SELER NACIOWY – CENNA ROŚLINA POPLONOWA

    Obserwowane ostatnio zmiany w strukturze spożywanych w Polsce warzyw są związane z rosnącym udziałem gatunków dotychczas mało znanych. Należą do nich, między innymi, selery naciowe, przeznaczane zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do produkcji soków, mrożonek, koncentratów, marynat i kremogenów. Selery naciowe są bogatym źródłem witaminy C, karotenoidów oraz włókna, którego zawierają więcej niż kapusta głowiasta, pomidory, marchew czy ziemniaki. Ponadto, jako rośliny z rodziny selerowatych, wydzielają furanokumaryny — związki o działaniu przeciwgrzybowym i przeciwbakteryjnym, działające również odstraszająco na niektóre owady.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOGRANICZENIE OBJAWÓW ZMĘCZENIA GLEBY W SZKÓŁCE
    Następny artykułPOMOC DLA GRUP

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.