Pozostałości w żywności – ranking krajów według EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) firmuje przegląd jakości produktów żywnościowych pod kątem pozostałości pestycydów dostępnych w poszczególnych krajach Europy.

Ranking krajów, w których najczęściej znajdywano w 2016 skażoną żywność – utworzony po przeanalizowaniu 80 tysięcy próbek w 30 krajach otwiera Malta z 10,7% próbek żywności wykazujących podwyższony poziom pozostałości pestycydów. Kolejne miejsca zajmują Luksemburg (8,3%), Holandia (7,5%), Cypr (6,8%), Francja (6,4%), Hiszpania (6,3%), Norwegia (5,7%), Bułgaria (4,9%), Belgia 4,8%), Czechy (4,5%).

Najczystszą żywność znajdowano w próbkach następujących państw: Rumunia (73,8% badanych próbek było wolnych od skażeń), Łotwa (73,5%), Słowenia (72,8%), Estonia (67,9%), Włochy (64,8%), Hiszpania (64,4%), Litwa (62,3%), Cypr (62,1%), Chorwacja (62,0%), Malta (61,8%).

Jak widać powyżej na przykładzie Malty, Hiszpanii czy Cypru – na każdym rynku można znaleźć różnej jakości produkty, a statystykami na ten temat łatwo żonglować.

Za: kurkul.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię