BRYTYJSKI SPOSÓB NA SUKCES

    W ciągu ostatnich pięciu lat uprawa truskawek w Anglii przeszła ogromne zmiany. Duże sieci supermarketów, przez które w większości odbywa się sprzedaż owoców miękkich, a także konsumenci i prawa rządzące wolnym rynkiem, zmusiły ogrodników do dostarczania owoców wysokiej jakości, prawie przez cały rok. Dlatego też wypracowano nowe metody intensywnej uprawy truskawek (także malin i jeżyn) pod osłonami. W efekcie, producenci zaczęli poszukiwać sadzonek, które — w takich warunkach — zapewnią im obfite plonowanie, a to doprowadziło do zmian również w produkcji szkółkarskiej.
























    Własny znak towarowy
    Firma Hargreaves Plants z Long Sutton (Hrabstwo Lincoln), prowadzona przez Ruperta Hargreavesa i Paula Taylora, podjęła to wyzwanie i w ciągu trzech lat zmieniła standardy produkcji sadzonek truskawek. Poszerzono asortyment odmian i jakość sadzonek, które obecnie produkuje się od kwietnia do grudnia. Zatrudniono doświadczonych agrotechników i fitopatologa.

    Wprowadzono też na rynek własną markę Supa Viga Plants — nowy znak towarowy, który ma się kojarzyć producentom ze zdrowymi roślinami truskawek, zadowalającym plonem i najlepszymi owocami. Wymogi stawiane sadzonkom z symbolem Supa Viga są wyższe niż te określone przez standardy unijne i brytyjskie (DEFRA/PHPS). Wprowadzenie na rynek produktu markowego okazało się bardzo dobrym chwytem marketingowym i w ciągu 3 lat doprowadziło do zwiększenia o 400% ilości sprzedawanych sadzonek. Obecnie firma Hargreaves Plants produkuje rocznie około 20 mln sadzonek truskawek, z czego 6 mln to rośliny ze znakiem Supa Viga.




    Matecznik na stelażach
    Specjalnością przedsiębiorstwa jest produkcja sadzonek zwanych „Misted Tips”, czyli ukorzenianych w zamgławianych szklarniach lub tunelach. Sadzonki pobierane są z roślin matecznych uprawianych w polu (odmiany tradycyjne) lub pod osłonami na stelażach (odmiany powtarzające). W ten drugi sposób rozmnażany jest przede wszystkim 'Everest’ — obecnie jedna z najważniejszych odmian truskawek pod względem wielkości nasadzeń w Europie.

    Produkcja sadzonek odbywa się w nieogrzewanych szklarniach lub tunelach, na stelażach wysokości około 1,60 m (fot. 1).







    Fot. 1. Produkcja sadzonek truskawek na stołach



    Rośliny mateczne pochodzącą z laboratorium kultur tkankowych, ponieważ tylko taki materiał wyjściowy daje gwarancję zdrowotności. Przestrzega się równocześnie, aby w laboratorium, podczas mikrorozmnażania in vitro danej partii roślin, nie było więcej niż 5 „pasaży” (przesadzań w kolejne pożywki). Zakładanie mateczników rozpoczyna się pod koniec kwietnia. Rośliny sadzi się do worków z substratem w ilości 10 szt./mb. Zwraca się ogromną uwagę na higienę, by uniknąć ewentualnych źródeł zakażenia roślin chorobami. Stelaże, podłoga i wszystkie elementy systemu nawadniającego są każdorazowo przed rozpoczęciem produkcji odkażane. Co noc spala się w szklarniach lub tunelach siarkę (fot. 2).







    Fot. 2. W pomieszczeniach z matecznikami co noc spala się siarkę



    Osoby wchodzące do takiego pomieszczenia muszą być ubrane w stroje ochronne i przechodzić przez maty ze środkiem odkażającym, który dezynfekuje obuwie. Stale sprawdza się zdrowotność roślin. Szczególną uwagę zwraca się obecnie — nie tylko w Anglii ale i w całej Europie — na antraknozę truskawki, chorobę wywoływaną przez grzyb Coletotrichum acutate (w Europie popularnie nazywaną Black Spot), która sieje spustoszenie na plantacjach owocowych truskawki i jest tam chorobą kwarantannową. Woda do podlewania jest odkażana za pomocą promieniami UV. Co 2 tygodnie bada się laboratoryjnie zawartość mikro- oraz makroelementów w liściach i, na podstawie uzyskanych wyników, dokarmia rośliny. Fertygacja (nawożenie z nawadnianiem) sterowana jest komputerowo.


    Pięć tygodni po sadzeniu rośliny mateczne opryskuje się kwasem giberelinowym, by zwiększyć liczbę rozłogów. Przed inicjacją paków kwiatowych intensyfikuje się dokarmianie cynkiem i borem. Młode rozety truskawek ścina się na przełomie lipca i sierpnia (fot. 3), gdy zwisając ze stołów zaczynają sięgać podłogi, i od razu sadzi się je do tac lub przechowuje w temperaturze 5°C. Z jednej rośliny matecznej uzyskuje się ponad 30 sadzonek.







    fot. 3. Gotowa do odcięcia rozeta truskawki



    Sadzonkując stożek wzrostu pędu umieszcza się pod kątem 90° względem podłoża (fot. 4). Sadzonki są zamgławianie, co sprzyja wytwarzaniu systemu korzeniowego, w odpowiedniej proporcji do części nadziemnej. Pierwsze korzenie pojawiają się po 5 dniach. We wrześniu przesadza się rośliny do doniczek P9, w których są sprzedawane.







    Fot. 4. Sposób sadzonkowania młodych roślin





    Testowanie nowości
    Co roku w Europie pojawia się kilka nowych odmian truskawek. Promowane są prawie wszystkie, ponieważ badania odmianowe są kosztowne i muszą się szybko zwrócić. Choć po jakimś czasie rynek i konsumenci sami decydują, co jest dobre, a co nie, ryzyko rozmnażania odmiany i zakupu drogiej licencji ponosi szkółkarz.

    Zauważono ten problem w firmie Hargreaves Plants i zdecydowano się na prowadzenie własnych badań nad nowościami, testując interesujące odmiany czy „numery” hodowlane z całego niemalże świata. Rośliny sprawdza się nie tylko pod kątem wielkości i jakości plonu, smaku owoców, odporności na choroby, ale także gustów konsumentów. Hargreaves Plants ma ścisły kontakt z większymi sieciami supermarketów w Wielkiej Brytanii, takich jak Tesco czy Marks and Spencer, zasięga opinii ich dyrektorów, co do notowań rynkowych danej odmiany. Wspólnie planowane są również kampanie marketingowe, które służą promocji interesujących odmian.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułW WALCE O JAKOŚĆ
    Następny artykułTYM RAZEM W BRONISZACH

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.