CERTYFIKATY ISO I HACCP DLA EXPOLU

    Projekt nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11 maja 2001 r. przewiduje obowiązek wdrożenia systemu HACCP w zakładach zajmujących się produkcją i obrotem żywności, bez względu na ich wielkość. Obowiązek wdrożenia tego systemu z chwilą wejścia Polski do UE mają większe i średnie przedsiębiorstwa produkujące żywność. Rosnąca konkurencja i konieczność sprostania wymogom stawianym przez zagranicznych odbiorców spowodowały, iż niektóre firmy rozpoczęły te prace przygotowawcze dużo wcześniej. Jedną z nich jest EXPOL Sp. z o.o. z Nowego Sącza — firma, która ponad rok temu rozpoczęła proces wdrażania systemów HACCP i ISO 2001.

    13 września 2003 roku w siedzibie EXPOL-u w Nowym Sączu, odbyło się wręczenie certyfikatów (fot. 1) zarządzania jakością (ISO 9001) oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (HACCP). Zakończono modernizację zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego, dostosowując go do wymogów sanitarnych Unii Europejskiej, rozbudowano zaplecze laboratoryjno-badawcze, zbudowano nowoczesny, klimatyzowany magazyn koncentratów oraz unowocześniono linię do produkcji koncentratów poprzez zakup najnowszej generacji urządzenia do filtracji membranowej soków (fot. 2). Inwestycja ta realizowana była z wykorzystaniem funduszy z programu SAPARD. Uroczystość wręczenia certyfikatów odbyła się w obecności sądeckich posłów, przedstawicieli władz powiatowych i gminnych, przedsiębiorców i pracowników firmy. Wręczał je Zbigniew Grochowski z firmy certyfikującej DEKRA-ITS.


    FOT. 1. UROCZYSTOŚĆ NADANIA CERTYFIKATÓW HACCP I ISO 9001 — OD LEWEJ:
    J. GOLBA (DYREKTOR GENERALNY MAŁOPOLSKIEGO URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO),
    B. DUTKA I K. SAS (POSŁOWIE NA SEJM RP), K. GRZEGORZEK (PREZES EXPOL-u),
    P. TROJANOWICZ (DYREKTOR EXPOL-u ZPOW), Z. GROCHOWSKI (Z FIRMY DEKRA-ITS)


    FOT. 2. URZĄDZENIE DO ULTRAFILTRACJI SOKÓW OWOCOWYCH

    Spółka EXPOL powstała w 1990 roku, jej założycielem był Krzysztof Grzegorzek, który prowadzi firmę do dziś, jako prezes zarządu. Od początku spółka związana była z rolnictwem i przemysłem rolno-spożywczym. Najpierw zajmowała się eksportem płodów rolnych — głównie rzepaku, grochu i fasoli. W 1994 roku rozszerzono działalność o dystrybucję materiałów drewnopochodnych do wykańczania wnętrz oraz materiałów do produkcji mebli. W 1997 roku EXPOL zakupił prywatyzowane przez  Skarb Państwa Sądeckie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego. Obecnie produkują one koncentraty i aromaty owocowe oraz aromatyzowane wina owocowe. Głównym przetwarzanym surowcem są jabłka (fot. 3). Rocznie skupuje się około 55 000 ton owoców od ponad 600 dostawców i produkuje się około 7500 ton koncentratów i aromatów owocowych oraz warzywnych (jabłkowe, z czarnej i czerwonej porzeczki, wiśniowe, truskawkowe, aroniowe oraz z czarnego bzu i buraków ćwikłowych). Ponad 96% produkcji zagęszczonych soków jest eksportowane do krajów Unii Europejskiej, USA i Rosji.


    FOT. 3. WODNY ROZŁADUNEK JABŁEK PRZEZNACZONYCH DO PRODUKCJI KONCENTRATU

    Według K. Grzegorzka, Polska staje się zapleczem surowcowym Unii Europejskiej w zakresie produkcji owoców i warzyw na potrzeby przemysłu przetwórczego. Jesteśmy także drugim po Chinach producentem koncentratu jabłkowego, a jego produkcja w Polsce w ostatnich dwóch latach przekraczała 200 000 ton. Mniejsza w tym roku podaż jabłek spowodowała, że produkcja koncentratu będzie prawdopodobnie mniejsza o około 20–25% w porównaniu z ubiegłoroczną. Mniejsza podaż spowodowała także wzrost ceny jabłek przemysłowych (około 0,50 zł/kg) oraz ceny koncentratu, która przekroczyła 1 euro/kg. Zapotrzebowanie na jabłka przemysłowe w najbliższym sezonie będzie jednak duże, gdyż zapasy koncentratu jabłkowego są niewielkie. Dodatkowo, potencjał produkcyjny w kraju został w ostatnich latach znacznie rozbudowany, głównie za sprawą inwestycji zachodnich koncernów w zakupionych w Polsce zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego. Sytuacja na rynku truskawek i wiśni jest stabilna, przewidywane na przyszły sezon ceny tych owoców prawdopodobnie jednak będą niższe. Złe perspektywy rysują się dla producentów czarnych porzeczek, których nadprodukcja była widoczna pod koniec tegorocznego sezonu, a ceny owoców spadły poniżej 1 zł/kg. Duże zapasy koncentratu i mrożonek z czarnych porzeczek w najbliższym sezonie prawdopodobnie nie wróżą dużego zainteresowania tymi owocami ze strony przemysłu przetwórczego.

    Projekt nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11 maja 2001 r. przewiduje obowiązek wdrożenia systemu HACCP w zakładach zajmujących się produkcją i obrotem żywności, bez względu na ich wielkość. Obowiązek wdrożenia tego systemu z chwilą wejścia Polski do UE mają większe i średnie przedsiębiorstwa produkujące żywność. Rosnąca konkurencja i konieczność sprostania wymogom stawianym przez zagranicznych odbiorców spowodowały, iż niektóre firmy rozpoczęły te prace przygotowawcze dużo wcześniej. Jedną z nich jest EXPOL Sp. z o.o. z Nowego Sącza — firma, która ponad rok temu rozpoczęła proces wdrażania systemów HACCP i ISO 2001.


    13 września 2003 roku w siedzibie EXPOL-u w Nowym Sączu, odbyło się wręczenie certyfikatów (fot. 1) zarządzania jakością (ISO 9001) oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (HACCP). Zakończono modernizację zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego, dostosowując go do wymogów sanitarnych Unii Europejskiej, rozbudowano zaplecze laboratoryjno-badawcze, zbudowano nowoczesny, klimatyzowany magazyn koncentratów oraz unowocześniono linię do produkcji koncentratów poprzez zakup najnowszej generacji urządzenia do filtracji membranowej soków (fot. 2). Inwestycja ta realizowana była z wykorzystaniem funduszy z programu SAPARD. Uroczystość wręczenia certyfikatów odbyła się w obecności sądeckich posłów, przedstawicieli władz powiatowych i gminnych, przedsiębiorców i pracowników firmy. Wręczał je Zbigniew Grochowski z firmy certyfikującej DEKRA-ITS.



    FOT. 1. UROCZYSTOŚĆ NADANIA CERTYFIKATÓW HACCP I ISO 9001 — OD LEWEJ:
    J. GOLBA (DYREKTOR GENERALNY MAŁOPOLSKIEGO URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO),
    B. DUTKA I K. SAS (POSŁOWIE NA SEJM RP), K. GRZEGORZEK (PREZES EXPOL-u),
    P. TROJANOWICZ (DYREKTOR EXPOL-u ZPOW), Z. GROCHOWSKI (Z FIRMY DEKRA-ITS)



    FOT. 2. URZĄDZENIE DO ULTRAFILTRACJI SOKÓW OWOCOWYCH


    Spółka EXPOL powstała w 1990 roku, jej założycielem był Krzysztof Grzegorzek, który prowadzi firmę do dziś, jako prezes zarządu. Od początku spółka związana była z rolnictwem i przemysłem rolno-spożywczym. Najpierw zajmowała się eksportem płodów rolnych — głównie rzepaku, grochu i fasoli. W 1994 roku rozszerzono działalność o dystrybucję materiałów drewnopochodnych do wykańczania wnętrz oraz materiałów do produkcji mebli. W 1997 roku EXPOL zakupił prywatyzowane przez  Skarb Państwa Sądeckie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego. Obecnie produkują one koncentraty i aromaty owocowe oraz aromatyzowane wina owocowe. Głównym przetwarzanym surowcem są jabłka (fot. 3). Rocznie skupuje się około 55 000 ton owoców od ponad 600 dostawców i produkuje się około 7500 ton koncentratów i aromatów owocowych oraz warzywnych (jabłkowe, z czarnej i czerwonej porzeczki, wiśniowe, truskawkowe, aroniowe oraz z czarnego bzu i buraków ćwikłowych). Ponad 96% produkcji zagęszczonych soków jest eksportowane do krajów Unii Europejskiej, USA i Rosji.



    FOT. 3. WODNY ROZŁADUNEK JABŁEK PRZEZNACZONYCH DO PRODUKCJI KONCENTRATU


    Według K. Grzegorzka, Polska staje się zapleczem surowcowym Unii Europejskiej w zakresie produkcji owoców i warzyw na potrzeby przemysłu przetwórczego. Jesteśmy także drugim po Chinach producentem koncentratu jabłkowego, a jego produkcja w Polsce w ostatnich dwóch latach przekraczała 200 000 ton. Mniejsza w tym roku podaż jabłek spowodowała, że produkcja koncentratu będzie prawdopodobnie mniejsza o około 20–25% w porównaniu z ubiegłoroczną. Mniejsza podaż spowodowała także wzrost ceny jabłek przemysłowych (około 0,50 zł/kg) oraz ceny koncentratu, która przekroczyła 1 euro/kg. Zapotrzebowanie na jabłka przemysłowe w najbliższym sezonie będzie jednak duże, gdyż zapasy koncentratu jabłkowego są niewielkie. Dodatkowo, potencjał produkcyjny w kraju został w ostatnich latach znacznie rozbudowany, głównie za sprawą inwestycji zachodnich koncernów w zakupionych w Polsce zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego. Sytuacja na rynku truskawek i wiśni jest stabilna, przewidywane na przyszły sezon ceny tych owoców prawdopodobnie jednak będą niższe. Złe perspektywy rysują się dla producentów czarnych porzeczek, których nadprodukcja była widoczna pod koniec tegorocznego sezonu, a ceny owoców spadły poniżej 1 zł/kg. Duże zapasy koncentratu i mrożonek z czarnych porzeczek w najbliższym sezonie prawdopodobnie nie wróżą dużego zainteresowania tymi owocami ze strony przemysłu przetwórczego.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOGRZEWANIE ELEKTRYCZNE PODŁOŻY OGRODNICZYCH
    Następny artykułEWIDENCJA PRODUCENTÓW

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.