TOPINAMBUR, CZYLI BULWA

    Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus) należy do rodziny złożonych, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie osiąga wysokość 2–3 m i szerokość 0,6 m. Część nadziemna rośliny przypomina słonecznik zwyczajny, ale pod ziemią tworzy jadalne bulwy — podobne do ziemniaka lub kłączy imbiru. Roślinę tę mogą spożywać diabetycy, gdyż materiałem zapasowym jest inulina, która podczas trawienia rozpada się na fruktozę.








    BULWY TOPINAMBURU 'RED FUSEAU’


    Pod uprawę tego warzywa najlepsze są gleby o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego, piaszczyste lub gliniaste. Dobrze rośnie i plonuje zarówno w pełnym słońcu, jak i na zacienionych stanowiskach. Do sadzenia wybiera się bulwy o wadze około 70 g i przecina na dwie lub trzy części — każda z oczkiem. Bulwy należy umieścić w glebie na głębokości 10 cm, w rozstawie co 30 cm w rzędzie i 75–100 cm między rzędami. Plantację trzeba utrzymywać wolną od chwastów, szczególnie w fazie wytwarzania części nadziemnej. W późniejszym okresie topinambur dobrze radzi sobie z roślinami konkurencyjnymi. Z roślin usuwa się kwiaty, żeby zwiększyć ilość składników zapasowych w podziemnych organach. Bulwy wykopuje się, gdy część nadziemna zaschnie. Podczas zbioru trzeba uważać, żeby nie uszkodzić ich delikatnej skórki. Z hektara uzyskuje się do 80 ton bulw. Najodpowiedniejsze do sprzedaży są te o masie powyżej 80 g. Dojrzałe przechować można przez trzy miesiące w trocinach lub suchym piasku, w temperaturze 0°C i wilgotności powietrza 85–95%. Roślinę można uprawiać jako bylinę do pięciu lat na tym samym stanowisku, ale wtedy często staje się zbyt ekspansywna i zachwaszcza uprawy następcze. Wykopanie bulw jesienią i ponowne wysadzenie ich wiosnę na innym stanowisku zapobiega niepożądanemu rozprzestrzenieniu się topinamburu. Na podstawie www.agric.wa.gov.au

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCORAZ WIĘCEJ CHORÓB ZAGRAŻA PELARGONIOM
    Następny artykułILE BĘDZIE WARZYW POLOWYCH?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.