DZIURAWIEC O ZIELONKAWYCH OWOCACH

    Na holenderskich giełdach stale rośnie sprzedaż pędów dziurawca farbierskiego. W 2000 r. było to ponad 140 mln sztuk, o około 45% więcej niż dwa lata wcześniej. Równocześnie poszerza się asortyment oferowanych odmian.








    DZIURAWIEC FARBIERSKI 'GREEN CONDOR’


    Do nowszych należy 'Green Condor’, o zielonkawych owocach (właściwie żółtozielonych z brązowawym wierzchołkiem — fot.). Jest to oryginalne zabarwienie — dotychczas były dostępne dziurawce o brunatnych, czerwonych bądź różowych owocach (patrz artykuł na str. 60–64). Zaletą 'Green Condora’ są również duże rozmiary owoców. W obrocie międzynarodowym znajduje się od końca lat 90. W 1999 roku sprzedano ponad milion pędów tej odmiany, przeważnie 60–70-centymetrowych. W Holandii zbiera się je od czerwca do października, a w pozostałych miesiącach importuje z Ameryki Południowej i Afryki.
    Temperatura zalecana do transportu i przechowywania pędów dziurawca farbierskiego wynosi 8–10°C. Liście zachowują walory ozdobne przez 1,5–2 tygodni, natomiast owoce — znacznie dłużej.

    Na podstawie materiałów Bloemenbureau Holland

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułZIELONE MIASTO
    Następny artykułW CIS-ie O JAKOŚCI WARZYW I OWOCÓW

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.