PRZEDSIEWNE PRZYSPOSABIANIE NASION DRZEW I KRZEWÓW DO KIEŁKOWANIA

    Z prac badawczych prowadzonych od wielu lat w Zakładzie Biologii Nasion naszego Instytutu wynika, że uproszczonych wzorców (modeli) oddziaływań cieplnych na nasiona jest zaledwie kilka. Poznane dotychczas modele przedstawiono na rysunku. Na szczególną uwagę zasługuje w nich to, że ostatnia faza stratyfikacji musi przebiegać zawsze w chłodzie, najlepiej w 3°C, oddziałującym, w zależności od gatunku, przez 10–16 tygodni. Symuluje to dłuższy lub krótszy okres jesienno-wiosenny. Czas trwania faz ciepłych i chłodnych zależy od potrzeb poszczególnych gatunków.




























































    Model 1 — stratyfikacja wyłącznie chłodna. Model 2 — stratyfikacja ciepło-chłodna z krótkotrwałą fazą ciepłą (2–4 tygodni). Model 3 — stratyfikacja ciepło-chłodna z długotrwałą fazą ciepła (8–16 tygodni). Model 4 — stratyfikacja ciepło-chłodna, z powtórzonymi dwiema 2-tygodniowymi fazami ciepłymi, przedzielonymi jedną 2-tygodniową fazą chłodną. Model 5 — stratyfikacja ciepło-chłodna z fazą ciepłą długotrwałą (24–26 tygodni) w temperaturze cyklicznie zmiennej o małej amplitudzie wahań w zakresie 15–20°C (cykle 24- lub 48-godzinne). Model 6 — stratyfikacja ciepło-chłodna z fazą ciepłą długotrwałą w temperaturze cyklicznie zmiennej o poszerzonej amplitudzie wahań w zakresie 10–25°C, 15–25°C lub 20–30°C (cykle 24- lub 48-godzinne). Do poszczególnych, wymienionych powyżej, modeli stratyfikacji przypisane są odpowiadające im gatunki drzew i krzewów. Poddanie ich nasion stratyfikacji według zalecanego dla nich wzorca zapewnia uzyskanie najlepszych wyników. Oznacza to, że po takiej stratyfikacji nasiona danej partii osiągają gotowość do kiełkowania i kiełkują w maksymalnym procencie. Gdyby obniżoną temperaturę końcową fazy chłodnej zachować bez zmian, doszłoby w niej do skiełkowania większości nasion. Kiełkowanie to przebiegałoby jednak rozwlekle, trwając od skiełkowania pierwszych do skiełkowania ostatnich nasion około 8–10, a nawet więcej tygodni, przy czym najwcześniej kiełkujące nasiona wytworzyły zbyt długie i poskręcane kiełki (korzenie). Każdy szkółkarz zmierza do wysiewu nasion w jednym terminie, który zapewni szybkie wschody jak największej liczby nasion. W następnym artykule omówię więc sposoby postępowania z nasionami po prawidłowo przeprowadzonej stratyfikacji. W tym miejscu chcę jedynie wspomnieć, że wysiew powinien nastąpić wtedy, gdy przejawy kiełkowania (krótkie kiełki) stają się widoczne u co najwyżej 10% nasion. Stratyfikuje się je tylko do tego momentu, po czym przeznacza do siewu. Gdy nie da się ich natychmiast wysiać, można kiełkowanie powstrzymać przez zamrożenie nasion w temperaturze –3°C, nawet na kilka tygodni. Z załączonego poniżej wykazu wynika, którym gatunkom odpowiadają najbardziej kolejne modele stratyfikacji ich nasion, jeśli przeznacza się do niej nasiona świeżo pozyskane lub podsuszone, przechowywane uprzednio w chłodni, nawet przez wiele lat.



    Model 1 — stratyfikacja wyłącznie chłodna
    Abies alba (stratyfikacja min. 18 tyg., bez podłoża); Acer platanoides; Acer pseudoplatanus; Aesculus hippocastanum; Chaenomeles japonica; Corylus avellana; Fagus sylvatica (stratyfikacja bez podłoża); Juglans regia; Malus silvestris; Malus 'Antonówka’; Pyrus communis; Pyrus caucasica; Quercus rubra; Sorbus aria; Sorbus intermedia; Sorbus torminalis;





    Modele stratyfikacji nasion – MODEL 1


    Uwaga: W wypadku leszczyny (Corylus) i orzecha włoskiego (Juglans regia) stratyfikuje się całe orzechy po przechowaniu w stanie podsuszonym i wysiewa późną wiosną. Długość stratyfikacji orzeszków buka musi być dostosowana do każdej partii oddzielnie.



    Model 2 — stratyfikacja ciepło-chłodna z krótkotrwałą fazą ciepłą (2–4 tygodni)
    Armeniaca (morele); Carpinus betulus (faza ciepła 4 tyg.); Cydonia oblonga; Persica (brzoskwinie); Prunus mahaleb; Prunus cerasifera; Sorbus aucuparia;





    Modele stratyfikacji nasion – MODEL 2





    Model 3 — stratyfikacja ciepło-chłodna z długotrwałą fazą ciepła (8–16 tygodni)
    Cerasus avium





    Modele stratyfikacji nasion – MODEL 3





    Model 4 — stratyfikacja ciepło-chłodna, z powtórzonymi dwiema 2-tygodniowymi fazami ciepłymi, przedzielonymi jedną 2-tygodniową fazą chłodną
    Acer campestre; Euonymus europeaus; Fraxinus excelsior (obie fazy po 16 tyg.); Rosa canina; Rosa canina 'Kokulinsky’; Rosa canina 'Pfnders’; Rosa canina 'Pollmers’; Rosa canina 'Senffs’; Rosa rugosa; Sambucus nigra; Viburnum opulus (stratyfikacja po wysiewie); Pinus cembra; Tilia cordata;





    Modele stratyfikacji nasion – MODEL 4


    Uwaga: Wysiew nasion kaliny (Viburnum) w skrzynki, nie wzruszać podłoża, skrzynki przenieść z ciepła do chłodu, wschody w świetle.



    Model 5 — stratyfikacja ciepło-chłodna z fazą ciepłą długotrwałą (24–26 tygodni) w temperaturze cyklicznie zmiennej o małej amplitudzie wahań w zakresie 15–20°C (cykle 24- lub 48-godzinne)
    Taxus baccata (faza ciepła 24–26 tyg., faza chłodna 12 tyg.)





    Modele stratyfikacji nasion – MODEL 5





    Model 6 — stratyfikacja ciepło-chłodna z fazą ciepłą długotrwałą w temperaturze cyklicznie zmiennej o poszerzonej amplitudzie wahań w zakresie 10–25°C, 15–25°C lub 20–30°C (cykle 24- lub 48-godzinne)
    Cornus mas (20–30°C/3°C) Crataegus monogyna (20–30°/3°C lub 15–23°/3°C) Hamamelis virginiana (10–25°/3°C lub 15–25°/3°C)





    Modele stratyfikacji nasion – MODEL 6





    Od Autora: Informacje o nasionach jarzębu mącznego, oczaru wirginijskiego, bzów czarnego i koralowego, leszczyny i klonu palmowego pochodzą z prac T. Tylkowskiego (1982, 1996, 1999, 2000). Niepublikowane dotychczas dane dla głogu jednoszyjkowego udostępniła mi uprzejmie p. B. Bujarska-Borkowska (2000), niepublikowane jeszcze dane dla jodły i róży pomarszczonej udostępnił mi J. Suszka (2000). Wszyscy ci autorzy są pracownikami Instytutu Dendrologii PAN w Kórniku.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCHOROBY W SZKÓŁKACH POJEMNIKOWYCH
    Następny artykułSYSTEMY WSPOMAGANIA DECYZJI O OCHRONIE ROŚLIN

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.