Nowe zasady kontroli pozostałości pestycydów w unijnych produktach

23 kwietnia ukazało się rozporządzenie nr 400/2014 dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2015, 2016 i 2017, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości.
We wspomnianych latach 2015-2017 państwa członkowskie zobowiązane są do pobierania próbek z następujących produktów w łącznej liczbie 654 próbek (w przypadku Polski ilość próbek to niezmiennie od lat 45). W latach 2015-2017 szczególnej kontroli poddane zostaną produkty na obecność i normy pozostałości 2-fenylofenolu, abamektyny oraz acefatu.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Łącku jeszcze kwitną…
Następny artykułUnijny eksport na Ukrainę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.