SPOTKANIE W DĄBROWICACH

Zorganizowany po raz kolejny przez Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach Dzień Otwarty (2 czerwca) w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach zgromadził wielu sadowników z całej Polski. Uczestnicy spotkania na kilkudziesięciu hektarach mogli zapoznać się z prowadzonymi tam doświadczeniami i uzyskać wiele wskazówek z zakresu technologii uprawy zarówno znanych, jak i dopiero wprowadzonych gatunków i ich odmian. Spotkanie w Dąbrowicach było również okazją do zapoznania się z ofertą wielu wystawców proponujących usługi i środki produkcji dla sadownictwa.

ZNANE I NOWE ODMIANY POMIDORÓW

18 maja firma Seminis Vegetable Seeds zaprosiła producentów na prezentację odmian pomidora szklarniowego do obiektu prowadzonego przez firmę GMB Śmi­­giel Plus w Nowej Wsi...

OPAKOWANIA DLA JABŁEK W SUPERMARKETACH

Należy spodziewać się dalszego wzrostu samoobsługowej sprzedaży owoców, gdyż Polacy chętnie robią zakupy w supermarketach. Choć wydaje się, że w odróżnieniu od innych artykułów...

WEŁNA W KAMIENIU

12 czerwca gospodarstwo prowadzone przez Piotra i Marzenę Skoblów w Kamieniu Nowym koło Sandomierza w czasie Dnia Otwartego firmy De Ruiter Seeds (fot. 1)...

ATAK GRZYBÓW W SADACH WIŚNIOWYCH

Tegoroczna chłodna, długa wiosna, deszcze i wiatry w maju sprzyjały porażeniu drzew wiśni przez grzyby z rodzaju Monilinia (M. laxa i M. fructigena) wywołujące...

SMAK SYCYLIJSKICH POMIDORÓW

Czwarta Międzynarodowa Konferencja Pomidorowa firmy Syngenta Seeds zorganizowana na południu Sycylii w Punta Sampieri (rejon Pachino) zgromadziła około 250 uczestników z całego świata — ludzi związanych z uprawą handlem i promocją pomidorów, w tym wyjątkowo liczną, jak na przedsięwzięcie tego typu, grupę kilkudziesięciu dziennikarzy (fot. 1). Tematem przewodnim konferencji był smak pomidorów i możliwości różnego zastosowania poszczególnych typów pomidorów (fot. 2). Otwierający konferencję Fulvio Berton (fot. 3) dyrektor marketingu Syngenta Seeds podkreślał, że celem spotkania w takim gronie jest próba odpowiedzi na pytanie: co możemy zrobić razem, w celu wypromowania nowych sposobów spożycia pomidorów?

MECHANIZACJA ZBIORU OWOCÓW PESTKOWYCH

W produkcji gatunków pestkowych zbiór owoców jest najtrudniejszym do przeprowadzenia zespołem czynności. Wiąże się to z dużą podatnością tych owoców na uszkodzenia mechaniczne, krótkim okresem dojrzałości zbiorczej i relatywnie wysokimi plonami z jednostki powierzchni. Mimo jednak szybkiego rozwoju inżynierii rolniczej, większość owoców tych gatunków nadal zbierana jest ręcznie, podczas gdy opracowana w USA w połowie lat 60. ub. wieku technologia mechanicznego zbioru owoców jest stale udoskonalana, a na rynek trafiają coraz to lepsze maszyny.

DOBRY ROK DLA CEBULI OZIMEJ

13 maja firma Nickerson Zwaan zaprosiła producentów do podkrakowskich Dziekanowic na Dzień Otwarty poświęcony uprawie i prezentacji odmian cebuli ozimej. Gospodarzem spotkania był Władysław Tokarczyk (fot. 1) — przedstawiciel tej firmy na południu Polski.

POMALOWAĆ OWOCE

W ostatnich latach coraz ważniejsze staje się nie wyprodukowanie owoców lub warzyw, ale sprzedanie ich po opłacalnej cenie. Zdecydowanie łatwiej jest jednak sprzedać produkty...

WCZESNE PRZYPADKI ZARAZY ZIEMNIAKA

Wczesne przypadki zarazy ziemniaka Chłodne dni i noce w pierwszej i drugiej dekadzie maja przyczyniły się, między innymi, do bardzo wczesnego pojawienia się zarazy ziemniaka...