Klubowe odmiany |
|
Nawet najlepszej jakości owoce i warzywa giną obecnie w tłumie podobnych produktów z całego świata. Producenci i handlowcy szukają więc różnych sposobów wyróżnienia swoich towarów. Wprowadzenie do handlu odmian klubowych, z równoczesnym wykupieniem wyłączności na rozmnażanie, produkcję lub sprzedaż owoców takiej odmiany. Pozwala to ograniczyć ilość owoców wprowadzanych na rynek i pozytywnie wpływa na wzrost ceny sprzedawanych produktów. Do tego celu wybierane są odmiany korzystnie wyróżniające się barwą, smakiem, kruchością miąższu. Jedną z pierwszych odmian klubowych wprowadzonych na rynek była 'Pink Lady’ (fot. 1), która dzięki promocji stała się w ciągu ostatnich lat jedną z najlepiej sprzedających się odmian w supermarketach na świecie.
FOT. 1. PINK LADY

|
W tym roku prezentowano również inne klubowe nowości — 'Sun Dower’ (fot. 2) oraz 'Tentation’ (fot. 3), którym wróży się podobny sukces rynkowy.
FOT. 2. SUN DOWER

|
FOT. 3. TENTATION

|
Towarom najwyższej jakości nadaje się często również nazwę handlową, inną niż odmianowa. Jabłka pokazywane jako Golden Victor (fot. 4) to nic innego, jak wyselekcjonowane, pochodzące ze Szwajcarii owoce 'Golden Reindersa’, najlepiej wybarwione z pięknym pomarańczowym rumieńcem.
FOT. 4. GOLDEN VICTOR

|
Pod nazwą Roblos (fot. 5) sprzedaje się w UE dobrze znaną polskim sadownikom 'Elise’. Nowa nazwa ma umożliwić ponowne wejście tej odmiany do uprawy, po jej nieudanym debiucie przed kilkoma laty pod starą nazwą.
FOT. 5. ROBLOS

|
Na francuskim stoisku prezentowano kolejną nowość wprowadzaną na rynek — 'Honey Crunch’ — która doskonale prezentowała się na specjalnie przygotowanym stoisku (fot. 6). W podobnym sposób można by wyeksponować owoce w naszych sklepach, dzięki czemu nie stanowiłyby tylko „bezimiennej” masy jabłek z jaką często klient spotyka się na krajowych stoiskach.
FOT. 6. HONEY CRUNCH NA FRANCUSKIM STOISKU

|
|
|
Dobrze zapakowane |
|
Ciekawym rozwiązaniem są plastikowe tacki do jabłek z zagłębieniami uniemożliwiającymi wzajemne zgniatanie się owoców (fot. 7).
FOT. 7. PLASTIKOWA WYTŁOCZKA DLA JABŁEK

|
Podobne wytłoczki można wykorzystać do pakowania śliw lub brzoskwiń. Jeśli gospodarstwo posiada pakowarkę, która nakleja na takie opakowanie folię, można dodatkowo zabezpieczyć owoce przed nadmierną transpiracją i uszkodzeniami powodowanymi przez klientów. Ładnie prezentowały się również jabłka zapakowane w trójkolorowe kartonowe pudełka (fot. 8), które ulegają biodegradacji.
FOT. 8. KOLOROWE PUDEŁKO DLA JABŁEK

|
Na targach prezentowano kilka modeli plastikowych palet z demontowanymi bądź uchylnymi ściankami (fot. 9). Umieszczone w nich owoce lub warzywa są dobrze widoczne, dzięki czemu nadają się do sprzedaży w sklepach bez ich wypakowywania.
FOT. 9. W NIEKTÓRYCH SZKRZYNIOPALETACH MOŻNA DEMONTOWAĆ BOCZNE ŚCIANKI

|
|
|
Jakość najważniejsza |
|
Sieci supermarketów cały czas podnoszą wymagania stawiane owocom i warzywom. Nie wystarcza już dokładna kalibracja i równomierne wybarwienie, bezinwazyjnej (nie uszkadzającej owocu) kontroli poddaje się również jakość wewnętrzną produktu. Holenderska firma Greefa Machinebouw B.V. przedstawiła na targach swój najnowszy produkt — analizator wewnętrznej jakości owoców (fot. 10).
FOT. 10. ANALIZATOR WEWNĘTRZNEJ KONTROLI JAKOŚCI OWOCÓW

|
Pierwsze modele tego urządzenia testowano w Anglii, gdzie sprawdziły się w praktyce. Analizator pozwala kontrolować od 4 do 7 sztuk na sekundę. Firma SACMI zaprezentowała podobny system wewnętrznej kontroli jakości owoców, kontrolujący do pięciu sztuk owoców lub warzyw na sekundę. Urządzenia te, sterowane komputerowo, badają w owocach zawartość cukrów, kwasowość, szklistość miąższu, zbrunatnienie przygniezdne jabłek. Dodatkowo pozwalają określić dojrzałość zbiorczą lub handlową produktu. Pozwala to przygotować owoce i warzywa nawet dla najbardziej wymagających odbiorców. Niestety cena tak wyposażonych sortowni jest bardzo wysoka i stać będzie na nie tylko duże organizacje producenckie. |
|
Nowe możliwości sprzedaży |
|
W rejonie Altes Land w Niemczech sadownicy mają problemy ze sprzedażą wszystkich wyprodukowanych jabłek. Jedną z nowych możliwości ich zbytu stanowią suszone jabłka, tak zwane chipsy jabłkowe. Każda odmiana sprzedawana jest osobno, dzięki czemu klient może wybrać tę, którą najbardziej lubi — na razie najlepiej sprzedają się chipsy z 'Elstara’. Z kilograma krojonych jabłek po dziesięciu godzinach suszenia otrzymuje się 100 gramów suszu, który pakowany jest najczęściej w 250-gramowe opakowania (fot. 11), sprzedawane po 1,6–2,5 euro za sztukę.
FOT. 11. CHIPSY JABŁKOWE

|
Uzyskana w ten sposób cena jest znacznie wyższa niż owoców, które w wyniku nadprodukcji lub niskiej jakości trzeba by oddać do przerobu na koncentrat jabłkowy. Z roku na rok coraz więcej sprzedaje się na świecie jabłek z „napisami” w rumieńcu skórki (również z wcześniej zamówionym logo), powstałymi po wcześniejszym umieszczeniu na owocach naklejek. Rośnie również zapotrzebowanie na nektary oraz owoce i warzywa z gospodarstw ekologicznych. |
|
Jagodowe przez cały rok |
|
Na targach nie zabrakło owoców jagodowych. Międzynarodowa firma Alconeras & Driscoll’s jest w stanie dostarczyć świeżych truskawek, malin, porzeczek, jeżyn oraz borówek prawie przez cały rok. Umożliwia to współpraca z producentami między innymi z USA, Meksyku, Chile, Argentyny, Hiszpanii, Maroka, Portugalii, gdzie owoce dojrzewają w różnym czasie. Polska należy do największych producentów owoców jagodowych na świecie — może warto byłoby nawiązać współpracę z tego typu organizacjami. Konkurencja z takimi firmami będzie coraz trudniejsza, ponieważ przejmujące sprzedaż owoców supermarkety potrzebują równomiernych dostaw przez cały rok. Holendrzy przedłużają możliwość sprzedaży porzeczki czerwonej i borówki poprzez sterowaną uprawę, dodatkowo przechowując owoce w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Owoce umieszczone na kilka tygodni w chłodni z KA prezentowały się na targach nie gorzej od świeżych sprowadzanych z południowej półkuli. Jagodowe w większości sprzedawane są w niewielkich (100–250 gram) pojemnikach Niemiecka firma (The Greenery) próbuje także łączyć w jednym małym opakowaniu maliny, czerwoną porzeczkę oraz owoce borówki wysokiej (fot. 12).
FOT. 12. MIESZANKA JAGODOWA

|
|
|
Bioprodukcja |
|
Na stoiskach pojawia się coraz więcej owoców i warzyw pochodzących z ekologicznej produkcji. Rekordową ilością tak wyprodukowanych jabłek — 21 330 ton (wzrost o 64% w porównaniu do produkcji ubiegłorocznej) szczycili się na targach sadownicy z południowego Tyrolu. Nie zabrakło również 'Topaza’, który jest obecnie jedną z najcenniejszych odmian odpornych na parcha, nadającą się do nasadzeń towarowych. Na stoisku Instytutu z Drezden-Pillnitz prezentowano trzy odmiany pochodzące z własnej hodowli — 'Reandę’, 'Relindę’, 'Rewenę’ (fot. 13).
FOT. 13. ODPORNE NA PARCHA ODMIANY Z NIEMIEC

|
Atrakcyjna jest zwłaszcza 'Rewena’, odporna na parcha jabłoni, zarazę ogniową, mączniaka oraz zgorzele kory. Można ją szczepić zarówno na podkładkach półkarłowych, jak i karłowych, na których dobrze i regularnie plonuje. Owoce tej odmiany są soczyste, słodkie i aromatyczne, równocześnie kwaskowe. W chłodni można je przechowywać do kwietnia. |