DO SADÓW TOWAROWYCH – 'RUBIN’

    Odmiana ta została wyselekcjonowany w Střiżowicach (Czechy) z 'Lord Lambourne' x 'Golden Delicious'. Do polskiego Rejestru Odmian wpisano ją w 1997 roku. Jest wysoko oceniana przez konsumentów — podczas degustacji zimowych odmian jabłek 'Rubin' zajmuje jedno z czołowych miejsc obok 'Šampiona', 'Jonagolda' czy 'Golden Deliciousa'.

    Wyróżnia się atrakcyjnym wyglądem (fot.) oraz doskonałym smakiem. Jego owoce są duże lub bardzo duże, wyrównane, pokryte rozmyto-paskowanym, czerwonym rumieńcem. W związku z tym, że odmiana jest coraz częściej poszukiwana przez konsumentów, rośnie również zainteresowanie nią producentów.









    O tym, że 'Rubin’ nie jest łatwy do prowadzenia, przekonało się już wielu sadowników. Pierwsze jego drzewka sadzone nie tylko w sadach produkcyjnych, ale i w doświadczeniach, okulizowane były na podkładkach 'M 26′ i 'P 2′. Okazały się one za silne dla tej odmiany. Kolejną przyczyną bardzo silnego wzrostu pierwszych drzew w sadach była zbyt niska ich okulizacja w szkółce — po posadzeniu drzew miejsce okulizacji było więc najczęściej przykryte ziemią, przez co dochodziło do ukorzenienia się odmiany szlachetnej i spotęgowania wzrostu. W konsekwencji pierwsze drzewa 'Rubina’ przy zbyt silnym, trudnym do opanowania, wzroście później niż inne odmiany wchodziły w okres owocowania, a plony z nich nie były zbyt obfite (tab. l).







    TABELA 1. WIELKOŚĆ DRZEW I PLONÓW ODMIAN JABŁONI Z GRUPY GOLDEN DELICIOUS ORAZ JAKOŚĆ OWOCÓW W LATACH 1992-99, W SADOWNICZYM ZAKŁADZIE DOŚWIADCZALNYM W BRZEZNEJ. ROK SADZENIA: 1990 (WIOSNA); PODKŁADKA P 2


    W Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej po pierwszych latach obserwacji tej odmiany założono nowe doświadczenie. Drzewka 'Rubina’ uszlachetniono na trzech podkładkach — 'P 2′, 'P 22′ oraz 'M 26′. Już w pierwszych latach wzrostu drzew na różnych podkładkach widać było zdecydowaną różnicę we wzroście i zakładaniu pierwszych pąków kwiatowych. Drzewka na 'M 26′ i 'P 2′ rosły silnie, a na cięcie reagowały jeszcze silniejszym wzrostem i nie zakładały pąków kwiatowych. Zdecydowanie najsłabiej rosły drzewka na podkładce 'P 22′ i już w drugim roku po posadzeniu zawiązały one pojedyncze owoce, a suma ich plonów za wszystkie lata owocowania była najwyższa (tab. 2). Jak wynika z tabeli 2, drzewa na tej podkładce są najmniejsze, ale mają najwyższy współczynnik plenności. Jakość jabłek zbieranych z drzew na różnych podkładkach jest podobna — owoce są duże i dobrze wybarwione.







    TABELA 2. WIELKOŚĆ DRZEW I PLONÓW ODMIANY 'RUBIN’ NA RÓŻNYCH PODKŁADKACH. ROK SADZENIA: 1991 (WIOSNA)


    Obok doboru odpowiedniej podkładki, równie ważne jest formowanie korony poprzez przyginanie i właściwe cięcie w pierwszych latach po posadzeniu. Wszystkie te zabiegi przyczyniają się do wcześniejszego i regularnego owocowania. W późniejszym okresie należy pamiętać o cięciu odnawiającym, ponieważ odmiana ta owocuje na pędach 2-letnich i na końcach długopędów, przez co ma skłonność do ogałacania się. (Więcej szczegółów — HO 2/99.)
    Nie ulega wątpliwości, że 'Rubin’ jest odmianą wymagającą od sadownika dużej wiedzy i umiejętności prowadzenia, ale odwdzięcza się wcześniejszym wejściem w owocowanie oraz plonami doskonałej jakości owoców. Atrakcyjny ich wygląd — wielkość, wyrównanie i barwa — skłaniają sadowników do nowych nasadzeń tej odmiany. Jabłka są konkurencyjne wobec owoców innych odmian i nie ma problemów z ich zbytem. Obecnie można spotkać 'Rubina’ na karłowych podkładkach w kilkuletnich nasadzeniach, w których nie ma problemów ze wzrostem drzew i ich regularnym owocowaniem.
    W ostatnim czasie do produkcji wprowadzane są dwa mutanty tej odmiany. Jeden z nich to 'Bohemia’, o owocach pokrytych intensywniejszym rumieńcem, a drugi — 'Rubin Gold’ — jego jabłka mają skórkę jasną i bez rumieńca. Sporty te charakteryzują się podobną siłą wzrostu drzew, jak odmiana wyjściowa, są jednak mało wytrzymałe na mróz.

    Autorzy są pracownikami Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego ISK w Brzeznej

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułKRZEWUSZKI
    Następny artykułSOK WIŚNIOWY POLSKĄ SZANSĄ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.