Pszczoły na dachu Centrum Muzycznego w Nashville

Na zielonym dachu Miejskiego Centrum Muzycznego w Nashville, słynącym jako stolica amerykańskiej muzyki country, stoją ule, w których zamieszkało 100 tys. europejskich pszczół - informuje agencja AP.

W Nashville spodziewają się, że pszczoły od przyszłej wiosny będą produkować 180 kg miodu rocznie. Połowa wykorzystana zostanie w kuchni Centrum, a połowa – rozdana klientom w celach promocyjnych.

Pszczoły miodne przelatują w poszukiwaniu pyłku do dwóch kilometrów, a to oznacza, że duża część Nashville skorzysta na tej inicjatywie. Pszczoły zapylają około 85 proc. roślin.

W ostatnich latach w USA populacja pszczół spadła średnio o 30 proc., a część pszczelarzy poniosła straty sięgające nawet 90 proc. W ponad połowie krajów europejskich pszczół jest za mało, m.in. w Wielkiej Brytanii, gdzie masowo giną też trzmiele, potrzeba cztery razy więcej pszczół.

Jak podają źródła pszczelarskie, pszczele populacje, poczynając od USA po Europę, cierpią wskutek chemizacji rolnictwa. Ich masowe wymieranie zaczęło się w latach 60. i 70. w pasiekach wędrownych w USA. Na początku XXI w. pojawiła się kolejna plaga (CCD – zespół masowego ginięcia rodzin pszczelich), która dotarła też do Europy.

Prócz pestycydów, środków owado- i grzybobójczych oraz skażenia wód, pszczołom szkodzą rośliny transgeniczne (GMO) – chronione systemicznymi insektycydami. Środki te wykrywa się w pszczelim nektarze i pyłku. Ponadto przypuszczalnie szkodzi im też dokarmianie syropem kukurydzianym z kukurydzy GMO.

Miejskie pszczelarstwo cieszy się coraz większą popularnością, także w Polsce. Zielone tereny i parki miejskie mają przewagę nad uprawami przemysłowymi, zapewniając potrzebną pszczołom różnorodność i mniejsze skażenie chemią. Entuzjaści miejskiego pszczelarstwa twierdzą też, że metale ciężkie obecne w spalinach pszczoły skutecznie odfiltrowują.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSkwapliwe zgody Moskwy
Następny artykułSpada eksport polskich ziemniaków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.