Własny znak towarowy | |||||
Firma Hargreaves Plants z Long Sutton (Hrabstwo Lincoln), prowadzona przez Ruperta Hargreavesa i Paula Taylora, podjęła to wyzwanie i w ciągu trzech lat zmieniła standardy produkcji sadzonek truskawek. Poszerzono asortyment odmian i jakość sadzonek, które obecnie produkuje się od kwietnia do grudnia. Zatrudniono doświadczonych agrotechników i fitopatologa. Wprowadzono też na rynek własną markę Supa Viga Plants — nowy znak towarowy, który ma się kojarzyć producentom ze zdrowymi roślinami truskawek, zadowalającym plonem i najlepszymi owocami. Wymogi stawiane sadzonkom z symbolem Supa Viga są wyższe niż te określone przez standardy unijne i brytyjskie (DEFRA/PHPS). Wprowadzenie na rynek produktu markowego okazało się bardzo dobrym chwytem marketingowym i w ciągu 3 lat doprowadziło do zwiększenia o 400% ilości sprzedawanych sadzonek. Obecnie firma Hargreaves Plants produkuje rocznie około 20 mln sadzonek truskawek, z czego 6 mln to rośliny ze znakiem Supa Viga. | |||||
Matecznik na stelażach | |||||
Specjalnością przedsiębiorstwa jest produkcja sadzonek zwanych „Misted Tips”, czyli ukorzenianych w zamgławianych szklarniach lub tunelach. Sadzonki pobierane są z roślin matecznych uprawianych w polu (odmiany tradycyjne) lub pod osłonami na stelażach (odmiany powtarzające). W ten drugi sposób rozmnażany jest przede wszystkim 'Everest’ — obecnie jedna z najważniejszych odmian truskawek pod względem wielkości nasadzeń w Europie. Produkcja sadzonek odbywa się w nieogrzewanych szklarniach lub tunelach, na stelażach wysokości około 1,60 m (fot. 1).
Rośliny mateczne pochodzącą z laboratorium kultur tkankowych, ponieważ tylko taki materiał wyjściowy daje gwarancję zdrowotności. Przestrzega się równocześnie, aby w laboratorium, podczas mikrorozmnażania in vitro danej partii roślin, nie było więcej niż 5 „pasaży” (przesadzań w kolejne pożywki). Zakładanie mateczników rozpoczyna się pod koniec kwietnia. Rośliny sadzi się do worków z substratem w ilości 10 szt./mb. Zwraca się ogromną uwagę na higienę, by uniknąć ewentualnych źródeł zakażenia roślin chorobami. Stelaże, podłoga i wszystkie elementy systemu nawadniającego są każdorazowo przed rozpoczęciem produkcji odkażane. Co noc spala się w szklarniach lub tunelach siarkę (fot. 2).
Osoby wchodzące do takiego pomieszczenia muszą być ubrane w stroje ochronne i przechodzić przez maty ze środkiem odkażającym, który dezynfekuje obuwie. Stale sprawdza się zdrowotność roślin. Szczególną uwagę zwraca się obecnie — nie tylko w Anglii ale i w całej Europie — na antraknozę truskawki, chorobę wywoływaną przez grzyb Coletotrichum acutate (w Europie popularnie nazywaną Black Spot), która sieje spustoszenie na plantacjach owocowych truskawki i jest tam chorobą kwarantannową. Woda do podlewania jest odkażana za pomocą promieniami UV. Co 2 tygodnie bada się laboratoryjnie zawartość mikro- oraz makroelementów w liściach i, na podstawie uzyskanych wyników, dokarmia rośliny. Fertygacja (nawożenie z nawadnianiem) sterowana jest komputerowo. Pięć tygodni po sadzeniu rośliny mateczne opryskuje się kwasem giberelinowym, by zwiększyć liczbę rozłogów. Przed inicjacją paków kwiatowych intensyfikuje się dokarmianie cynkiem i borem. Młode rozety truskawek ścina się na przełomie lipca i sierpnia (fot. 3), gdy zwisając ze stołów zaczynają sięgać podłogi, i od razu sadzi się je do tac lub przechowuje w temperaturze 5°C. Z jednej rośliny matecznej uzyskuje się ponad 30 sadzonek.
Sadzonkując stożek wzrostu pędu umieszcza się pod kątem 90° względem podłoża (fot. 4). Sadzonki są zamgławianie, co sprzyja wytwarzaniu systemu korzeniowego, w odpowiedniej proporcji do części nadziemnej. Pierwsze korzenie pojawiają się po 5 dniach. We wrześniu przesadza się rośliny do doniczek P9, w których są sprzedawane.
| |||||
Testowanie nowości | |||||
Co roku w Europie pojawia się kilka nowych odmian truskawek. Promowane są prawie wszystkie, ponieważ badania odmianowe są kosztowne i muszą się szybko zwrócić. Choć po jakimś czasie rynek i konsumenci sami decydują, co jest dobre, a co nie, ryzyko rozmnażania odmiany i zakupu drogiej licencji ponosi szkółkarz. Zauważono ten problem w firmie Hargreaves Plants i zdecydowano się na prowadzenie własnych badań nad nowościami, testując interesujące odmiany czy „numery” hodowlane z całego niemalże świata. Rośliny sprawdza się nie tylko pod kątem wielkości i jakości plonu, smaku owoców, odporności na choroby, ale także gustów konsumentów. Hargreaves Plants ma ścisły kontakt z większymi sieciami supermarketów w Wielkiej Brytanii, takich jak Tesco czy Marks and Spencer, zasięga opinii ich dyrektorów, co do notowań rynkowych danej odmiany. Wspólnie planowane są również kampanie marketingowe, które służą promocji interesujących odmian. |
BRYTYJSKI SPOSÓB NA SUKCES
W ciągu ostatnich pięciu lat uprawa truskawek w Anglii przeszła ogromne zmiany. Duże sieci supermarketów, przez które w większości odbywa się sprzedaż owoców miękkich, a także konsumenci i prawa rządzące wolnym rynkiem, zmusiły ogrodników do dostarczania owoców wysokiej jakości, prawie przez cały rok. Dlatego też wypracowano nowe metody intensywnej uprawy truskawek (także malin i jeżyn) pod osłonami. W efekcie, producenci zaczęli poszukiwać sadzonek, które — w takich warunkach — zapewnią im obfite plonowanie, a to doprowadziło do zmian również w produkcji szkółkarskiej.