Ograniczenie nicieni w uprawie pietruszki

W gospodarstwie Bartosza Łochowskiego w Niegosławicach (woj. świętokrzyskie) 16 września producenci warzyw mieli okazję zobaczyć efekty stosowania produktów mikrobiologicznych firmy Intermag w uprawie pietruszki.
Niecienie glebowe, stanowią poważne zagrożenie dla roślin uprawnych. Wzrost intensywności produkcji oraz ograniczone możliwości ich zwalczania stanowią podstawowe problemy w walce z tymi szkodnikami. W uprawie pietruszki istotne szkody gospodarcze powoduje przede wszystkim szpilecznik baldasznik. Nicień ten, żerując na korzeniach powoduje powstawanie ran, które z kolei stanowią wrota zakażenia roślin przez grzyby chorobotwórcze. Żerowanie nicieni oraz porażenie korzeni przez sprawców chorób objawia się m.in. ordzawieniem korzeni. Tracą one swoją jakość i wartość handlową – informował Jan Wcisło, przedstawiciel firmy Intermag. Producenci warzyw korzeniowych potwierdzali występowanie tego problemu w własnych uprawach.
 
Jan Wcisło, przedstawiciel firmy Intermag, wraz z producentami pietruszki
 
Stosowanie preparatów mikrobiologicznych w uprawie warzyw przyczynia się do ograniczenia liczebności szkodliwych dla roślin nicieni glebowych. Jak informował J. Wcisło w prezentowanej uprawie pietruszki zastosowano Bactim Receptor, produkt zawierający grzyby mikoryzowe, saprofityczne i promieniowce (z rodzajów Streptomyces, Rhizophagus, Glomus, Pochonia), które szybko kolonizują glebę i system korzeniowy roślin ograniczając populację szkodliwych dla roślin nicieni przez konkurencję międzygatunkową oraz indukowanie naturalnych mechanizmów odporności roślin. Preparat ten ponadto zapewnia lepsze wschody i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, zwiększa pobieranie przez rośliny składników pokarmowych i wody. Preparat zastosowano w dwóch dawkach: pierwszą – 2 kg/ha w czasie formowania redlin; drugą – 2 kg/ha, po fazie 5. liścia, przy czym ze względu na warunki pogodowe (deficyt wody) zabieg opóźniono, istotne jest bowiem aby aplikację przeprowadzić bezpośrednio przed wystąpieniem opadów deszczu.
 
Do zaprawiania nasion pietruszki użyto preparatu Bactim Starter, zawierającego bakterie ryzosferowe (z rodzajów Bacillus, Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas), które m.in. stymulują wzrost i rozwój systemu korzeniowego, zwiększają też naturalną odporność roślin oraz sprzyjają lepszemu wykorzystaniu przez rośliny nawozów doglebowych. Siew pietruszki odmian Vistula i Ołomuńcka miał miejsce 17 kwietnia.
 
Agnieszka i Bartosz Łochowscy, gospodarze spotkania, właściciele 60 hektarowego gospodarstwa produkującego warzywa, w tym pietruszkę na ok. 6 ha
 
 
Pietruszka bez ordzawień
 
Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosja: 700 tys. ton warzyw spod szkła
Następny artykułW Bednarach trwa Agro Show

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.