W ostatnim roku temat pozostałości środków ochrony roślin w owocach był bardzo szeroko dyskutowany w całej branży. Nie brakowało rzetelnej i praktycznej informacji ale powstało także sporo zagadnień, które należy jeszcze raz prosto i jasno wyjaśnić. Część sadowników może odnieść wrażanie, że muszą produkować jabłka już nie tylko bez przekroczeń norm ale także „bez pozostałości” - a cześć firm handlowych wręcz wykorzystuje te zaganianie wyboru dostawców i różnicowania cen.
Również supermarkety podjęły temat pozostałości środków ochrony roślin i włączyły go to swoich specyfikacji jakościowych Zapraszamy sadowników do dzielenia się swoimi wątpliwościami i pytaniami dotyczącymi tematu pozostałości ŚOR, a także jakości pestycydów. Podczas drugiego dnia konferencji MTAS Fruit-Pro postara się na nie odpowiedzieć Dr Marek Miszczyk – ekspert w dziedzinie badania jakości ŚOR, wieloletni kierownik laboratorium w Instytucie Ochrony Roślin w Sośnicowicach.
Zapraszamy do przesyłania pytań na adres
pytania@fruitpro.pl lub w komentarzach pod postem!
AP