ŚLIWY ROZMNAŻANE IN VITRO

    Coraz powszechniej wprowadza się do uprawy rośliny pochodzące z kultur tkankowych. Niektóre działy produkcji sadowniczej w Polsce są w tej dziedzinie nieco opóźnione. Metodą in vitro rozmnaża się podkładki wegetatywne jabłoni, czereśni oraz sadzonki elitarne truskawek. Borówka wysoka w większości jest również mnożona w laboratoriach. Podstawową przeszkodą dla szerokiego wprowadzenia do uprawy tak otrzymanego materiału jest jego wysoki koszt, wynikający z nakładów na prowadzenie laboratorium in vitro. Rośliny rozmnażane in vitro są jednak zdrowsze i plenniejsze, a producenci skłoni więcej za nie płacić. Udowodniono na przykład o 20% wyższą plenność wiśni odmian 'Łutówka' i 'North Star' rozmnażanych in vitro w porównaniu z tymi samymi odmianami rosnącymi na antypce.

    Owocowanie


    Wiosną 1995 roku w Garlicy Murowanej koło Krakowa założono doświadczenie z drzew siedmiu odmian śliw (’Seneca’, 'Cacańska Najbolja’, 'Cacańska Rodna’, 'Stanley’, 'Valor’, 'Bluefre’ i 'Oneida’), których drzewa uzyskano metodą in vitro. Posadzono je w rozstawie 4 m x 2 m na glebie II klasy (jest zaliczana do typu brunatnych utworzonych z lessów). Kontrolę stanowiły drzewa zaokulizowane na podkładce 'Węgierka Wangenheima’. Oczka do okulizacji i merystemy kątowe do założenia kultur tkankowych pobrano z tych samych drzew.


    W drugim roku po posadzeniu zarówno drzewa szczepione, jak i pochodzące z in vitro nie owocowały i nie różniły się siłą wzrostu. W trzecim roku po posadzeniu (1997 r.) rozpoczęły owocowanie — wyższe plony wszystkich odmian otrzymano ze śliw rosnących na podkładce 'Węgierka Wangenheima’. W czwartym roku po założeniu sadu, a w drugim roku owocowania, drzewa uzyskane w laboratorium owocowały znacznie lepiej niż w roku poprzednim, jednak nadal wyższy plon zebrano z drzew szczepionych. W trzecim roku owocowania (1999 r.) drzewa pochodzące z in vitro plonowały znacznie lepiej w porównaniu ze szczepionymi. Podobnie było w kolejnym, czwartym roku owocowania, czyli w 6. roku po założeniu sadu. Po czterech latach owocowania łączne obliczenia statystyczne nie wykazały różnic w uzyskanym plonie owoców pomiędzy drzewami rozmnażanymi in vitro i szczepionymi. Na wiosnę 2001 roku musieliśmy wykonać silne cięcie drzew, które spowodowało spadek owocowania w latach 2001 i 2002. W 2003 r., w którym wystąpiła susza, uzyskano ponownie wysokie plony owoców z drzew in vitro prawie dla wszystkich odmian, natomiast drzewa na 'Węgierce Wangenheima’ dały plony średnio o 12% niższe. Po 7 latach owocowania nie wykazano istotnego zróżnicowania w plonie pomiędzy drzewami produkowanymi na dwa sposoby (tab. 1).


    TABELA 1. PLON OGÓLNY SIEDMIU ODMIAN ŚLIW W KOLEJNYCH LATACH OWOCOWANIA

    * — brak kwiatów, ** — późniejsze wejście odmiany w okres owocowania



    SAD ŚLIWOWY Z DRZEW ROZMNAŻANYCH IN VITRO (PO LEWEJ) I NA 'WĘGIERCE WANGENHEIMA’


    Wnioski


    Wykonano również obserwacje i pomiary, których celem było zbadanie, czy występuje zmienność pomiędzy drzewami na własnych korzeniach uzyskanymi in vitro a szczepionymi na podkładce. We wszystkich latach badań zarówno masa 100 owoców, jak również inne cechy pomologiczne, takie jak: kształt pestki owoców, barwa miąższu, ekstrakt, kwasowość ogólna owoców, smak dla szczepionych i z in vitro były takie same u poszczególnych odmian. Niestety, również stopień porażenia drzew wirusem szarki był podobny dla drzew in vitro i szczepionych. Współczynnik plenności obliczony przez podzielenie sumy plonu ogólnego z 7 lat przez pole powierzchni przekroju poprzecznego pnia na wysokości 30 cm wykazał wysoką wartość śliw szczepionych na 'Węgierce Wangenheima’ (tab. 2). Drzewa te rosły słabiej od rozmnażanych in vitro i tylko nieznacznie ustępowały im plonem. Wyjątkiem są 'Valor’ i 'Oneida’ rozmnażane in vitro. 'Valor’ jest odmianą o małej sile wzrostu, dlatego drzewa tej odmiany uzyskane w laboratorium były mniejsze od drzew na podkładkach i dlatego są bardziej wartościowe dla celów produkcyjnych niż materiał szczepiony na 'Węgierce Wangenheima’. 'Oneida’ uzyskana in vitro dała plon o 40% wyższy, przy takiej samej sile wzrostu, jak na podkładce 'Węgierka Wangenheima’.


    TABELA 2. WSPÓŁCZYNNIK PLENNOŚCI DRZEW 7 ODMIAN ŚLIW UZYSKANYCH METODĄ IN VITRO ORAZ SZCZEPIONYCH NA 'WĘGIERCE WANGENHEIMA’


    Zalecamy także systematyczne cięcie i formowanie drzew od pierwszych lat ich posadzenia do sadu.


    Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń (fot.), drzewa na własnych korzeniach 7 badanych odmian śliw można polecać do zakładania sadów towarowych. Szczególnie przydatne okazały się odmiany 'Valor’, 'Cacańska Najbolja’ oraz 'Bluefre’.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOGRZEWANIE ELEKTRYCZNE PODŁOŻY OGRODNICZYCH
    Następny artykułEWIDENCJA PRODUCENTÓW

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.