TEGOROCZNE PROBLEMY Z KIEŁKOWANIEM NASION PODKŁADEK DRZEW OWOCOWYCH

    Do naszego Instytutu docierały tej wiosny wieści, że wysiane do gruntu przed ostatnią zimą nasiona niektórych gatunków drzew owocowych wschodzą słabo lub w ogóle nie kiełkują. Szkółkarze skarżyli się, że postępowali tak, jak w innych latach, a efekty były złe. Większość doniesień dotyczyła nasion 'Węgierki Wangenheima'. Można się zatem spodziewać drastycznego spadku podaży siewek tej odmiany, na które popyt z roku na rok wyraźnie rośnie. W tej sytuacji warto przypomnieć pewne niuanse dotyczące przebiegu procesu stratyfikacji, od której zaczyna się produkcja podkładek generatywnych. Wiedza o tym jest ważna, tym bardziej że prawdopodobnie jeszcze długo podkładki generatywne u gatunków pestkowych nie ustąpią podkładkom wegetatywnym.

    Stratyfikacja w gruncie


    Przyjęła się dość szeroko praktyka siewu niestratyfikowanych nasion wprost do gruntu wczesną jesienią. Nasiona takie w naturalny sposób przechodzą do nadejścia mrozów proces stratyfikacji, a jeśli go nie ukończą przed nadejściem większych mrozów, dopełni się on na wiosnę i nasiona będą już wtedy gotowe do kiełkowania. Nasiona pestkowych potrzebują w sumie około 100–120 dni z temperaturą 0–7oC. Tak więc, jeśli nasiona wysiane przed zimą do gruntu zdążyły skumulować np. 60% optymalnej temperatury potrzebnej do prawidłowego przebiegu tego procesu, a później mróz zatrzymał go, to resztę chłodu — około 40% — nasiona muszą skumulować po ustąpieniu mrozów. Dobrze, jeśli po zimie zbyt wcześnie się nie ociepli, gdyż temperatura powyżej 10oC nie sprzyja temu procesowi. Jeżeli jednak pogoda na przedwiośniu będzie nietypowa, może się zdarzyć, że nasiona nie otrzymają pełnej dawki niezbędnego chłodu, aby ukończyć proces posprzętnego dojrzewania i wtedy kiełkowanie będzie słabe. Nasiona nie przejdą w optymalnych warunkach stratyfikacji. Z nietypową dla naszego klimatu sytuacją mieliśmy do czynienia na przełomie ubiegłego i bieżącego roku, zwłaszcza w niektórych rejonach kraju. Temperatura gleby w grudniu ubiegłego roku oraz w styczniu, lutym i częściowo także w marcu br. spadała bowiem na głębokości około 10 cm poniżej –10oC. W tej sytuacji nie mógł się w naturalnych warunkach prawidłowo odbywać proces stratyfikacji i w związku z tym należało się spodziewać, że wschody niektórych nasion będą słabsze niż w innych latach, kiedy przebieg temperatury sprzyjał stratyfikacji.


    Mimo złych tegorocznych wyników, nie należy rezygnować z wysiewu niestratyfikowanych nasion do gruntu na przełomie lata i wczesnej jesieni. Praktyka ta bowiem zwykle się sprawdza, a sytuacja, z jaką szkółkarze spotkali się w sezonie 2002/2003, nie musi się zbyt często powtarzać. Warto jednak zagony z wysianymi nasionami przykrywać na zimę, np. torfem lub trocinami tak, aby gleba głęboko nie przemarzała.


    Stratyfikacja w pomieszczeniach


    Jeśli stratyfikację zamierzamy prowadzić w chłodnym i zamkniętym pomieszczeniu, dobrze jest nasiona przed wymieszaniem z wilgotnym podłożem (piasek z torfem lub trocinami) moczyć przez dobę lub dwie w wodzie.


    Wadą stratyfikacji w pomieszczeniach jest to, że przy opóźnionej wiośnie — jak w tym roku — trudno jest dotrzymać odpowiedniego terminu wysiewu nasion. W efekcie, zbyt mocno podkiełkowane nasiona dadzą wiele siewek ze zgiętą, źle ukształtowaną szyjką korzeniową.



    Proces posprzętnego dojrzewania nasion, popularnie nazywany stratyfikacją, zachodzi prawidłowo przy optymalnej dla danego gatunku temperaturze pomieszczenia i odpowiedniej wilgotności podłoża (czyt. „Szkółkarstwo” 2–4/2002). Pestkowe (ałycza, 'Węgierka Wangenheima’, czereśnia ptasia, antypka, brzoskwinia) podczas stratyfikacji preferują temperaturę wyższą, wahającą się od 7oC do 0oC, a ziarnkowe wymagają temperatury stałej — od 4oC do 0oC. Trzeba pamiętać, że stratyfikacja zachodzi w temperaturze niskiej, ale nie niższej niż 0oC.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułREJESTRACJA I PASZPORTY ROŚLIN
    Następny artykuł160 zł NA HEKTAR

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.