ODMIANOWA WIZJA

    Produkując nowe odmiany jabłoni należy pamiętać, że nie zawsze są one od początku aprobowane przez rynek. We wczesnych latach 50. na stanowym Uniwersytecie w Waszyngtonie (USA), po pierwszych testach nowych owoców okazało się, że 'Granny Smith' ma cierpki smak i nie powinien odnieść komercyjnego sukcesu. Podobnie było z 'Thoku 7', później nazwaną 'Fuji', którą kilka lat później zaczęto jednak importować z Japonii do USA, płacąc za jabłka wysokie ceny, a następnie szybko wprowadzono do uprawy. Chcąc wydać opinie o nowej odmianie należy więc cierpliwie czekać na dokładną jej charakterystykę, uwzględniającą zarówno produkcję, jak i akceptację przez rynek.
    Rynkowy sukces jabłek 'Gali', 'Cameo', 'Pink Lady', 'Braeburna' już znamy. Oto kilka nowych odmian jabłoni, które zalicza się w USA do ciekawych i godnych sprawdzenia w najbliższym czasie.
    'Honeycrisp' — został wyselekcjonowany na Uniwersytecie Minnesota. Jest atrakcyjny z powodu kruchego miąższu, twardości i dobrego smaku. Powierzchnia owoców w 60–90% pokrywa się czerwonym rumieńcem, dojrzałość zbiorczą osiągają tydzień po 'McIntoshu'. Jakość tych jabłek jest na tyle wysoka, że zasługuje na rozpowszechnienie. Odmiana ta preferuje chłodniejszy klimat. Jest produkowana obecnie przez wiele szkółek, a więc wkrótce będzie powszechnie dostępna.
    'Ambrosia' — została znaleziona w sadzie, gdzie rósł 'Golden Delicius' i 'Red Golden Delicius' niedaleko Cawston w Kanadzie. Jest bardzo atrakcyjnym dwukolorowym typem jabłka odznaczającym się dobrą kruchością i smakiem. Sprawdziła się na rynkach w Kanadzie i USA.
    'Elliott' — pochodzi ze stanu Utah (USA), został opisany jako późny 'Golden' o wyjątkowo dobrym smaku. Stwierdzono, że 'Elliott' może uzyskać komercyjny sukces jako lepszy typ 'Goldena'. Powinien jednak zostać jeszcze dobrze przetestowany.
    'Greiner's 1198' — został odkryty w stanie Nowy Jork (USA). Otrzymał wysokie noty za wygląd i smak we wszystkich regionach, w których był badany. Przechowuje się lepiej niż 'Golden Delicious'. W tym roku odmiana powinna otrzymać nazwę, a dzięki swoim walorom będzie mogła spokojnie konkurować z 'Golden Deliciousem'.
    'Rubens (VNI185)' — wyhodowany został we Włoszech ze skrzyżowania 'Gali' i 'Elstara'. Jest bardzo atrakcyjnym, czerwonym, wystarczająco soczystym oraz kwaśnym jabłkiem. Przypomina nieco 'Braeburna' możliwe że w przyszłości będzie go zastępował. Jego termin zbioru przypada w połowie okresu między zbiorami 'Gali' a 'Red Deliciousa'. W KA przechowuje się równie dobrze, jak 'Gala', a wiosną przypomina jej "jesienny" smak.
    'Pacific Rose' — została wyhodowana w Nowej Zelandii. Pochodzi od 'Gali' i 'Splendour'. Zbiory mają tam miejsce po 'Red Deliciousie' około 20–24 października. 'Pacific Rose' była przez długi czas jedną z czołowych eksportowych odmian tego kraju, sukces, jaki tam odniosła, wpłynął na zaakceptowanie jej w innych krajach.

    Na podstawie
    Good Fruit Grower 1/2001

    Produkując nowe odmiany jabłoni należy pamiętać, że nie zawsze są one od początku aprobowane przez rynek. We wczesnych latach 50. na stanowym Uniwersytecie w Waszyngtonie (USA), po pierwszych testach nowych owoców okazało się, że 'Granny Smith’ ma cierpki smak i nie powinien odnieść komercyjnego sukcesu. Podobnie było z 'Thoku 7′, później nazwaną 'Fuji’, którą kilka lat później zaczęto jednak importować z Japonii do USA, płacąc za jabłka wysokie ceny, a następnie szybko wprowadzono do uprawy. Chcąc wydać opinie o nowej odmianie należy więc cierpliwie czekać na dokładną jej charakterystykę, uwzględniającą zarówno produkcję, jak i akceptację przez rynek.
    Rynkowy sukces jabłek 'Gali’, 'Cameo’, 'Pink Lady’, 'Braeburna’ już znamy. Oto kilka nowych odmian jabłoni, które zalicza się w USA do ciekawych i godnych sprawdzenia w najbliższym czasie.
    ’Honeycrisp’ — został wyselekcjonowany na Uniwersytecie Minnesota. Jest atrakcyjny z powodu kruchego miąższu, twardości i dobrego smaku. Powierzchnia owoców w 60–90% pokrywa się czerwonym rumieńcem, dojrzałość zbiorczą osiągają tydzień po 'McIntoshu’. Jakość tych jabłek jest na tyle wysoka, że zasługuje na rozpowszechnienie. Odmiana ta preferuje chłodniejszy klimat. Jest produkowana obecnie przez wiele szkółek, a więc wkrótce będzie powszechnie dostępna.
    ’Ambrosia’ — została znaleziona w sadzie, gdzie rósł 'Golden Delicius’ i 'Red Golden Delicius’ niedaleko Cawston w Kanadzie. Jest bardzo atrakcyjnym dwukolorowym typem jabłka odznaczającym się dobrą kruchością i smakiem. Sprawdziła się na rynkach w Kanadzie i USA.
    ’Elliott’ — pochodzi ze stanu Utah (USA), został opisany jako późny 'Golden’ o wyjątkowo dobrym smaku. Stwierdzono, że 'Elliott’ może uzyskać komercyjny sukces jako lepszy typ 'Goldena’. Powinien jednak zostać jeszcze dobrze przetestowany.
    ’Greiner’s 1198′ — został odkryty w stanie Nowy Jork (USA). Otrzymał wysokie noty za wygląd i smak we wszystkich regionach, w których był badany. Przechowuje się lepiej niż 'Golden Delicious’. W tym roku odmiana powinna otrzymać nazwę, a dzięki swoim walorom będzie mogła spokojnie konkurować z 'Golden Deliciousem’.
    ’Rubens (VNI185)’ — wyhodowany został we Włoszech ze skrzyżowania 'Gali’ i 'Elstara’. Jest bardzo atrakcyjnym, czerwonym, wystarczająco soczystym oraz kwaśnym jabłkiem. Przypomina nieco 'Braeburna’ możliwe że w przyszłości będzie go zastępował. Jego termin zbioru przypada w połowie okresu między zbiorami 'Gali’ a 'Red Deliciousa’. W KA przechowuje się równie dobrze, jak 'Gala’, a wiosną przypomina jej „jesienny” smak.
    ’Pacific Rose’ — została wyhodowana w Nowej Zelandii. Pochodzi od 'Gali’ i 'Splendour’. Zbiory mają tam miejsce po 'Red Deliciousie’ około 20–24 października. 'Pacific Rose’ była przez długi czas jedną z czołowych eksportowych odmian tego kraju, sukces, jaki tam odniosła, wpłynął na zaakceptowanie jej w innych krajach.

    Na podstawie
    Good Fruit Grower 1/2001

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułLISTY – PODATEK OD DZIERŻAWIONEGO MIEJSCA SPRZEDAŻY
    Następny artykułGAZOWANE OWOCE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.