NA CZERWONYM LEPIEJ ROŚNIE

    Naukowcy z rolniczej stacji doświadczalnej we Florence w Południowej Karolinie (USA) stwierdzili, że kolor materiału, użytego do ściółkowania plantacji truskawek wpływa na jakość owoców.

    Truskawki uprawiane na podniesionych zagonach okrytych czerwoną folią z tworzywa sztucznego wytwarzały owoce dużo większe, słodsze i bardziej aromatyczne niż rośliny ściółkowane czarną folią. Tworzywo czerwone, równie skutecznie jak czarne, zapobiegało rozwojowi chwastów, ale dodatkowo zmieniało ilość czerwonego i podczerwonego promieniowania, które docierało do dojrzewających jagód. Odbijające się od folii światło działa na truskawki jak naturalny regulator wzrostu, wpływając na wielkość oraz aromat owoców. Dr Kasperbauer odkrył także, że fale świetlne, odbijające się od czerwonego podłoża, poprawiają ilość oraz jakość plonów wielu gatunków roślin ogrodniczych, na przykład pomidorów oraz bazylii. Na podstawie „Photochemistry and Photobiology” 7/2001

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOPŁATY ZA OCENĘ MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO
    Następny artykułCENY WYBRANYCH WARZYW W 2000 i 2001 ROKU NA WGRO SA W POZNANIU

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.