Światowy Dzień Gleby – 5 grudnia

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) świętuje 5 grudnia Światowy Dzień Gleby. Tegoroczny dzień obchodzimy pod hasłem „Gleby to grunt życia” (ang: „Soils a solid ground for life”). Święto to zostało ustanowione w 2002 roku, jego celem jest podkreślenie roli, jaką pełni gleba w zabezpieczeniu potrzeb żywnościowych, a także jako cenny element środowiska naturalnego, istotny dla cyklów hydrologicznych i przepływu energii. Gleby to rezerwat jednej czwartej światowej bioróżnorodności.

Nowości i zmiany w ofercie Sumi Agro Poland

Na konferencji prasowej zorganizowanej 2 grudnia prezes zarządu Sumi Agro Poland Tomasz Malczewski podsumował mijający sezon uprawowy i poinformował o nowych produktach oraz ważnych zmianach w rejestracji. Spółka wprowadza nowe preparaty ochrony roślin dla upraw sadowniczych, warzywniczych, zbóż i ziemniaka, stale rozszerza także rejestracje dla swoich flagowych produktów: Mospilanu 20 SP, Topsinu M 500 SC, Kendo 50 EW i Yamato 303 SE. Firma jest w pełni przygotowana do klasyfikacji produktów zgodnie z normą CLP.

Nie same pszczoły są odpowiedzialne za efekty zapylania

Nie same pszczoły są odpowiedzialne za efekty zapylania. Dużą rolę w tym procesie odgrywają inne owady, np. motyle, muchówki i inne - wynika z badań prowadzonych na pięciu kontynentach, m.in. w Europie (i w Polsce). Wnioski z nich przedstawiono w PNAS.

Francuscy naukowcy: wymieranie pszczół ma związek z pestycydami

Udało się znaleźć brakujące ogniwo, które wskazuje na związek pomiędzy pestycydami a wymieraniem pszczół w Europie i USA - informuje pismo "Proceedings B".

Badania sprzętu do stosowania środków ochrony roślin

PIORiN przypomina o obowiązku przeprowadzania badań potwierdzających sprawność techniczną sprzętu używanego do stosowania środków ochrony roślin.

Choroby kory i drewna a choroby przechowalnicze jabłek

Zima i przedwiośnie to czas cięcia drzew w sadach. W fazie bezlistnej drzew dobrze widoczne są wszystkie zmiany chorobowe występujące na ich zdrewniałych, nadziemnych organach, powstałe na skutek rozwoju chorób kory i drewna. Warto pamiętać, że między tymi chorobami a niektórymi chorobami przechowalniczymi owoców istnieje ścisły związek, gdyż są one wywoływane przez te same grzyby. Co więcej, grzyby rozwijające się na porażonych organach wytwarzają liczne zarodniki, które następnie zakażają jabłka. Usuwając więc podczas cięcia drzew chore pędy, jednocześnie ograniczamy źródło zakażenia owoców.

Inwazyjne azjatyckie biedronki chętnie zimują na turbinach wiatrowych

Inwazyjne, azjatyckie biedronki chętnie zimują na turbinach na farmie wiatrowej. Tworzą tam skupiska liczące setki osobników - ustalili naukowcy podczas badań na terenie Wielkopolski. Wyniki badania prezentują w "Coleopterists Bulletin".

Glifosat oczyszczony z zarzutów

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie jest prawdopodobne, by glifosat - organiczny związek chemiczny wchodzący w skład niektórych herbicydów - powodował raka. Reuters pisze, że wnioski EFSA mogą prowadzić do odnowienia przez Unię Europejską zgody na stosowanie glifosatu, wprowadzonego przez Monsanto w latach 70.

Podsumowanie sezonu 2015 – cz. I

W tym sezonie zagrożenie ze strony sprawców parcha jabłoni oraz drobnej plamistości liści drzew pestkowych było mniejsze niż w poprzednich latach. Natomiast tak dużego nasilenia występowania mączniaka jabłoni nie obserwowano od kilku sezonów.

Nowa Arysta, Nowe Perspektywy

5 listopada podczas specjalnej konferencji prasowej Arysta LifeScience ogłosiła strategiczne cele na najbliższe 5 lat oraz kierunki rozwoju w związku z połączeniem firm Arysta LifeScience, Agriphar i Chemtura AgroSolutions.