Śmietka kapuściana – kolejne pokolenie

Tegoroczna pogoda panująca na południu Polski zaskakuje ogrodników, którzy takiej aury nie pamiętają w XXI w. Wszelkie zasady i tradycyjne terminy związane z ochroną roślin muszą bardzo zweryfikować. Tak jest m.in. z ochroną warzyw kapustnych przed kolejnym pokoleniem śmietki kapuścianej.

Kontrola w zakresie rolnictwa ekologicznego

W ekologicznej produkcji roślinnej stosowany jest materiał siewny, nasiona i wegetatywny materiał nasadzeniowy wyprodukowany metodami ekologicznymi.

Parch jabłoni: Aktualna sytuacja w sadach, Szymon Jabłoński, Bayer 07.07.2020

Ochrona przed parchem jabłoni w tym sezonie okazała się bardzo trudna. Warunki pogodowe nie sprzyjały wykonywaniu zabiegów. Jakie wnioski należy wyciągnąć?

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Czy wiemy co jemy?

Zbyt długi czas badania obecności pestycydów – zarówno w płodach rolnych, jak i w żywności trafiającej do sklepów – to główny problem systemu bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin. Na informację, czy w owocach lub warzywach nie pozostało zbyt dużo szkodliwej chemii czeka się średnio 36 dni. Przekroczenia norm na szczęście nie zdarzają się nagminnie. Jednak długie oczekiwanie na wyniki badań niesie za sobą ryzyko, że produkty takie dawno zostaną sprzedane, a nawet zjedzone. Problemem są też długotrwałe badania samych pestycydów. Stwarza to ryzyko sprzedaży środków ochrony roślin niespełniających norm jakościowych, co może wpływać na jakość upraw, a nawet ich zniszczenie. Ponieważ pestycydy są groźne dla zdrowia konsumentów, NIK sygnalizuje: próbki bada się zbyt wolno, żeby w przypadku ewentualnego zagrożenia, móc zareagować wystarczająco szybko.

Więcej pieniędzy dla pszczelarzy

Trwają także prace dotyczące opracowania Krajowego Planu Strategicznego w ramach nowej perspektywy Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021-2027. Elementem jego jest m.in. interwencja w sektorze produktów pszczelich – zastąpi ona aktualnie realizowany program pszczelarski. Szacowany budżet tej interwencji to kwota ponad 42 mln zł rocznie, tj. ponad 30% więcej niż obecnie.

Co się dzieje z papryką w tunelach?

Jeszcze niedawno całkiem dobrze wyglądające rośliny i rokujące wysoki plon nagle zaczęły więdnąć (fot. 1). Ogrodnicy wyłamywali zwiędłe pędy, niestety za tym mechanicznym działaniem nie poszło chemiczne, przynajmniej nie od razu. Teraz sytuację nazwać złą – to jakby na siłę się pocieszać… Straszny eufemizm.

Kolejny sezon z tantnisiem!

Od kilku lat tantniś krzyżowiaczek jest najgroźniejszym, spośród motyli, szkodnikiem warzyw kapustnych. Ogrodnicy mają wielki problem z jego likwidacją. Właściwie już otwartym tekstem mówią, zgodnie zresztą z obowiązującymi zasadami w ochronie roślin, że nie da się tego szkodnika całkowicie zwalczyć. Potrzebują jednak, aby ktoś wskazał – jak ograniczyć populację tego owada do wielkości niezagrażającej plonom – czyli poniżej progu szkodliwości. I oczywiście za rozsądną cenę!

Czas na rolnictwo zrównoważone

Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu rentowności produkcji rolnej i akceptacji społecznej.