordynowanego przez UE programu kontroli (EUCP), w którym kraje składające sprawozdanie analizują próbki z tego samego “koszyka” produktów żywnościowych i tych samych pestycydów.
 
96,2% (81 482) próbek mieściło się w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE, a 50,7% badanych próbek nie zawierało oznaczalnych pozostałości. W poprzednim roku sprawozdawczym (2015) 97,2% próbek mieściło się w dopuszczalnych granicach, a 53,3% nie zawierało ilości oznaczalnych. Różnica wynika głównie z odkrycia pozostałości chloranu, związku, który został włączony po raz pierwszy do badania w programach kontrolnych na 2016 r.
 
Większość badanych próbek (67%) pochodzi z państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii; 26,4% dotyczyło produktów importowanych z krajów trzecich. Dla 6,6% próbek pochodzenie produktów było nieznane.
 
Limity prawne zostały przekroczone w 2,4% próbek dla produktów z krajów UE i EOG, a w 7,2% próbek z krajów spoza UE.
 
Z 1 666 próbek żywności przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci 98,1% miało pozostałości w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE; 89,8% próbek nie zawierało oznaczalnych pozostałości.
 

W 2016 r. pobrano 5.495 próbek żywności ekologicznej, z czego 98,7% było w granicach dopuszczalnych prawem; 83,1% próbek nie zawierało oznaczalnych pozostałości.

W 2016 r. w koszyku badanych produktów znalazły się jabłka, kapusta głowiasta, por, sałata, brzoskwinie, truskawki, pomidory, żyto, wino, mleko krowie i tłuszcz ze świń. Najniższe wskaźniki przekroczenia MRL określono dla żyta (0,7%), a następnie kapusty głowiastej (1,1%) i truskawek (1,8%). Najwyższe przekroczenia stwierdzono dla programów skoordynowanych z jabłkami (2,7%) i pomidorami (2,6%).

Za: efsa.europa.ue

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię