„PRZYGODA Z OGRODNICTWEM” W PACZYNIE

Podczas tegorocznego seminarium firmy Grodan (pisaliśmy o nim szerzej w sierpniowym numerze) ogrodnicy mieli możliwość skorzys-tania z zaproszenia państwa Cecylii i Zbigniewa Klimowiczów i zobaczenia nowoczesnej uprawy pomidorów prowadzonej przez nich w Paczynie (fot. 1).

JAKA PRZYSZŁOŚĆ GOŹDZIKÓW?

Jeszcze w latach 80. XX wieku goździki przodowały w rankingu najpopularniejszych w Polsce kwiatów ciętych — pod względem wielkości produkcji i sprzedaży, w tym eksportu. W kolejnej dekadzie szybko straciły popularność i te z rodzimych upraw były mało widoczne na naszym rynku. Ostatnio znowu, choć powoli, zwiększała się ich produkcja w kraju. Zmieniał się zarazem asortyment odmian, który różnił się znacznie od tego sprzed 1989 roku — zwracając uwagę różnorodnością barw i kształtów kwiatów. Trudny rynek zbytu ponownie jednak sprawia, że producenci kwiatów goździków coraz częściej chcą odchodzić od tej uprawy, a przynajmniej rozglądają się za bardziej opłacalną specjalnością kwiaciarską. Według szacunków prof. dr hab. Lilianny Jabłońskiej ekonomistki z AR w Lublinie oraz SGGW w Warszawie, produkcja goździków szklarniowych w Polsce (ok. 30 ha) wciąż pozostaje w czołówce zestawienia najważniejszych upraw kwiaciarskich, ustępując jedynie różom, gerberom, tulipanom i anturium (patrz HO 3/2005).

CHOROBY FIZJOLOGICZNE JABŁEK I GRUSZEK (CZ. I). OPARZELIZNA POWIERZCHNIOWA

Artykułem tym rozpoczynamy cykl poświęcony chorobom fizjologicznym jabłek i gruszek. Ze względu na źródło powstawania, schorzenia te zwane są także chorobami nieinfekcyjnymi, w przeciwieństwie do, na przykład, chorób grzybowych — infekcyjnych. Obie grupy chorób, których symptomy rozwoju uwidaczniają się dopiero po zbiorze — w czasie przechowywania — noszą nazwę chorób przechowalniczych.

EKSPORT SZANSĄ ROZWOJU PRODUKCJI WARZYW SPOD OSŁON (CZ. I)

Ważną pozycję wśród europejskich producentów warzyw szklarniowych Polska zawdzięcza dynamicznemu zwiększaniu powierzchni uprawnej pod osłonami w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych XX w. i na początku obecnej dekady. Część rodzimej produkcji kierowana jest na eksport. Dane statystyczne wykazują sukcesywny wzrost eksportu z Polski pomidorów, ogórków i papryki. Eksport warzyw produkowanych pod osłonami w 2004 r. zbliżył się do 70 tys. ton i był tylko nieznacznie niższy od importu tych gatunków. Wyniki handlu zagranicznego w okresie pierwszych 5 miesięcy tego roku wykazały wielokrotny wzrost eksportu w okresie od stycznia do maja, w porównaniu z danymi z roku ubiegłego. Odbiorcami omawianych warzyw są już nie tylko kraje wschodniej i środkowej Europy. Zaczynamy również odważniej wchodzić na rynki Niemiec, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

WE WSZYSTKICH KOLORACH TĘCZY

Rośliny rabatowe, balkonowe i zioła na kwietnikach w donicach i wiszących pojemnikach mogli obejrzeć oraz porównać ci, którzy przyjechali w dniach 5 i 6 sierpnia na Dni Otwarte firmy Bruno Nebelung Polska do Gawartowej Woli.

W STANACH ZJEDNOCZONYCH AMERYKI PO 30 LATACH

W czasie wyjazdu do USA (12–29 sierpnia br.) z grupą 43 polskich sadowników i szkółkarzy miałem okazję odwiedzić spółkę Auvil w Orondo. W latach...

W OTWOCKU O MARKETINGU WARZYW SZKLARNIOWYCH

2 września firma De Ruiter Seeds już po raz piąty zaprosiła producentów na konferencję poświęconą marketingowi warzyw szklarniowych. Tym razem spotkanie miało miejsce w Otwocku Wielkim. Rozpoczęło się ono w gospodarstwie prowadzonym przez rodzinę państwa Jadwigi i Romana Szklarzów (fot. 1), producentów zajmujących się uprawą pomidorów już od 20 lat, a od dwóch lat zrzeszonych w grupie Vegapol (czyt. też HO 4/2005). Udostępnili oni zwiedzającym swoje szklarnie o powierzchni 6 hektarów.

UPRAWA GOŹDZIKÓW Z GRUPY SUNFLOR

Podczas tegorocznych Dni Otwartych firmy Bruno Nebelung Polska Jeroen de Kuijer z holenderskiej firmy B. Kooij & Zonen B.V. przedstawił możliwości całorocznej produkcji goździków...

JESIENNE NAWOŻENIE W SADACH

Przełom lata i jesieni oraz jesień w sadach to przede wszystkim okres zbioru owoców oraz tych zabiegów agrotechnicznych, które mają na celu poprawę jakości owoców, przede wszystkim ich wybarwienia, jędrności i przydatności do przechowywania. Tradycyjnie późna jesień to okres doglebowego nawożenia sadów potasem i fosforem w celu poprawy zaopatrzenia drzew w te składniki w przyszłym sezonie wegetacyjnym. Dodatkowo tam, gdzie odczyn (pH) gleby jest zbyt kwaśny, wykonuje się wapnowanie gleb. Te trzy elementy bez wątpienia stanowią tradycyjny model nawożenia sadów po zbiorach owoców. Warto może się zastanowić, czy z jednej strony powielanie takiego modelu nawożeniowego jest rzeczywiście skuteczne w każdym przypadku, a z drugiej strony, czy ten standard nawożeniowy nie powinien być uzupełniony o inne elementy dodatkowo poprawiające zaopatrzenie drzew w składniki niezbędne do ich dobrego wzrostu, zwłaszcza wczesną wiosną.

PAPRYKA POLOWA CORAZ BARDZIEJ POPULARNA

Od kilku lat w okolicach Włocławka uprawia się paprykę polową dla przemysłu przetwórczego. Duże zapotrzebowanie ze strony chłodni spowodowało, że w tym roku warzywo to uprawiane było na dość dużej powierzchni. W większości są to małe plantacje, ogrodnicy bowiem chcą nabrać doświadczenia w uprawie i przekonać się, jaka jest opłacalność tej produkcji. Nie brakuje jednak także plantacji, które liczą po kilka hektarów.