WARSZTATY NAUKOWE W ISK

    Międzynarodowe War­sztaty Naukowe w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach poświęcone zrównoważonej uprawie roślin sadowniczych" ("Orchard Management in Sustainable Fruit Production") zostały zorganizowane 21–23 kwietnia 2004 roku przez Centrum Doskonałości (PomoCenter) oraz Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Brało w nich udział 55 naukowców (fot.). Ośrodki badawcze z Hiszpanii, Litwy, Norwegii, Rosji, Rumunii, Słowenii, Węgier, Turcji oraz Włoch były reprezentowane przez 24 osoby.


    Uczestnicy warsztatów naukowych poświęconych zrównoważonej uprawie roślin sadowniczych

    Główne zadania Centrum Doskonałości to promowa­nie współpracy międzynarodowej i inicjowanie między­narodowych projektów badawczych w dziedzinach waż­nych dla sadownictwa zrównoważonego oraz wspomaganie integracji polskiej nauki sadowniczej z Europejską Przestrzenią Badawczą.

    W pierwszym dniu warsztatów odbyły się obrady plenarne, które zostały podzielone na trzy bloki tematyczne:

    • bioróżnorodność oraz pielęgnacja gleby w sadach;
    • formowanie drzew i systemy ich sadzenia,
    • ochrona roślin i produkcja organiczna.

    Większość tematów była ściśle związana z praktyką. Wiele uwagi poświęcono utrzymaniu gleby w rzędach drzew. Przedstawiono tu wyniki badań nad zastosowaniem w sadzie różnego rodzaju ściółek organicznych, na przykład podłoża po uprawie pieczarek, włóknin wykonanych z wojłoku lub kurzu bawełnianego, "zrębków" powstałych po rozdrobnieniu gałęzi w sadzie. Omawiano także problemy związane z nawożeniem i przerzedzaniem zawiązków w sadach prowadzonych metodami organicznymi. Na sesji plenarnej wygłoszono 20 referatów i doniesień. W pierwszym dniu obrad zorganizowano także sesję posterową składającą się z 24 prac,po której zakończeniu podsumowano ich prob­lematykę, a następnie odbyła się nad nimi dyskusja. W jej trakcie stwierdzono, że temat zrównoważonej produkcji owoców przy zachowaniu środowis­ka naturalnego, bez nawozów sztucznych, herbicydów i środków ochrony roślin jest podejmowany zbyt rzadko przez naukę sadowniczą. Należy rozwinąć gruntowne studia nad fizyką, chemią, a przede wszystkim biologią gleby w warunkach produkcji tradycyjnej i zrównoważonej. W dyskusji podkreślano niedocenianą wartość starych sadów założonych z odpornych na choroby odmian, które można by wykorzystać do rozwoju produkcji organicznej lub włączyć do uprawy w gospodarstwach agroturystycznych.

    W drugim dniu warsztatów uczestnicy zwiedzali Pomologiczny Sad Doświadczalny w Skierniewicach oraz Sad Doświadczalny w Dąbrowicach należący do ISK. W trzecim dniu zapoznano uczestników warsztatów z badaniami prowadzonymi w zakładach naukowych ISK. Zwiedzono Pracownię Niekonwencjonalnych Metod Hodowli, Centralne Laboratorium Analityczne, Pracownię Badań Skażeń i Pozostałości Pestycydów, Zakład Mechanizacji oraz Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców.

    Międzynarodowe War­sztaty Naukowe w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach poświęcone zrównoważonej uprawie roślin sadowniczych” („Orchard Management in Sustainable Fruit Production”) zostały zorganizowane 21–23 kwietnia 2004 roku przez Centrum Doskonałości (PomoCenter) oraz Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Brało w nich udział 55 naukowców (fot.). Ośrodki badawcze z Hiszpanii, Litwy, Norwegii, Rosji, Rumunii, Słowenii, Węgier, Turcji oraz Włoch były reprezentowane przez 24 osoby.



    Uczestnicy warsztatów naukowych poświęconych zrównoważonej uprawie roślin sadowniczych



    Główne zadania Centrum Doskonałości to promowa­nie współpracy międzynarodowej i inicjowanie między­narodowych projektów badawczych w dziedzinach waż­nych dla sadownictwa zrównoważonego oraz wspomaganie integracji polskiej nauki sadowniczej z Europejską Przestrzenią Badawczą.


    W pierwszym dniu warsztatów odbyły się obrady plenarne, które zostały podzielone na trzy bloki tematyczne:




    • bioróżnorodność oraz pielęgnacja gleby w sadach;


    • formowanie drzew i systemy ich sadzenia,


    • ochrona roślin i produkcja organiczna.

    Większość tematów była ściśle związana z praktyką. Wiele uwagi poświęcono utrzymaniu gleby w rzędach drzew. Przedstawiono tu wyniki badań nad zastosowaniem w sadzie różnego rodzaju ściółek organicznych, na przykład podłoża po uprawie pieczarek, włóknin wykonanych z wojłoku lub kurzu bawełnianego, „zrębków” powstałych po rozdrobnieniu gałęzi w sadzie. Omawiano także problemy związane z nawożeniem i przerzedzaniem zawiązków w sadach prowadzonych metodami organicznymi. Na sesji plenarnej wygłoszono 20 referatów i doniesień. W pierwszym dniu obrad zorganizowano także sesję posterową składającą się z 24 prac,po której zakończeniu podsumowano ich prob­lematykę, a następnie odbyła się nad nimi dyskusja. W jej trakcie stwierdzono, że temat zrównoważonej produkcji owoców przy zachowaniu środowis­ka naturalnego, bez nawozów sztucznych, herbicydów i środków ochrony roślin jest podejmowany zbyt rzadko przez naukę sadowniczą. Należy rozwinąć gruntowne studia nad fizyką, chemią, a przede wszystkim biologią gleby w warunkach produkcji tradycyjnej i zrównoważonej. W dyskusji podkreślano niedocenianą wartość starych sadów założonych z odpornych na choroby odmian, które można by wykorzystać do rozwoju produkcji organicznej lub włączyć do uprawy w gospodarstwach agroturystycznych.


    W drugim dniu warsztatów uczestnicy zwiedzali Pomologiczny Sad Doświadczalny w Skierniewicach oraz Sad Doświadczalny w Dąbrowicach należący do ISK. W trzecim dniu zapoznano uczestników warsztatów z badaniami prowadzonymi w zakładach naukowych ISK. Zwiedzono Pracownię Niekonwencjonalnych Metod Hodowli, Centralne Laboratorium Analityczne, Pracownię Badań Skażeń i Pozostałości Pestycydów, Zakład Mechanizacji oraz Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOKULANTY MOGĄ BYĆ HITEM EKSPORTOWYM
    Następny artykułPOMIDOROWA PIĘTNASTKA

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.