CENTRUM ZIELONEGO BIZNESU

Tak można by określić wystawę "Zieleń to Życie", którą od 13 lat organizuje Związek Szkółkarzy Polskich (od 1998 roku wspólnie z Agencją Promocji Zieleni). Nie ma bowiem większych targów poświęconych roślinom i ogrodom nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowej. Jest to także impreza w pełni zasługująca na miano międzynarodowej. W tym roku wśród ponad 240 wystawców byli Belgowie, Czesi, Francuzi, Holendrzy, Niemcy, Słowacy, Węgrzy oraz Włosi. Podczas trzech targowych dni (2–4 września) 10 000 m2 dwóch hal Warszawskiego Centrum EXPO XXI zamieniło się w zielony ogród, do którego obejrzenia ustawiały się kolejki chętnych.

WAPNOWANIE GLEB W SADACH

Odpowiedni dla uprawianego gatunku odczyn (pH) gleby jest bez wątpienia jednym z ważniejszych czynników decydujących o prawidłowym odżywianiu się drzew i krzewów w trakcie wegetacji. Pozwala również na wykorzystanie przez rośliny naturalnej zasobności gleby w składniki pokarmowe oraz poprawia jej strukturę. Wszystko to korzystnie wpływa nie tylko na rozwój systemu korzeniowego, lecz także na zdolność gleby do zatrzymywania wody, oraz umożliwia prawidłowy rozwój mikroorganizmów glebowych.

EKOLOGICZNE HEKTARY

Plantacja nad Tanwią Sp. z o.o. świętowała 7 wrześ­nia otwarcie gospodarstwa nastawionego na wielkotowarową, ale ekologiczną produkcję jagód borówki amerykańskiej. Gospodarstwo ma status prawny...

POTAS – WAŻNY PIERWIASTEK W ODŻYWIANIU ROŚLIN

Międzynarodowa konferencja "Biogeochemiczna rola potasu w systemach rolnych" zorganizowana (13–14 czerwca br.) przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, Międzynarodowy Instytut Potasowy i Pols­kie Towarzystwo Nawozowe, zgromadziła polskich...

SANDOMIERSKIE POMIDORY W „DOBRYM GRONIE”

8 sierpnia 2005 w Hotelu Basztowym w Sandomierzu "Dobre grono" http://www.bpcc.org.pl/w_dobrym_gronie) zorganizowało spotkanie dla producentów pomidorów, którzy wyrazili zainteresowanie współpracą handlową z odbiorcami z Wielkiej Brytanii....

JAK SOBIE RADZĄ SĄSIEDZI? (CZ. I)

Coraz częściej docierają do nas informacje, że poziom hurtowych cen owoców jest wyrównany w całej Unii Europejskiej. Jak w takim razie radzą sobie sadownicy w sąsiednich krajach, gdzie koszty robocizny są znacznie wyższe niż w Polsce? Nurtuje to zapewne nie tylko sandomierskich sadowników. By jak najdokładniej zapoznać się z sytuacją, grupa 48 producentów z Sandomierskiego wybrała się na przełomie czerwca i lipca do dwóch rejonów sadowniczych w Niemczech — do Altes Landu i Saksonii*.

CHOROBY FIZJOLOGICZNE JABŁEK I GRUSZEK (CZ. II). SZKLISTOŚĆ MIĄŻSZU JABŁEK

W październikowym numerze "Hasła Ogrodniczego" omówieniem oparzelizny powierzchniowej zapoczątkowany został przegląd najważniejszych chorób fizjologicznych owoców. W bieżącym numerze Autor opisuje szklistość miąższu.

ZACZYNAŁEM OD WIŚNI

Jana Kołaczyńskiego z Krojczyna koło Włocławka z powodzeniem można nazywać pionierem uprawy trzech gatunków sadowniczych w tym rejonie. Jako jeden z pierwszych na początku lat siedemdziesiątych ub. wieku posadził intensywny towarowy sad wiśniowy. Na początku lat dziewięćdziesiątych XX w. założył pierwszą hektarową plantację borówki wysokiej. W ubiegłym roku, jako jeden z pierwszych w kraju, zdecydował się uprawiać na towarową skalę żurawinę. Plantator dobrze ocenia działalność Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej — jako jego członek ma dostęp do cennych informacji związanych z uprawą borówki wysokiej.

ZBUDUJ SOBIE BIOBED

Rolnictwo, a zwłaszcza ogrodnictwo, w którym chemiczna ochrona roślin jest szczególnie intensywna, musi w coraz większym stopniu uwzględniać wymagania ochrony środowiska naturalnego. Jeszcze do niedawna uważano, że...

EUREPGAP – CO NAM SPRAWIAŁO NAJWIĘCEJ TRUDNOŚCI PRZY WPROWADZANIU

Ponad rok temu podjęto decyzję o przygotowaniu zakładu w Ostrołęce do wprowadzenia dla upraw pomidorów i ogórków zasad dobrej praktyki rolniczej, możliwości pełnej identyfikacji produktu oraz zmniejszenia niekorzystnego wpływu produkcji na środowisko, i ruszyły prace nad przygotowaniem odpowiednich procedur. Gdy ma się do dyspozycji stałą załogę, która od lat już dba o czystość i porządek w zakładzie, wprowadzanie systemu EUREPGAP nie jest zbyt trudne. Zdyscyplinowanie i pełne zrozumienie potrzeby zmian było akceptowane przez pracowników i nie zakłócało normalnej pracy. Fachową pomoc i duże wsparcie — w tworzeniu procedur i szukaniu odpowiednich wykazów, co pozwoliło nam zaoszczędzić wiele czasu — otrzymaliśmy od firmy przygotowującej nas do certyfikacji.