W SKIERNIEWICACH O ŚWIATOWYM WARZYWNICTWIE

    26 stycznia w Instytucie Warzywnictwa na seminarium „Warzywnictwo na świecie”, przedstawiona została sytuacja na rynku cebuli w krajach Europy Wschodniej oraz zagadnienia dotyczące podłoży ogrodniczych.

    Zasady funkcjonowania programu Onion Network, realizowanego od 2004 roku m.in. w IW w Skierniewicach oraz na AR w Lublinie przedstawił prof. dr hab. Franciszek Adamicki. W programie tym biorą udział jednostki naukowo-badawcze z krajów Europy Środkowowschodniej (z Polski, Białorusi, Ukrainy, Słowacji, Estonii, Litwy) oraz firma prywatna z Wielkiej Brytanii. W ubiegłym roku w lipcu odbyło się spotkanie uczestników programu w Mińsku na Białorusi. Prace prowadzone w ramach Onion Network, pozwalają poznać sytuację oraz kierunki rozwoju upraw cebuli w krajach wspomnianej części Europy (tabela).

    Produkcja i zagospodarowanie cebuli w krajach środkowowschodniej Europy
    w 2004 roku


    opracował F. Adamicki

    Rosja, chociaż przoduje w tym rejonie pod względem areału uprawy cebuli, to jednak plony tam osiągane nie są wysokie, wynoszą średnio około 12 t/ha. Jednocześnie kraj ten jest dużym importerem cebuli (w 2003 roku — 632 tys. ton). Główni dostawcy cebuli do Rosji to Holandia i Chiny, import z Polski wynosi 9,2 tys. ton. Prace rosyjskich instytutów naukowych skierowane są w głównej mierze na wdrażanie nowych technologii uprawy cebuli — w okolicach Moskwy znajdują się już gospodarstwa, w których uzyskuje się plony 40–50 t/ha. Na Białorusi w produkcji warzyw funkcjonuje wiele ciekawych rozwiązań technologicznych — rodzimej produkcji siewniki precyzyjne czy agregaty do mechanicznego odchwaszczania (zwiększenie liczby zabiegów mechanicznych pozwala ograniczyć liczbę opryskiwań herbicydami). W Estonii uprawiana jest głównie cebula słodka przeznaczona do bezpośredniego spożycia.

    Spostrzeżenia z sześciodniowego sympozjum ISHS-IPS „Growing media”, dotyczącego substratów wykorzystywanych w ogrodnictwie, jakie odbyło się we Francji we wrześniu 2005 roku, przedstawiła dr Agnieszka Stępowska. Prelegentka przypomniała, że — według definicji — za podłoże uważane jest każde środowisko, w którym rozwija się system korzeniowy roślin. Podłożem może być więc gleba (wyróżnia się gleby pierwotne — hortisole oraz antropogeniczne — rigosole), a także np. wełna mineralna. Podłoża odizolowane od gleby określane są jako substraty. Mogą być one jednorodne (m.in. kora, torf, włókno kokosowe) lub mieszane (np. kilka rodzajów torfu, torf z włóknem kokosowym, torf z perlitem), w postaci surowej lub kompostowane, bez dodatków nawozów albo wzbogacone (najczęściej w składniki mineralne). Mieszanki produkuje się w celu dostarczenia ogrodnikowi gotowego produktu dostosowanego do wymagań poszczególnych gatunków roślin.

    Kontrolą i klasyfikacją jakościową substratów uprawowych zajmuje się niezależna holenderska organizacja RHP. Znakiem tej organizacji opatrywane są substraty pozyskiwane zgodnie z zasadami ochrony środowiska, kontrolowane pod względem właściwości fizycznych i chemicznych oraz obecności patogenów (także nasion chwastów). Próby z każdej partii są przechowywane przez okres, na jaki udzielana jest gwarancja jakości dla poszczególnych substratów (około 6 miesięcy). RHP opracowało system kwalifikacji „BasiQ Green, w którym przyznawane są stopnie A, B i C, w zależności od spełnienia przez producenta substratów stawianych mu wymagań. Zwraca się szczególną uwagę na aspekty ekologiczne, a więc: ● pozyskiwanie w sposób jak najmniej szkodliwy dla środowiska, ● transport i obróbkę powodującą jak najmniejsze skażenie środowiska i emisję gazów cieplarnianych, ● pozyskiwanie tylko określonej ilości surowca w ciągu roku, ● działania mające na celu rekultywację wyeksploatowanych już torfowisk.


    26 stycznia w Instytucie Warzywnictwa na seminarium „Warzywnictwo na świecie”, przedstawiona została sytuacja na rynku cebuli w krajach Europy Wschodniej oraz zagadnienia dotyczące podłoży ogrodniczych.


    Zasady funkcjonowania programu Onion Network, realizowanego od 2004 roku m.in. w IW w Skierniewicach oraz na AR w Lublinie przedstawił prof. dr hab. Franciszek Adamicki. W programie tym biorą udział jednostki naukowo-badawcze z krajów Europy Środkowowschodniej (z Polski, Białorusi, Ukrainy, Słowacji, Estonii, Litwy) oraz firma prywatna z Wielkiej Brytanii. W ubiegłym roku w lipcu odbyło się spotkanie uczestników programu w Mińsku na Białorusi. Prace prowadzone w ramach Onion Network, pozwalają poznać sytuację oraz kierunki rozwoju upraw cebuli w krajach wspomnianej części Europy (tabela).


    Produkcja i zagospodarowanie cebuli w krajach środkowowschodniej Europy
    w 2004 roku


    opracował F. Adamicki


    Rosja, chociaż przoduje w tym rejonie pod względem areału uprawy cebuli, to jednak plony tam osiągane nie są wysokie, wynoszą średnio około 12 t/ha. Jednocześnie kraj ten jest dużym importerem cebuli (w 2003 roku — 632 tys. ton). Główni dostawcy cebuli do Rosji to Holandia i Chiny, import z Polski wynosi 9,2 tys. ton. Prace rosyjskich instytutów naukowych skierowane są w głównej mierze na wdrażanie nowych technologii uprawy cebuli — w okolicach Moskwy znajdują się już gospodarstwa, w których uzyskuje się plony 40–50 t/ha. Na Białorusi w produkcji warzyw funkcjonuje wiele ciekawych rozwiązań technologicznych — rodzimej produkcji siewniki precyzyjne czy agregaty do mechanicznego odchwaszczania (zwiększenie liczby zabiegów mechanicznych pozwala ograniczyć liczbę opryskiwań herbicydami). W Estonii uprawiana jest głównie cebula słodka przeznaczona do bezpośredniego spożycia.


    Spostrzeżenia z sześciodniowego sympozjum ISHS-IPS „Growing media”, dotyczącego substratów wykorzystywanych w ogrodnictwie, jakie odbyło się we Francji we wrześniu 2005 roku, przedstawiła dr Agnieszka Stępowska. Prelegentka przypomniała, że — według definicji — za podłoże uważane jest każde środowisko, w którym rozwija się system korzeniowy roślin. Podłożem może być więc gleba (wyróżnia się gleby pierwotne — hortisole oraz antropogeniczne — rigosole), a także np. wełna mineralna. Podłoża odizolowane od gleby określane są jako substraty. Mogą być one jednorodne (m.in. kora, torf, włókno kokosowe) lub mieszane (np. kilka rodzajów torfu, torf z włóknem kokosowym, torf z perlitem), w postaci surowej lub kompostowane, bez dodatków nawozów albo wzbogacone (najczęściej w składniki mineralne). Mieszanki produkuje się w celu dostarczenia ogrodnikowi gotowego produktu dostosowanego do wymagań poszczególnych gatunków roślin.


    Kontrolą i klasyfikacją jakościową substratów uprawowych zajmuje się niezależna holenderska organizacja RHP. Znakiem tej organizacji opatrywane są substraty pozyskiwane zgodnie z zasadami ochrony środowiska, kontrolowane pod względem właściwości fizycznych i chemicznych oraz obecności patogenów (także nasion chwastów). Próby z każdej partii są przechowywane przez okres, na jaki udzielana jest gwarancja jakości dla poszczególnych substratów (około 6 miesięcy). RHP opracowało system kwalifikacji „BasiQ Green, w którym przyznawane są stopnie A, B i C, w zależności od spełnienia przez producenta substratów stawianych mu wymagań. Zwraca się szczególną uwagę na aspekty ekologiczne, a więc: ● pozyskiwanie w sposób jak najmniej szkodliwy dla środowiska, ● transport i obróbkę powodującą jak najmniejsze skażenie środowiska i emisję gazów cieplarnianych, ● pozyskiwanie tylko określonej ilości surowca w ciągu roku, ● działania mające na celu rekultywację wyeksploatowanych już torfowisk.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWYNIKI OCENY POLOWEJ MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO
    Następny artykułNAJWIĘKSZY RYNEK HURTOWY ŚWIATA (CZ. II)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.