BRONISZE MAJĄ 10 LAT

W lipcu upłynęło 10 lat od zawiązania spółki akcyjnej Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy z siedzibą w Broniszach. Ostatnie trzy lata zamknięto zyskiem — w 2004 roku wyniósł on ponad 8 milionów złotych, a przychód prawie 35 milionów. Wdrażany jest zintegrowany system zarządzania ISO 9001, 14001 oraz HACCP.

NAJNOWSZE TECHNOLOGIE WYTWARZANIA CIEPŁA

W "Haśle Ogrodniczym" 4–7/2004 opisane zostały urządzenia do magazynowania i spalania mazutu oraz wytwarzania ciepła (zbiorniki, kotły, palniki), a także uwarunkowania techniczne, ekonomiczne i prawne związane z budową i eksploatacją kotłowni opalanej olejem ciężkim. Nadal aktualne jest pytanie: z którego paliwa — węgla czy mazutu — ciepło jest tańsze?

UPRAWA TRUSKAWEK W RURACH

Simon Suiker jest Holendrem, który od kilku lat mieszka w Polsce i prowadzi gospodarstwo ogrodnicze w miejscowości Goszczanowiec koło Gościmia w województwie lubuskim. W Holandii zajmował się uprawą truskawek, dlatego wiedzę, zdobyte doświadczenie i technologię produkcji przeniósł do gospodarstwa w Polsce, w którym już od kilku lat uprawia truskawki w rurach. Produkcję tę prowadzi na powierzchni hektara. W najbliższym roku uprawa ta zostanie powiększona o kolejny hektar. W podobny sposób, jak zauważa plantator, uprawia się już większość truskawek w Holandii i Belgii. Jednym z czynników ograniczających rozwój tego typu uprawy w Polsce są wysokie koszty założenia plantacji "wiszących" truskawek. Mogą one jednak zwrócić się w ciągu 3 lub 4 lat prowadzenia takiej uprawy. W 2004 roku Holender sprzedając truskawki na krajowym rynku uzyskiwał za kilogram owoców średnio 10 zł. W tym roku ceny pierwszych owoców 'Elsanty' spadły do 8 zł/kg. Według plantatora, owoce zbierane z odmian truskawek powtarzających owocowanie — w gospodarstwie uprawia nową angielską odmianę 'Evie II' — znów pewnie będą kosztować około 10 zł/kg.

EKSPANSJA ŻURAWEK (CZ. I)

Znane od dawna żurawki (Heuchera sp.) stały się w ostatnich 10 latach jednymi z ważniejszych bylin o ozdobnych liściach. Wykorzystywane są obecnie nie tylko tradycyjnie — do sadzenia w ogrodach — ale coraz częściej do towarowej produkcji kwiatów, a zwłaszcza tak zwanej zieleni ciętej. Używane są także do modnych ostatnio wielogatunkowych kompozycji tarasowych, w których do pojemników sadzi się rośliny jednoroczne wraz z bylinami i niekiedy krzewami.

WIEŚ BLIŻEJ MIASTA

Pod takim hasłem 4–5 czerwca 2005 r. w Krakowie odbyła się zorganizowana przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach impreza plenerowa "AGRO KRAK 2005"....

DLACZEGO WARTO NAWOZIĆ PLANTACJE TRUSKAWEK PO ZBIORACH?

Mimo wzrastającego zainteresowania nowoczesnymi technologiami produkcji truskawek, w Polsce wciąż dominuje tradycyjna uprawa gruntowa. Jednakże i w tej tradycyjnej technologii wprowadza się coraz częściej nowe elementy, a zwłaszcza wykorzystanie sadzonek frigo oraz wprowadzanie nowych odmian przeznaczonych przede wszystkim do produkcji owoców deserowych. Jednocześnie coraz więcej uwagi przywiązuje się nie tylko do wszelkich zabiegów mających na celu zwiększenie plonowania roślin, lecz także do tych decydujących o jakości owoców, zwłaszcza ich wielkości, jędrności oraz barwie skórki.

JAKOŚĆ KWIATÓW PĘDZONYCH TULIPANÓW A WARUNKI UPRAWY CEBUL

Jakość kwiatów uzyskanych podczas pędzenia we wczesnych terminach — gdy konieczne są wysokie nakłady finansowe (preparowanie cebul, ogrzewanie szklarni) — ma istotne znaczenie dla osiągnięcia zadowalających zysków. Zależy ona w dużej mierze od jakości cebul użytych do pędzenia, a ta z kolei — od warunków ich uprawy.

CZY CYTRUSY I BANANY ZAGRAŻAJĄ POLSKIM OWOCOM?

Cytrusy i banany to najważniejsze owoce importowane do naszego kraju. Gdy Polska nie była członkiem UE, ceny tych produktów, zwłaszcza bananów, były zwykle na tyle atrakcyjne dla polskich konsumentów, że często wybierali je zamiast krajowych jabłek czy truskawek. Import bananów do Polski rośnie od początku lat 90. ub. wieku. W 1999 r. spożycie bananów było u nas 30 razy większe niż w 1988 r. Ostatnio obserwuje się jednak zahamowanie spożycia niektórych owoców importowanych, głównie pomarańczy, cytryn i bananów. Wynika to częściowo z nasycenia popytu, zwłaszcza w grupie konsumentów zamożnych.

PRODUKCJA BRZOSKWIŃ I MORELI W REGIONIE SANDOMIERSKIM

Pierwsze sady morelowe w regionie sandomierskim założyli cystersi na początku XII wieku. Prócz moreli, uprawiali oni śliwy i winorośl. Z biegiem czasu gospodarnych zakonników z Koprzywnicy zaczęli naśladować okoliczni rycerze, później plantacje te otaczały okoliczne dwory szlacheckie, by w końcu trafić do gospodarstw chłopskich. Na przełomie XIX i XX wieku w wielu z nich produkowane morele i śliwki suszono, a następnie sprzedawano na okolicznych jarmarkach. Zupełnie inaczej przedstawia się historia uprawy brzoskwiń. Jest to jeden z najmłodszych gatunków w tym regionie. Pierwsze sady zostały założone przed 25 laty. Do prekursorów uprawy tego gatunku należeli Felicjan Gołębiewski z Pęchowa w gminie Klimontów i Henryk Zdyb wieloletni dyrektor Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Lipowej. Intensywne nasadzenia brzoskwini zakładane są dopiero od około 10 lat.

O ANTURIUM W KALISKIEM (CZ. I)

Po trzech latach przerwy Klub Producentów Anturium wrócił do dobrej tradycji wyjazdowych spotkań w poszczególnych rejonach kraju i odwiedzania działających tam gospodarstw członków tej organizacji. Tegorocznym celem szkoleniowej wycieczki były okolice Kalisza, które słyną przede wszystkim z produkcji pomidorów szklarniowych. Jak się okazuje, region ten może być także kojarzony z uprawami anturium. Znaleźć je można, na przykład, u Ilony i Pawła Orłowskich w Mącznikach, gdzie 27 maja rozpoczęła się wspomniana, dwudniowa wycieczka KPA. Spotkanie w tym gospodarstwie służyło nie tylko "podglądaniu" tamtejszej produkcji (fot. 1), ale i dyskusji będącej kontynuacją marcowej konferencji klubu w Skierniewicach (czyt. HO 6/2005).