Strona główna Tagi Pozostałości środków ochrony roślin
Tag:

pozostałości środków ochrony roślin

Pozostałości w żywności – ranking krajów według EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) firmuje przegląd jakości produktów żywnościowych pod kątem pozostałości pestycydów dostępnych w poszczególnych krajach Europy.

Co odkrywano w żywności?

Doroczny raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności za rok 2016 przynosi dane na temat pozostałości pestycydów w żywności zebrane po przeanalizowaniu 84 655 próbek dla 791 pestycydów.

Raport EFSA: polska żywność jest zdrowa i bezpieczna

97% próbek żywności w Polsce było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ich ilości – takie wnioski płyną z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Pozostałości środków ochrony roślin w żywności

Temat zawarty w tytule staje się z dnia na dzień modniejszy. Coraz większa pula konsumentów o tym mówi i domaga się żywności – zgoła całkowicie bez pozostałości obcych substancji. Właśnie „obcych substancji”. Bo trzeba podkreślić, że wyprodukowanie żywności bez pozostałości obcych substancji jest po prostu niemożliwe. Jeśli tych pozostałości nie będą stanowiły środki ochrony roślin, to w żywności znajdą się substancje bardzo szkodliwe – w formie metabolitów patogenów, które czasami bywają śmiertelnie groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt spożywających takie rośliny lub ich produkty.

Produkcja jabłek – konwencjonalna, na 3, 4 i 0 pozostałości

W tym roku wyprodukujemy 4 mln ton jabłek, a może nawet przekroczymy tę wartość. Jest to ilość znacznie przewyższająca polskie zapotrzebowanie. Dlatego też z pewnością liczyć się należy z wygórowanymi standardami nabywców, bo będą mieli w czym wybierać. Postawią na owoce najwyższej jakości organoleptycznej i biologicznej. Gwarancji zadowalających cen nie dają, ale przynajmniej kupią surowiec. Jak więc pokonać potężną konkurencję? Wskazówek udzielali przedstawiciele i doradcy firmy Agrosimex na spotkaniu, które zorganizowali w Golianach 25 lipca.

Ważne dla producentów i eksporterów jabłek do Chin

W związku z kolejnym sezonem produkcji jabłek przeznaczonych na eksport do Chin, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa poinformował o aktualnych chińskich wymaganiach sanitarnych w zakresie pozostałości środków ochrony roślin.

Na Komisji Rolnictwa o środkach ochrony roślin i pozostałościach

Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi 7 czerwca rozpatrzyła informacje ministra rolnictwa na temat aktualnej procedury rejestracji środków ochrony roślin w Polsce i  propozycji zmian  oraz regulacji prawnych w zakresie stosowania adiuwantów w środkach ochrony roślin w Polsce oraz regulacji w wybranych krajach UE i na świecie,  a także  przeciwdziałania zagrożeniom dla polskiego sadownictwa, jakimi są przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin.

Truskawki: akcja – reakcja. A nas wyniki nie zaskakują…

Zgodnie z zapowiedzią z 11.05., portal wp.pl przeprowadził własne badania truskawek na obecność pozostałości środków ochrony roślin (NDP) na/w owocach. Uzyskane wyniki podsumował w tytule kolejnego tekstu opublikowanego w tym medium: „Sprawdziliśmy, czy w polskich truskawkach są pestycydy. Wyniki zaskakują”.

Chiny zmienią normę na najwyższe dopuszczalne pozostałości

W lutym bieżącego roku Chiny powiadomiły Światową Organizację Handlu o swoich projektach norm dotyczących maksymalnych dopuszczalnych pozostałości (MRL) dla 107 pestycydów. 

60. OKORS: a gdzie są sadownicy??

Wczoraj (6 marca) rozpoczęła się w Skierniewicach 60. Jubileuszowa Ogólnopolska Konferencja Ochrony Roślin Sadowniczych organizowana przez Instytut Ogrodnictwa. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objęli minister RiRW – Krzysztof Jurgiel, Wojewoda Łódzki – Zbigniew Rau, Marszałek Województwa Łódzkiego – Witold Stępień, Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik. Partnerami wiodącymi spośród koncernów fitofarmaceutycznych są: Sumi Agro Poland, Arysta LifeScience Polska Sp. z o.o., BASF Polska.

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.