SELEN WAŻNYM MIKROELEMENTEM DLA LUDZI

    Już 50 lat temu stwierdzono, że selen wchodzi w skład enzymu (oksydazy glutationowej), który zabezpiecza ludzi i zwierzęta przed rozwojem nowotworów. Selen bierze także udział w syntezie hemu — składnika hemoglobiny — i cytochromu oraz łagodzi skutki zatruć metalami ciężkimi: rtęcią, kadmem, ołowiem i miedzią. Przy niedoborze selenu w organizmie stwierdzono większą częstotliwość występowania u ludzi chorób serca, białaczki oraz chorób nowotworowych płuc, piersi, jajników i prostaty. Ostatnio stwierdzono, że wiele chorób wieku starczego również jest powodowane niedoborem tego składnika. Selen znajduje się w różnych pokarmach. Stosunkowo dużo tego pierwiastka (do 6 mg/kg s.m.) zawierają ryby i inne organizmy morskie. Warto również zwiększać zawartość selenu w warzywach i zbożach.

    Do niedawna twierdzono, że w Polsce zawartość selenu w glebach jest dostateczna i stale wzrasta. Jak się okazało, informac­ja ta dotyczyła południowej Polski, głównie okolic Krakowa i Śląska, gdzie w popiołach opadających na ziemię z kominów hut zawartość selenu mog­ła wynosić 33 mg Se/kg.
    Zużycie węgla na Śląsku znacznie spadło, a kominy hut zaopatrzone są w filtry zatrzymujące ulatniające się pyły. W związku z tym selen przestał „spadać z nieba”. Dębski (1992) podaje, że 77% obszaru Polski jest dotknięte hiposelenozą, czyli niedoborem selenu. Około 25% gleb zawiera tylko 0,1 mg Se/kg lub jeszcze mniej.


    Mało jest na naszym rynku nawozów zawierających selen, co spowodowane jest niewielkim zainteresowaniem odbiorców. Pierwiastek ten znajduje się między innymi w nawozach skandynawskiej firmy Kemira (w Finlandii nawozy zawierające mikroelementy muszą także zawierać selen; w wyniku selenowego nawożenia zawartość tego mikroelementu w różnych warzywach wzrosła tam przeszło 5 razy, a w brokułach nawet około 70 razy). Nawozy z dodatkiem selenu można zamówić również u niektórych polskich producentów (między innymi Intermag, Suplo, Ekoplon SA, Inco-Veritas). Należy dodać, że nawozy z dodatkiem selenu są droższe — ich cena może być wyższa nawet o 10% od ceny nawozów bez tego mikroelementu. Selen znajduje się również w popiele z węgla brunatnego z Zagłębia Konińskiego i Adamowa. Popiół ten jest nawozem wapniowo-magnezowym silnie odkwaszającym glebę — jego pH wynosi 13. Zawiera on 18–30% wapnia, 2–7% magnezu, wszystkie mikroelementy (w tym około 1 mg Se/kg) i nie zawiera metali ciężkich ani substancji promieniotwórczych. Nawozem organicznym, zawierającym selen w ilości ponad 10 mg/kg, jest mączka rogowa lub rogowo-skórzana, ale jest ona trudno dostępna.


    Niestety, dotąd nie produkuje się u nas warzyw, w których starano by się zwiększyć zawartość selenu poprzez odpowiednie nawożenie. Najłatwiej jest zwiększyć zawartość tego pierwiastka w warzywach kapustnych (kapusta, jarmuż, brokuł, brukselka, kalarepa, kalafior) i w cebulowych (czosnek, cebula, szczypiorek). Zbyt duże stężenie siarki w glebie hamuje pobieranie selenu, a z kolei jego nadmiar zmniejsza pobieranie siarki. Selen jest gorzej pobierany z gleb kwaśnych niż z obojętnych, a tych pierwszych jest w Polsce ponad 50%. Liczne badania wykazały, że łatwo zwiększyć zawartość selenu w liściach roślin, a trudno — w owocach.


    Należy podkreś­lić, że selen nie jest mikroelementem koniecznym dla prawidłowego rozwoju roślin uprawnych. W Chinach stwierdzono jednak wzrost plonu czosnku przy nawożeniu selenem. Podobne wyniki uzyskano w hydroponicznej uprawie kapusty pekińskiej. Wzrost plonu otrzymano przy dodaniu do pożywki 0,5 lub 1 mg Se/dm3. Duży wpływ na pobieranie selenu ma nie tylko gatunek rośliny, ale także jej odmiana — takich badań jednak jeszcze w Polsce nie prowadzono.


    W Instytucie Warzywnictwa 15 lat temu przeprowadzano badania z uprawą pomidorów w szklarni w torfie, do którego dodawano różne dawki wspomnianego wcześniej popiołu z węgla brunatnego. Stwierdzono, że nie należy podawać wyższych dawek niż 10 kg popiołu na 1 m3 torfu wysokiego. Większe dawki często bardzo podwyższały pH substratu torfowego — do 7,0 i wyżej — co powodowało osłabienie wzrostu roślin i obniżenie plonów. Jeżeli po nawożeniu popiołem zawartość wapnia była jeszcze zbyt niska (poniżej 2000 mg Ca/dm3 substratu), dodawano 5 kg kredy/m3. W polowej uprawie warzyw (buraka ćwikłowego, kapusty oraz selera) wysiewano raz na 3 lata dawki popiołu wynoszące 10–20 t/ha — w zależności od zakwaszenia i rodzaju gleby. Stwierdzono, że nawożenie popiołem w większym stopniu wpływało na zwiększenie plonu niż nawożenie wapniem.


    W doświadczeniach obejmujących nawożenie popiołem z węgla brunatnego lub mączką rogowo-skórzaną zawartość selenu w warzywach podnosiła się nieznacznie. Kiedy opryskiwano kapustę pekińską nawozem dolistnym Ekolist, który zawierał 400 mg Se/dm3 (wyprodukowany dla Instytutu Warzywnictwa w celach badawczych), poziom selenu w roślinach zwiększył się wielokrotnie. Trzykrotne opryskiwania Ekolistem nie wpłynęły na zwiększenie masy główek kapusty pekińskiej — prawdopodobnie przy tak dużym stężeniu selenu mogło dojść do zahamowania ich wzrostu. W jej liściach znajdowało się 3,7 mg Se/kg suchej masy (kapusta pekińska ma około 7% suchej masy) — i zawartość ta była jeszcze bezpieczna dla człowieka. Wyższe stężenia selenu mogą jednak powodować objawy zatrucia — dzienne zapotrzebowanie dorosłych ludzi nie przekracza 0,2 mg Se, a codzienne spożywanie 0,7 mg Se już grozi lekkim zatruciem. W Nowej Zelandii, gdzie także występuje duży niedobór selenu, stwierdzono, iż wystarczy opryskać z samolotu pszenicę, dając tylko 10 g czystego selenu na hektar. Taka dawka wyrównywała niedobór selenu i nie stwarzała groźby zatrucia.


    Nawożenie tym pierwiastkiem jest szczególnie ważne w niektórych rejonach kraju — tam, gdzie ziemie są skażo­ne metalami ciężkimi, na przykład w okolicach Pogwizdowa Nowego, gdzie mieściły się kiedyś zakłady „Polam-Rzeszów” produkujące lampy rtęciowe. Szacuje się, że zakład ten w okresie swojej działalności wprowadził do środowiska ponad 3 tony czystej rtęci, którą prawdopodobnie do dzisiaj zatruwają się mieszkańcy tamtej okolicy. Selen wprowadzony do żywności powinien chociaż częściowo przyczynić się do odtruwania organizmów i zmniejszyć skutki działania rtęci.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułPOWODY ZAMIERANIA ROŚLIN PRZY AUTOSTRADACH
    Następny artykułŁĄCKIE JABŁKA PRODUKTEM REGIONALNYM?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.