PO ZIMIE W SZKÓŁKACH SADOWNICZYCH

    W Polsce przemarznięcia lub podmarznięcia w szkółkach roślin sadowniczych obserwuje się prawie każdej zimy, ale mają one najczęściej charakter lokalny. Po rozmowie ze szkółkarzami z różnych regionów naszego kraju można sądzić, iż tegoroczne uszkodzenia, zwłaszcza w kwaterach drzew pestkowych, są najsilniejsze od kilku lat. Skala strat mrozowych nie jest jeszcze dokładnie poznana, poniżej przedstawiam informacje uzyskane od szkółkarzy z kilku rejonów kraju. W tych regionach nie było okrywy śnieżnej, lub była zbyt cienka, aby dostatecznie ochronić rośliny przed mrozem.

    Uszkodzone zostało również wiele oczek w szkółkach, szczególnie tych, w których prowadzi się wysoką okulizację. W niewielkim stopniu uszkodzone zostały oczka tam, gdzie podkładki były osłonięte przez chwasty. W niektórych szkółkach rośliny zabezpieczono wysiewając po letniej okulizacji w rzędach gorczycę lub zboże. Wyrastające rośliny mogą przeszkadzać wiosną, zwłaszcza wtedy, gdy jesienią długo nie ma przymrozków, a gorczyca nadmiernie wyrośnie. Pomimo tego należy rozważyć, czy nie warto powrócić do tego prostego sposobu zabezpieczania oczek i drzewek, tym bardziej że w naszych szkółkach produkuje się coraz więcej roślin o niesprawdzonej lub niedostatecznej wytrzymałości na mróz.

    W tym roku poważnie ucierpiała podkładka dla śliw — 'Węgierka Wangenheima’. Drzewka na niej w ostatnich latach cieszą się dużym popytem. Uszkodzenia tej podkładki wynoszą 20–70%, a jak uważają szkółkarze — uszkodzona została najprawdopodobniej podczas pierwszych silnych spadków temperatury. Zdumiewający jest fakt, że podobnych uszkodzeń nie obserwowano na ałyczy, która uważana jest przez niektórych za mniej wytrzymałą na mróz. Najsilniej ucierpiały z pewnością 'Węgierki Wangenheima’ porażone przez pordzewiacza śliwowego, którego żerowanie osłabia jej wytrzymałość na mróz, lub te przenawożone azotem.


    Znacznie uszkodzone zostały w tym roku czereśnie (fot.) — zarówno podkładki, jak i oczka, zwłaszcza te wysoko założone. I tutaj uszkodzenia sięgają w niektórych szkółkach nawet 70%. Przemarzły lub nadmarzły czereśnia ptasia, 'Colt’, 'F 12/1′. Bardzo silnie uszkodzone zostały znajdujące się na razie w doświadczeniach nowe obiecujące podkładki dla czereśni 'Kiku 8′ i 'Weiroot’. W tym roku potwierdziła się duża odporność na mróz niemieckiej podkładki 'GiSeLA 5′ — nie została uszkodzona. Przemarzła natomiast część oczek założonych na niej latem ubiegłego roku. Wiosną tego roku przemarznięte oczka próbowano uzupełniać — na nieuszkodzonych podkładkach, głównie 'GiSeLA 5′, bardzo dobrze się przyjęły. Nie można tego powiedzieć, na przykład, o oczkach założonych tej wiosny na nadmarzniętych podkładkach 'F 12/1′ czy 'Colt’ — nawet jeśli oczka się przyjęły, to uzyskane drzewka będą gorszej jakości.


    Kontrowersyjna jest wytrzymałość wegetatywnej podkładki dla grusz 'Pigwy A’ — w rejonach, w których temperatura spadła poniżej –22°C nie zaobserwowano na niej żadnych uszkodzeń, ale przy gruncie w kilku okręgach szkółkarskich temperatura była jeszcze o kilka stopni niższa i tam uszkodzenia wynoszą 30–70%.


    Największe szkody powstają jednak na kwaterach z brzoskwiniami i tutaj w niektórych gospodarstwach straty sięgają nawet 100%. Do niedawna produkcja drzew tego gatunku w krajowych szkółkach była niewielka. Wzrost opłacalności uprawy tego gatunku w sadach, przyczynił się jednak do powiększenia produkcji w szkółkach. Uszkodzenia brzoskwiń, szczególnie młodych, obserwują także sadownicy w sadach. Utrzymująca się koniunktura na owoce tego gatunku, prawdopodobnie nie zniechęci do produkcji zarówno drzewek, jak i owoców tego gatunku pomimo poważnych strat po ostatniej zimie.







    Uszkodzenia mrozowe czereśni w dołowniku


    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOBRÓT MATERIAŁEM SZKÓŁKARSKIM: POLSKA A KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ
    Następny artykułFRUIT LOGISTICA '2003

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.