NA RYNKACH – OWOCE I WARZYWA

    W pierwszej połowie marca wzrosły ceny większości warzyw, zwłaszcza z ubiegłorocznych zbiorów. Wyjątkiem była kapusta, która na warszawskim rynku hurtowym w Broniszach potaniała do 0,12–0,20 zł/kg (biała) i 0,70–0,80 zł/kg (czerwona). Na rynku w Poznaniu potaniały też ziemniaki — do 0,35–0,40 zł/kg. Znacznie wzrosły ceny importowanych pomidorów spod osłon, zarówno w Polsce (7,50–8,50 zł/kg), jak i w Niemczech (w przeliczeniu 5,50–7,86 zł/kg). Przyczyną były wyższe opłaty graniczne i oczekiwania odbiorców na pojawienie się pomidorów z produkcji krajowej. W marcu te ostatnie dostępne były tylko w Broniszach (13,50–14,50 zł/kg), a większych dostaw spodziewano się dopiero na przełomie marca i kwietnia.

    Na wszystkich analizowanych rynkach podrożała cebula dobrej jakości, co wiązało się ze zwiększonym zainteresowaniem tym warzywem ze strony eksporterów. Wyjątkiem był rynek warszawski, na którym cebula staniała i kosztowała 0,75–1,00 zł/kg. Korzystne ceny cebuli w tym roku zainteresowały wielu rolników jej uprawą, co może przyczynić się do niekorzystnych notowań w tym sezonie.

    W Polsce i w Niemczech podrożała również importowana papryka, której zbiory w krajach-producentach zbliżały się do końca. Znacząco wzrosła podaż ogórków ze źródeł krajowych. W konsekwencji ich ceny spadły o około 50%, a udział tych warzyw z importu się zmniejszył.

    W marcu oferta warzyw poszerzyła się o marchew importowaną głównie z Włoch (po 0,85–1,00 zł/kg), tureckie i belgijskie pory (2,60–3,80 zł/kg) oraz krajową rzodkiewkę (2,00–2,50 zł/pęczek). Droższe niż w lutym były pochodzące z Hiszpanii brokuły, tańsze — importowane z Francji kalafiory. Wzrost podaży marokańskich młodych ziemniaków przyczynił się do obniżki ich notowań nawet do 3,10 zł/kg.

    Po okresie dłuższej stabilizacji wzrosły ceny dobrej jakości jabłek z chłodni z kontrolowaną atmosferą. Dotyczyło to w zasadzie wszystkich odmian za wyjątkiem 'Elstara' sprzedawanego w Poznaniu. Za polskie jabłka należało zapłacić 1,00–2,00 zł/kg. Na rynkach niemieckich potaniał jedynie 'Golden Delicious', a nie zmieniły się ceny innych odmian — kosztowały w przeliczeniu 2,37–5,21 zł/kg. Na rynku w Poznaniu pojawiły się pierwsze, niewielkie dostawy jabłek importowanych z Hiszpanii po 5,00 zł/kg.

    W marcu podrożały krajowe gruszki (na rynku w Poznaniu), a w ofercie pojawiły się również znacznie droższe gruszki z importu w cenie 5,00–7,00 zł/kg. Zwiększyła się podaż importowanych truskawek, co przyczyniło się do obniżki ich notowań zarówno w Polsce, jak i w Niemczech.

    Średnie ceny na wybranych rynkach hurtowych w Polsce i w Niemczech 18.03.2004 roku

    * — brak danych lub brak produktu,
    ** — średnia cena różnych odmian; źródło: dane WGRO SA w Poznaniu i ZMP z Niemiec
    średni kurs euro (NBP) 18.03.2004 r. wynosił 4,74 zł

    W pierwszej połowie marca wzrosły ceny większości warzyw, zwłaszcza z ubiegłorocznych zbiorów. Wyjątkiem była kapusta, która na warszawskim rynku hurtowym w Broniszach potaniała do 0,12–0,20 zł/kg (biała) i 0,70–0,80 zł/kg (czerwona). Na rynku w Poznaniu potaniały też ziemniaki — do 0,35–0,40 zł/kg. Znacznie wzrosły ceny importowanych pomidorów spod osłon, zarówno w Polsce (7,50–8,50 zł/kg), jak i w Niemczech (w przeliczeniu 5,50–7,86 zł/kg). Przyczyną były wyższe opłaty graniczne i oczekiwania odbiorców na pojawienie się pomidorów z produkcji krajowej. W marcu te ostatnie dostępne były tylko w Broniszach (13,50–14,50 zł/kg), a większych dostaw spodziewano się dopiero na przełomie marca i kwietnia.


    Na wszystkich analizowanych rynkach podrożała cebula dobrej jakości, co wiązało się ze zwiększonym zainteresowaniem tym warzywem ze strony eksporterów. Wyjątkiem był rynek warszawski, na którym cebula staniała i kosztowała 0,75–1,00 zł/kg. Korzystne ceny cebuli w tym roku zainteresowały wielu rolników jej uprawą, co może przyczynić się do niekorzystnych notowań w tym sezonie.


    W Polsce i w Niemczech podrożała również importowana papryka, której zbiory w krajach-producentach zbliżały się do końca. Znacząco wzrosła podaż ogórków ze źródeł krajowych. W konsekwencji ich ceny spadły o około 50%, a udział tych warzyw z importu się zmniejszył.


    W marcu oferta warzyw poszerzyła się o marchew importowaną głównie z Włoch (po 0,85–1,00 zł/kg), tureckie i belgijskie pory (2,60–3,80 zł/kg) oraz krajową rzodkiewkę (2,00–2,50 zł/pęczek). Droższe niż w lutym były pochodzące z Hiszpanii brokuły, tańsze — importowane z Francji kalafiory. Wzrost podaży marokańskich młodych ziemniaków przyczynił się do obniżki ich notowań nawet do 3,10 zł/kg.


    Po okresie dłuższej stabilizacji wzrosły ceny dobrej jakości jabłek z chłodni z kontrolowaną atmosferą. Dotyczyło to w zasadzie wszystkich odmian za wyjątkiem 'Elstara’ sprzedawanego w Poznaniu. Za polskie jabłka należało zapłacić 1,00–2,00 zł/kg. Na rynkach niemieckich potaniał jedynie 'Golden Delicious’, a nie zmieniły się ceny innych odmian — kosztowały w przeliczeniu 2,37–5,21 zł/kg. Na rynku w Poznaniu pojawiły się pierwsze, niewielkie dostawy jabłek importowanych z Hiszpanii po 5,00 zł/kg.


    W marcu podrożały krajowe gruszki (na rynku w Poznaniu), a w ofercie pojawiły się również znacznie droższe gruszki z importu w cenie 5,00–7,00 zł/kg. Zwiększyła się podaż importowanych truskawek, co przyczyniło się do obniżki ich notowań zarówno w Polsce, jak i w Niemczech.


    Średnie ceny na wybranych rynkach hurtowych w Polsce i w Niemczech 18.03.2004 roku


    * — brak danych lub brak produktu,
    ** — średnia cena różnych odmian; źródło: dane WGRO SA w Poznaniu i ZMP z Niemiec
    średni kurs euro (NBP) 18.03.2004 r. wynosił 4,74 zł

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułVAT PO PIERWSZYM MAJA
    Następny artykułZNAK HANDLOWY

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.