REKORDOWO DROGIE JABŁKA DLA PRZETWÓRSTWA

    Pomimo wysokich zbiorów jabłek w Polsce (według — bardzo optymistycznego — szacunku przedwynikowego GUS — 2,3 mln ton, o 8% więcej niż w ubiegłym roku) ceny owoców przemysłowych były jesienią rekordowe. Wynikało to, między innymi, z dużego zapotrzebowania na koncentrat jabłkowy ze strony odbiorców (głównie w Niemczech). W większości krajów UE zbiory jabłek były bowiem niższe, skończyły się zapasy koncentratu jabłkowego z zeszłego roku, a dodatkowo — niższa podaż pomarańczy dla przetwórstwa wzmogła zapotrzebowanie na jabłka.

    Wysokie zbiory w Polsce?


    Warunki dla przezimowania, kwitnienia drzew i zawiązywania owoców były na ogół korzystne. Pogoda w lipcu i sierpniu przyspieszyła wegetację. Długotrwała letnia susza prawie w całym kraju wpłynęła wprawdzie na mniejszą ilość owoców zbieranych wczesną jesienią, ale opady deszczu pod koniec sierpnia i we wrześniu zadecydowały, że łączne plony są wyższe od ubiegłorocznych. Mogą też być tylko nieznacznie (o około 4%) niższe niż w rekordowym 2001 roku (2,434 mln ton), w którym radykalnie spadła opłacalność produkcji jabłek nawet w dobrze wyposażonych gospodarstwach sadowniczych.


    Mniejsze w Europie


    Zbiory jabłek w krajach UE obniżają się systematycznie już od 1999 r. W latach 1999–2003 (dane z września b.r.) spadły z 8,415 mln ton do 6,683 mln ton (o 21%). W tym roku w wielu regionach (na przykład w Niemczech i Austrii) mniej było także jabłek dla przetwórstwa. Na Węgrzech zebrano tylko 488 000 ton jabłek (527 000 ton w ubiegłym roku i 695 000 w 2001 r.) i, aby utrzymać produkcję na dostatecznym poziomie, władze tego kraju podjęły decyzję o wspomaganiu finansowym sektora przetwórczego jabłek. Obniżyły się też prawdopodobnie (brak jednak danych statystycznych) zbiory jabłek w innych krajach Europy Środkowowschodniej, głównie w Rosji i na Ukrainie. Niektóre źródła zachodnioeuropejskie wspominają także o zahamowaniu — w wyniku epidemii SARS w tym kraju — gwałtownie rozwijającego się eksportu koncentratu jabłkowego z Chin.


    Duże potrzeby przetwórców


    Czynnikiem decydującym o tak dużym wzroście cen jabłek jest rozbudowany przemysł przetwórczy tych owoców. W latach 2000–2002, niskie ceny jabłek przemysłowych skłoniły kapitał polski i zagraniczny do rozbudowy zakładów przetwarzających te owoce. W takiej sytuacji nawet nieduże wahania podaży surowca mogły zadecydować o skokach cen i w efekcie, o osiągnięciu przez notowania jabłek przemysłowych w końcu października połowy ceny skupu owoców deserowych. Wahania cen są także wynikiem pozyskiwania jabłek dla przetwórstwa w Polsce głównie z sadów przydomowych, owocujących przemiennie.
    Najwyższe ceny od czterech lat W ostatnich pięciu latach jabłka były najdroższe w 1999 r. — w okresie zbiorów za deserowe płacono w spółdzielniach ogrodniczych 1,27 zł/kg, za przemysłowe w zakładach przetwórczych — 0,62 zł/kg (rys. 1). W 2000 r. ceny owoców deserowych obniżyły się o 34% (0,84 zł/kg), a przemysłowych o 80% (0,12 zł/kg). W kolejnych latach wyraźnie rosły ceny skupu tych ostatnich — od 0,14 zł/kg w 2001 r., przez 0,19 zł/kg w ubiegłym, do 0,38 zł/kg w bieżącym (średnie notowania od września do listopada w latach 2001–02, w 2003 r. — do października). Tegoroczne ceny w okresie głównych zbiorów były więc dwukrotnie wyższe od tych z roku ubiegłego. Inaczej przedstawiała się sytuacja jabłek deserowych, które w 2001 r. zdrożały średnio o 2 grosze (0,86 zł/kg), w 2002 r. ceny obniżyły się o 10% (0,77 zł/kg), a w bieżącym znów wzros-ły do 0,94 zł/kg (o 22%).


    RYS. 1. ŚREDNIE CENY SKUPU JABŁEK PRZEMYSŁOWYCH W LATACH 1999–2003*

    * średnia od września do listopada (w 2003 r. — do października)


    Ceny zależą od regionu


    Średnia cena skupu jabłek dla przetwórstwa w 2003 r. (od początku skupu w końcu lipca do października) wyniosła 0,38 zł/kg i o 67% przewyższyła ubiegłoroczną. Najwięcej płacono za ten surowiec (rys. 2) w województwach: lubelskim (0,35 zł/kg), łódzkim i mazowieckim (po 0,34 zł/kg) oraz wielkopolskim. (0,33 zł/kg) W stosunku do notowań sprzed roku ceny skupu wzrosły tam odpowiednio o 59%, 55% i 83%. Są to jednak (z wyjątkiem Wielkopolski) rejony o dużej podaży jabłek i intensywnym rozwoju przemysłu przetwórczego. Najniższe ceny w analizowanym okresie zanotowano w województwach: kujawsko-pomorskim (0,20 zł/kg) podkarpackim (0,23 zł/kg), podlaskim i małopolskim (po 0,28 zł/kg). Najniższy był tam również wzrost cen skupu w stosunku do ubiegłorocznych (z wyjątkiem podkarpackiego, gdzie wyniósł 64%).


    RYS. 2. ŚREDNIE CENY SKUPU JABŁEK PRZEMYSŁOWYCH W 2003 R.*

    * średnia od września do listopada (w 2003 r. — do października)


    Do końca drugiej dekady października ceny oferowane przez zakłady przetwórcze rosły od 0,19 zł/kg do 0,47 zł/kg. Pod koniec tego miesiąca, gdy wyprodukowano już sporo koncentratu, zwiększyła się podaż surowca oraz pojawiły się trudności z eksportem na rynki wschodnie — ceny skupu zaczęły nieco spadać (do 0,40 zł/kg). Wynika to także z faktu, że popyt przetwórców zazwyczaj obniża się po pierwszych przymrozkach, gdyż ze względu na warunki atmosferyczne wiele zakładów wstrzymuje przerób.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOGRZEWANIE ELEKTRYCZNE PODŁOŻY OGRODNICZYCH
    Następny artykułEWIDENCJA PRODUCENTÓW

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.