1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Pozostałości środków ochrony roślin
Tag:

pozostałości środków ochrony roślin

Już 4 lutego 61. Ogólnopolska Konferencja Ochrony Roślin Sadowniczych

Serdecznie zapraszamy na 61. Ogólnopolską Konferencję Ochrony Roślin Sadowniczych "2020 - Rokiem Zdrowia Roślin" która odbędzie się 4 lutego 2020 w kinoteatrze Polonez w Skierniewicach.

Czy „miejski” miód jest czysty?

Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Przebadano jakość miodu z eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu.

Pozostałości w żywności – ranking krajów według EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) firmuje przegląd jakości produktów żywnościowych pod kątem pozostałości pestycydów dostępnych w poszczególnych krajach Europy.

Co odkrywano w żywności?

Doroczny raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności za rok 2016 przynosi dane na temat pozostałości pestycydów w żywności zebrane po przeanalizowaniu 84 655 próbek dla 791 pestycydów.

Raport EFSA: polska żywność jest zdrowa i bezpieczna

97% próbek żywności w Polsce było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ich ilości – takie wnioski płyną z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Pozostałości środków ochrony roślin w żywności

Temat zawarty w tytule staje się z dnia na dzień modniejszy. Coraz większa pula konsumentów o tym mówi i domaga się żywności – zgoła całkowicie bez pozostałości obcych substancji. Właśnie „obcych substancji”. Bo trzeba podkreślić, że wyprodukowanie żywności bez pozostałości obcych substancji jest po prostu niemożliwe. Jeśli tych pozostałości nie będą stanowiły środki ochrony roślin, to w żywności znajdą się substancje bardzo szkodliwe – w formie metabolitów patogenów, które czasami bywają śmiertelnie groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt spożywających takie rośliny lub ich produkty.

Produkcja jabłek – konwencjonalna, na 3, 4 i 0 pozostałości

W tym roku wyprodukujemy 4 mln ton jabłek, a może nawet przekroczymy tę wartość. Jest to ilość znacznie przewyższająca polskie zapotrzebowanie. Dlatego też z pewnością liczyć się należy z wygórowanymi standardami nabywców, bo będą mieli w czym wybierać. Postawią na owoce najwyższej jakości organoleptycznej i biologicznej. Gwarancji zadowalających cen nie dają, ale przynajmniej kupią surowiec. Jak więc pokonać potężną konkurencję? Wskazówek udzielali przedstawiciele i doradcy firmy Agrosimex na spotkaniu, które zorganizowali w Golianach 25 lipca.

Ważne dla producentów i eksporterów jabłek do Chin

W związku z kolejnym sezonem produkcji jabłek przeznaczonych na eksport do Chin, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa poinformował o aktualnych chińskich wymaganiach sanitarnych w zakresie pozostałości środków ochrony roślin.

Na Komisji Rolnictwa o środkach ochrony roślin i pozostałościach

Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi 7 czerwca rozpatrzyła informacje ministra rolnictwa na temat aktualnej procedury rejestracji środków ochrony roślin w Polsce i  propozycji zmian  oraz regulacji prawnych w zakresie stosowania adiuwantów w środkach ochrony roślin w Polsce oraz regulacji w wybranych krajach UE i na świecie,  a także  przeciwdziałania zagrożeniom dla polskiego sadownictwa, jakimi są przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin.

Truskawki: akcja – reakcja. A nas wyniki nie zaskakują…

Zgodnie z zapowiedzią z 11.05., portal wp.pl przeprowadził własne badania truskawek na obecność pozostałości środków ochrony roślin (NDP) na/w owocach. Uzyskane wyniki podsumował w tytule kolejnego tekstu opublikowanego w tym medium: „Sprawdziliśmy, czy w polskich truskawkach są pestycydy. Wyniki zaskakują”.

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.