PROWADZENIE POMIDORÓW POLOWYCH

    Pomidor należy do warzyw o długim okresie wegetacji — w zależności od wczesności odmiany, od siewu nasion do początku owocowania upływa 105–130 dni. Dlatego w naszych warunkach klimatycznych uprawia się go z rozsady wyprodukowanej wcześniej pod osłonami — jej jakość ma bardzo duży wpływ na powodzenie uprawy pomidora. Dobra rozsada powinna być krępa, mieć krótką, mocną łodygę (wysokości 15–30 cm) z gęsto ułożonymi liśćmi (5–7 szt.) o krótkich ogonkach liściowych.

    Do zabiegów mających wpływ na przyspieszenie dojrzewania należy sposób prowadzenia roślin i termin ich ogławiania. Uprawiane przy podporach pomidory odmian wysokich można prowadzić na różną liczbę pędów — od jednego do trzech. Prowadzenie na jeden pęd polega na usuwaniu wszystkich innych, wyrastających z kątów liści, w miarę ich pojawiania się. Gdy planujemy uprawę na dwa pędy — pozostawia się pęd główny oraz ten wyrastający tuż pod pierwszym gronem. Przy prowadzeniu roślin na trzy pędy jako pierwszy boczny należy pozostawić pęd, który wyrósł tuż pod pierwszym gronem, a jako drugi — wyrastający z najniższego węzła pędu głównego. Dla pierwszego sposobu uprawy polecam rozstawę 80 x 40 cm, dla roślin o dwóch pędach — 80 x 60 cm, dla prowadzonych na trzy pędy — 80 x 80 cm. Rośliny pomidorów prowadzone na jeden tylko pęd dają plony o tydzień do dziesięciu dni wcześniej od pozostałych.

    Badania przeprowadzone w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie wykazały, iż sposób prowadzenia wysokich odmian pomidora nie miał wpływu na wielkość plonu handlowego owoców (27,6–31,4 t/ha), natomiast wpłynął na wielkość frakcji plonu owoców zielonych w pełni wyrośniętych oraz tych poza wyborem — te części plonu były największe przy prowadzeniu pomidora na 3 pędy (odpowiednio 10,9 t/ha i 17,9 t/ha), a najmniejsze u roślin z jednym pędem (5 t/ha i 14,5 t/ha). Wielkość poszczególnych frakcji plonu uzależniona była także od badanych odmian ('Złoty Ożarowski', 'Najwcześniejszy', 'Kora', 'Zorza' i 'Paw') oraz przebiegu pogody w poszczególnych latach badań. Najmniejszy odsetek owoców zielonych miały 'Złoty Ożarowski' (9,37%) i 'Zorza' (10,05%), a największy 'Paw' (23,1%). Największy plon owoców poza wyborem stwierdzono w przypadku uprawy odmian 'Kora' i 'Zorza'.

    Dla przyspieszenia dojrzewania owoców należy około 10 sierpnia ogłowić rośliny, to znaczy obciąć wierzchołki pędów, z pozostawieniem 2, 3 liści nad najwyższym kwitnącym gronem. Daje to gwarancję, że przed nastaniem jesiennych chłodów owoce w ostatnim gronie dojrzeją lub będą mogły być zebrane jako owoce zielone, lecz wyrośnięte.

    O jakości owoców pomidorów oraz udziale plonu poza wyborem w plonie ogółem decyduje zdrowotność roślin. Niewątpliwie najgroźniejszą w naszych warunkach klimatycznych chorobą pomidora jest zaraza ziemniaka powodowana przez organizm glonopodobny Phytophthora infestans. Najbardziej narażone na nią są rośliny prowadzone na trzy pędy. Jej objawy pojawiają się na owocach w postaci szarozielonych, szybko brunatniejących plam, które szybko obejmują całą ich powierzchnię. Na liściach plamy są zielonobrunatne, nekrotyczne. Występują także na ogonkach liściowych i pędach. Chorobie sprzyja wilgotne i chłodne lato. Odmianami tolerancyjnymi wobec zarazy ziemniaka są 'Paw', 'Kora' i 'Złoty Ożarowski'. 'Zorza' i 'Najwcześniejszy' należą do odmian wrażliwych na tę chorobę.

    Pomidor należy do warzyw o długim okresie wegetacji — w zależności od wczesności odmiany, od siewu nasion do początku owocowania upływa 105–130 dni. Dlatego w naszych warunkach klimatycznych uprawia się go z rozsady wyprodukowanej wcześniej pod osłonami — jej jakość ma bardzo duży wpływ na powodzenie uprawy pomidora. Dobra rozsada powinna być krępa, mieć krótką, mocną łodygę (wysokości 15–30 cm) z gęsto ułożonymi liśćmi (5–7 szt.) o krótkich ogonkach liściowych.


    Do zabiegów mających wpływ na przyspieszenie dojrzewania należy sposób prowadzenia roślin i termin ich ogławiania. Uprawiane przy podporach pomidory odmian wysokich można prowadzić na różną liczbę pędów — od jednego do trzech. Prowadzenie na jeden pęd polega na usuwaniu wszystkich innych, wyrastających z kątów liści, w miarę ich pojawiania się. Gdy planujemy uprawę na dwa pędy — pozostawia się pęd główny oraz ten wyrastający tuż pod pierwszym gronem. Przy prowadzeniu roślin na trzy pędy jako pierwszy boczny należy pozostawić pęd, który wyrósł tuż pod pierwszym gronem, a jako drugi — wyrastający z najniższego węzła pędu głównego. Dla pierwszego sposobu uprawy polecam rozstawę 80 x 40 cm, dla roślin o dwóch pędach — 80 x 60 cm, dla prowadzonych na trzy pędy — 80 x 80 cm. Rośliny pomidorów prowadzone na jeden tylko pęd dają plony o tydzień do dziesięciu dni wcześniej od pozostałych.


    Badania przeprowadzone w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie wykazały, iż sposób prowadzenia wysokich odmian pomidora nie miał wpływu na wielkość plonu handlowego owoców (27,6–31,4 t/ha), natomiast wpłynął na wielkość frakcji plonu owoców zielonych w pełni wyrośniętych oraz tych poza wyborem — te części plonu były największe przy prowadzeniu pomidora na 3 pędy (odpowiednio 10,9 t/ha i 17,9 t/ha), a najmniejsze u roślin z jednym pędem (5 t/ha i 14,5 t/ha). Wielkość poszczególnych frakcji plonu uzależniona była także od badanych odmian (’Złoty Ożarowski’, 'Najwcześniejszy’, 'Kora’, 'Zorza’ i 'Paw’) oraz przebiegu pogody w poszczególnych latach badań. Najmniejszy odsetek owoców zielonych miały 'Złoty Ożarowski’ (9,37%) i 'Zorza’ (10,05%), a największy 'Paw’ (23,1%). Największy plon owoców poza wyborem stwierdzono w przypadku uprawy odmian 'Kora’ i 'Zorza’.


    Dla przyspieszenia dojrzewania owoców należy około 10 sierpnia ogłowić rośliny, to znaczy obciąć wierzchołki pędów, z pozostawieniem 2, 3 liści nad najwyższym kwitnącym gronem. Daje to gwarancję, że przed nastaniem jesiennych chłodów owoce w ostatnim gronie dojrzeją lub będą mogły być zebrane jako owoce zielone, lecz wyrośnięte.


    O jakości owoców pomidorów oraz udziale plonu poza wyborem w plonie ogółem decyduje zdrowotność roślin. Niewątpliwie najgroźniejszą w naszych warunkach klimatycznych chorobą pomidora jest zaraza ziemniaka powodowana przez organizm glonopodobny Phytophthora infestans. Najbardziej narażone na nią są rośliny prowadzone na trzy pędy. Jej objawy pojawiają się na owocach w postaci szarozielonych, szybko brunatniejących plam, które szybko obejmują całą ich powierzchnię. Na liściach plamy są zielonobrunatne, nekrotyczne. Występują także na ogonkach liściowych i pędach. Chorobie sprzyja wilgotne i chłodne lato. Odmianami tolerancyjnymi wobec zarazy ziemniaka są 'Paw’, 'Kora’ i 'Złoty Ożarowski’. 'Zorza’ i 'Najwcześniejszy’ należą do odmian wrażliwych na tę chorobę.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOCHRONA PRZED PHYTOPHTHORA RAMORUM
    Następny artykułJAKA GOSPODARKA, TAKIE TARGI

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.