CENY SKUPU PRODUKTÓW OGRODNICZYCH PRZEZNACZONYCH NA EKSPORT W II KWARTALE 2004 ROKU

    Jabłka były podstawowym produktem sadowniczym eksportowanym z Polski w II kwartale 2004 roku. W czerwcu dołączyły do nich truskawki, czereśnie oraz agrest. Z warzyw w II kwartale sprzedawaliśmy za granicę kapusty, kalafiory, kalarepę, marchew, pietruszkę, selery, cebulę, pory, buraki ćwikłowe, ogórki oraz pomidory.

    Owoce


    W drugim kwartale 2004 r. nastąpił przełom — ceny jab­łek kupowanych przez eksporterów zaczęły rosnąć i ros­ły aż do końca czerwca. Średnie miesięczne ceny jabłek deserowych wynosiły 0,86–1,94 zł/kg (tabela, rys. 1) i były wysokie w porównaniu ze średnimi notowaniami jabłek deserowych w Polsce. Jabłka na eksport pochodziły z przechowalni z KA i ULO, gdyż tylko takie mogą konkurować z owocami na rynkach Europy Zachodniej. Przez cały kwartał najwyższe ceny otrzymywali producenci 'Golden Deliciousa’ (1,68–1,78 zł/kg w kwietniu, 1,84–1,88 zł/kg w maju i 1,77–1,94 zł/kg w czerwcu), następnie odmian 'Jonagold’, 'Jonagored’, 'Connel Red’ i 'Jonagold Decosta’. Owoce trafiały głównie na rynki UE oraz do Norwegii.


    Ceny skupu owoców i warzyw, płacone przez przedsiębiorstwa eksportujące w II kwartale 2004 r.

    * cena za 1 sztukę
    ** od 24 maja ceny cebuli młodej obcinanej
    Źródło: notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ


    Rys. 1. Ceny skupu jabłek wybranych odmian przeznaczonych na eksport w II kwartale 2004 r.


    Dla polskich eksporterów najistotniejszy jest ciągle rynek wschodniej Europy, na którym najlepiej wciąż sprzedaje się 'Idared’. Ceny skupu owoców tej odmiany nie były tak wysokie, jak wcześniej omówionych, ale wzrost notowań 'Idareda’ (o średnicy powyżej 7 cm) był w drugim kwartale najwyższy (0,94–1,57 zł/kg) i wyniósł 67,4%. Ceny wszystkich odmian jabłek kupowanych przez przedsiębiorstwa eksportujące w drugim kwartale rosły, na przykład 'Glostera’ (o średnicy ponad 7 cm) o 40%, 'Jonagolda’ — o ponad 37%, a 'Jonagoreda’ o 33%.


    W czerwcu rozpoczął się eksport truskawek deserowych — kupowano je średnio po 4,09 zł/kg. Za granicę wysyłano też czereśnie (ceny skupu — 3,60 zł/kg). Eksport deserowych owoców miękkich z Polski jest niewielki. Truskawki stanowią około 4% masy wszystkich eksportowanych owoców, ale powyżej 9% ich wartości (obliczenia IERiGŻ na podstawie danych CIHZ).


    Warzywa


    Ceny płacone producentom za warzywa kupowane z przeznaczeniem na eksport, po względnej stabilizacji w pierwszym kwartale, w drugim bardzo się zmieniały. W kwietniu warzywa z zeszłorocznych zbiorów taniały. W maju, kiedy ich podaż na rynku się zmniejszyła, eksporterzy za niektóre gatunki zaczęli płacić więcej. Rosły przede wszystkim ceny warzyw korzeniowych (marchwi z 0,44 zł/kg w kwietniu do 0,66 zł/kg w czerwcu, pietruszki z 0,99 zł/kg do1,84 zł/kg, selerów z 1,05 zł/kg do 2,39 zł/kg) oraz cebulowych (porów z 1,11 zł/kg do 1,78 zł/kg w maju, cebuli z 0,82 zł/kg w kwietniu do 0,97 zł w maju; od 24 maja kupowano już cebulę z tegorocznej produkcji).


    Kapusta pekińska, która była „warzywnym hitem” eksportowym w pierwszym kwartale, w drugim zdecydowanie taniała (tabela, rys. 2). W kwietniu eksporterzy płacili za nią 3,10 zł/kg, w maju — tylko 1,40 zł/kg (obniżka o prawie 55%). Podobnie zmieniały się ceny pozostałych warzyw kapustnych, które w zachodniej Europie nie są tak popularne, jak w Polsce. Firmy eksportowe obniżały sukcesywnie ceny skupu kapusty białej, włoskiej i pekińskiej, na które spadł popyt poza granicami naszego kraju. W maju rozpoczął się eksport ogórków, pomidorów, młodej kapusty białej i młodych ziemniaków, a w czerwcu młodej cebuli oraz kalafiorów. Za ogórki krótkie przeznaczone na eksport płacono w maju 3,39 zł/kg, w czerwcu 2,06 zł/kg (spadek o 40%), za pomidory analogicznie 4,38 zł/kg i 3,11 zł/kg (spadek o 29%), za kapustę białą młodą 1,24 zł/szt. i 0,89 zł/szt., za młode ziemniaki 3,17 zł/kg i 1,24 zł/kg (spadek o 60%).


    Rys. 2. Ceny skupu wybranych gatunków warzyw przeznaczonych na eksport w II kwartale 2004 r.


    * od 24 maja ceny cebuli młodej obcinanej

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułMSZYCE – SZKODNIKI ROŚLIN OZDOBNYCH POD OSŁONAMI
    Następny artykułZ SZULCA DO WIELKIEJ BRYTANII

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.