BADANIA NAD 1-MCP PROWADZONE W INSTYTUCIE SADOWNICTWA I KWIACIARSTWA

    Badania nad stosowaniem 1-MCP w Polsce prowadzone są, między innymi, w Pracowni Przechowalnictwa ISiK w Skierniewicach. Doświadczenia te rozpoczęto w roku 2000. Obejmują przede wszystkim możliwość przedłużenia trwałości jabłek, ale podjęto również próby traktowania tym gazem śliwek, truskawek, gruszek i bananów. Dotychczas badaniami objęto następujące odmiany jabłek: 'Cortland', 'Jonagold', 'Gala', 'Lobo', 'Melrose', 'Gloster', 'Idared', 'McIntosh', 'Golden Delicious', 'Sampion' i 'Elise', uzyskane wyniki są obiecujące.

    Jabłka przechowywane w atmosferze zawierającej 1ezpośrednio po zbiorze były one traktowane 1-MCP w temperaturze pokojowej (20°C) przez 12 godzin lub po wstępnym schłodzeniu do około 0°C — przez 24 godziny. Zastosowanie 1się wyrównywały. Różnice w wartościach parametrów jakościowych jabłek nietraktowanych i traktowanych 1- metylocyklopropenem utrzymywały się również po okresie 7 dni przechowywania w temperaturze pokojowej, a nawet się zwiększały — owoce traktowane tym związkiem zachowywały lepszą jakość po okresie symulowanego obrotu towarowego.

    Efektywność działania 1MCP zależy od odmiany oraz od terminu zbioru jabłek, który nie powinien być prowadzony zbyt późno. Jabłka po wejściu w stadium klimakteryki (tj. pojawienia się etylenu i wzrostu tempa oddychania, co jest związane z fazą intensywnego dojrzewania) są już zbyt dojrzałe, aby pozytywnie zareagować na blokadę receptorów etylenu przez 1-metylocyklopropen.

    W sezonie, w którym występuje prawdopodobieństwo pojawienia się wewnętrznych chorób fizjologicznych, zastosowanie 1-MCP po zbiorze jabłek może powodować zwiększenie nasilenia ich objawów w czasie przechowywania owoców.

    Badania nad stosowaniem 1-MCP w Polsce prowadzone są, między innymi, w Pracowni Przechowalnictwa ISiK w Skierniewicach. Doświadczenia te rozpoczęto w roku 2000. Obejmują przede wszystkim możliwość przedłużenia trwałości jabłek, ale podjęto również próby traktowania tym gazem śliwek, truskawek, gruszek i bananów. Dotychczas badaniami objęto następujące odmiany jabłek: 'Cortland’, 'Jonagold’, 'Gala’, 'Lobo’, 'Melrose’, 'Gloster’, 'Idared’, 'McIntosh’, 'Golden Delicious’, 'Sampion’ i 'Elise’, uzyskane wyniki są obiecujące.


    Jabłka przechowywane w atmosferze zawierającej 1ezpośrednio po zbiorze były one traktowane 1-MCP w temperaturze pokojowej (20°C) przez 12 godzin lub po wstępnym schłodzeniu do około 0°C — przez 24 godziny. Zastosowanie 1się wyrównywały. Różnice w wartościach parametrów jakościowych jabłek nietraktowanych i traktowanych 1- metylocyklopropenem utrzymywały się również po okresie 7 dni przechowywania w temperaturze pokojowej, a nawet się zwiększały — owoce traktowane tym związkiem zachowywały lepszą jakość po okresie symulowanego obrotu towarowego.


    Efektywność działania 1MCP zależy od odmiany oraz od terminu zbioru jabłek, który nie powinien być prowadzony zbyt późno. Jabłka po wejściu w stadium klimakteryki (tj. pojawienia się etylenu i wzrostu tempa oddychania, co jest związane z fazą intensywnego dojrzewania) są już zbyt dojrzałe, aby pozytywnie zareagować na blokadę receptorów etylenu przez 1-metylocyklopropen.


    W sezonie, w którym występuje prawdopodobieństwo pojawienia się wewnętrznych chorób fizjologicznych, zastosowanie 1-MCP po zbiorze jabłek może powodować zwiększenie nasilenia ich objawów w czasie przechowywania owoców.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułVAT PO PIERWSZYM MAJA
    Następny artykułZNAK HANDLOWY

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.