PROGNOZA KOSZTÓW PRODUKCJI W 1999 ROKU

    W poprzednim numerze przedstawiliśmy prognozę kosztów produkcji jabłek deserowych i wiśni, opracowaną przez mgr Jana Świetlika z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W związku ze zbliżającym się sezonem wiosennym podobna analiza, przygotowana przez tego samego autora, tym razem dla wybranych gatunków owoców jagodowych i warzyw polowych, może się okazać przydatna w negocjacjach cen pomiędzy producentami a zakładami przetwórczymi.

    Przypomnieć należy, ze prognozę oparto zarówno na ponoszonych kosztach, jak i plonach osiąganych w gospodarstwach ponadprzeciętnych. Podkreślić również trzeba, ze uwzględnione w obliczeniach opłaty pracy własnej i najemnej są stosunkowo wysokie, gdyż za podstawę przyjęto przewidywaną średnią place netto w 1999 roku (ok. 1150 zł miesięcznie). Na szczególne uwagę zasługuje niski wskaźnik opłacalności produkcji pomidorów i ogórków gruntowych do przetwórstwa oraz, uprawianych z tym samym przeznaczeniem, fasoli szparagowej i zielonego grochu. W najtrudniejszej sytuacji znaleźli się producenci pomidorów polowych dla przetwórstwa, zagrożeni importem taniego surowca wysokiej jakości z krajów o klimacie bardziej sprzyjającym uprawie tego gatunku – redakcja.







    KOSZTY, CENY I OPŁACALNOŚĆ PRODUKCJI WYBRANYCH GATUNKÓW OWOCÓW JAGODOWYCH W LATACH 1994-1998 ORAZ PROGNOZA KOSZTÓW PRODUKCJI TYCH OWOCW W 1999 r. Źródło: lata 1994-1995 – kalkulacje COBRO; 1996-1999 – kalkulacje Samodzielnej Pracowni Ekonomiki Ogrodnictwa – IERiGŻ










    KOSZTY, CENY I OPŁACALNOŚĆ PRODUKCJI WYBRANYCH GATUNKÓW WARZYW POLOWYCH W LATACH 1997-1998 I PROGNOZA KOSZTÓW PRODUKCJI W 1999 r.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCO W SPRAWIE RAKA ZIEMNIAKA?
    Następny artykułNOWE ZASTOSOWANIA DLA DONICZEK JIFFY

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.