WARZYWA NA „MATACH” TORFOWYCH

    Kronen-Klasmann, przy współudziale firm Syngenta Seeds, Broste oraz Milex 22 maja zorganizowała spotkanie dla producentów w gospodarstwie Piotra Fijałkowskiego w miejscowości Rząźno pod Łowiczem. W powiecie łowickim i kutnowskim produkcja warzyw pod osłonami prowadzona jest w niewielu rozdrobnionych gospodarstwach (500–1500 m2). Uprawia się tam przede wszystkim pomidory i ogórki, a wczesną wiosną sałatę i rzodkiewkę.

    Piotr Fijałkowski (fot. 1) produkuje pomidory i ogórki w 8 tunelach, na powierzchni 1400 m2. Od tego roku uprawa jest prowadzona na tak zwanych matach torfowych firmy Kronen-Klasmann. Są to worki wypełnione mieszanką torfu ciemnego (frezerowego) i jasnego (cegiełkowego), co pozwala na utrzymanie właściwych warunków powietrzno-wodnych przez długi okres uprawy. Mają one rozmiary 80 x 20 x 8 cm i zawierają 20 dm3 substratu. Podłoże ma pH 5,8 i jest wzbogacone w makro- i mikroelementy, które powinny wystarczyć na pierwsze trzy tygodnie wzrostu roślin. Piotr Fijałkowski w tym sezonie po raz pierwszy uprawia warzywa w podłożu torfowym i planuje produkcję pomidorów i ogórków w dwóch cyklach (wymiana roślin przypadać będzie w połowie lipca). Rozsada jest produkowana w kostkach wełny mineralnej.


    Fot. 1. Piotr Fijałkowski wraz z żoną rozpoczął w tym roku uprawę warzyw
    w podłożu torfowym

    Wiosną pomidory są sadzone dopiero, gdy rozchylają się kwiaty w drugim gronie. Takie opóźnione sadzenie pozwala obniżyć koszty ogrzewania oraz pobudza roś­liny do intensywniejszego rozwoju generatywnego. W uprawie pomidorów zarówno w cyk­lu wiosennym, jak i jesiennym dominuje odmiana Brooklyn F1, o silnym wigorze, długich międzywęźlach i równomiernym zawiązywaniu gron (fot. 2). Mimo braku przerzedzania gron, rośliny były dobrze rozwinięte, a grona zawiązały po 6 lub 7 owoców. W uprawie wiosennej gos­podarze do połowy lipca uzyskują na roślinie 5 handlowych gron (w sumie 6 lub 7, ale owoce na ostatnich gronach słabiej dorastają), co daje około 4 kg z rośliny. Do zapylania pomidorów w czterech tunelach foliowych wykorzystuje się jedną rodzinę trzmieli, przy czym ul codziennie wieczorem jest przenoszony do kolejnego tunelu.


    Fot. 2. Brooklyn F1 tworzy regularne i dobrze rozbudowane grona

    W uprawie znajdują się dwie odmiany ogórków — Miracle F1 i Saring F1. W ubiegłym roku plony ogórków wynosiły 22 kg z m2. Pożywka zarówno dla pomidorów, jak i ogórków jest przygotowywana i podawana podobnie, jak przy uprawie na wełnie mineralnej, przy czym w trakcie owocowania ogórków nie ma konieczności dodawania do niej kwasów. Ważnym elementem przy uprawie w tunelach foliowych jest utrzymanie właściwych parametrów klimatu i wyrównanej temperatury w obiekcie. W tym celu w każdym tunelu zamontowane są wentylatory, które mieszają powietrze (na dole zawsze panuje niższa temperatura niż w górnych partiach obiektu).

    Mieczysław Głaczkowski z firmy Broste (fot. 3) zwracał uwagę na konieczność dopasowania nawożenia do fazy rozwojowej rośliny. Ważnym elementem przy uprawie na matach jest ustawianie kostek z rozsadą na maty. W tym czasie ważne jest, by ograniczając podlewanie w kostkach sprowokować rośliny do "poszukiwania" wody w macie i pobudzić do rozbudowania systemu korzeniowego. Często jednak przy słonecznej pogodzie dochodzi do wysychania kostek i więdnięcia roślin. Racjonalnym rozwiązaniem jest normalne podlanie roślin po ustawieniu, a od następnego dnia ograniczone podlewanie — z wyłączeniem 1 lub 2 cykli w ciągu doby. Po posadzeniu rozsady i w okresach krytycznych dla roślin (na przykład w czasie silnego obciążenia roślin owocami czy przy długotrwałych chłodach) korzystne jest podlanie roś­lin nawozem biostymulującym Resistim, który — dzięki dostarczeniu roślinom łatwo przyswajalnych fosforanów — wzmacnia ich odporność na czynniki stresowe.


    Fot. 3. Mieczysław Głaczkowski (pośrodku) podkreślał konieczność dostosowywania składu pożywki do fazy rozwojowej roślin


    Kronen-Klasmann, przy współudziale firm Syngenta Seeds, Broste oraz Milex 22 maja zorganizowała spotkanie dla producentów w gospodarstwie Piotra Fijałkowskiego w miejscowości Rząźno pod Łowiczem. W powiecie łowickim i kutnowskim produkcja warzyw pod osłonami prowadzona jest w niewielu rozdrobnionych gospodarstwach (500–1500 m2). Uprawia się tam przede wszystkim pomidory i ogórki, a wczesną wiosną sałatę i rzodkiewkę.


    Piotr Fijałkowski (fot. 1) produkuje pomidory i ogórki w 8 tunelach, na powierzchni 1400 m2. Od tego roku uprawa jest prowadzona na tak zwanych matach torfowych firmy Kronen-Klasmann. Są to worki wypełnione mieszanką torfu ciemnego (frezerowego) i jasnego (cegiełkowego), co pozwala na utrzymanie właściwych warunków powietrzno-wodnych przez długi okres uprawy. Mają one rozmiary 80 x 20 x 8 cm i zawierają 20 dm3 substratu. Podłoże ma pH 5,8 i jest wzbogacone w makro- i mikroelementy, które powinny wystarczyć na pierwsze trzy tygodnie wzrostu roślin. Piotr Fijałkowski w tym sezonie po raz pierwszy uprawia warzywa w podłożu torfowym i planuje produkcję pomidorów i ogórków w dwóch cyklach (wymiana roślin przypadać będzie w połowie lipca). Rozsada jest produkowana w kostkach wełny mineralnej.



    Fot. 1. Piotr Fijałkowski wraz z żoną rozpoczął w tym roku uprawę warzyw
    w podłożu torfowym



    Wiosną pomidory są sadzone dopiero, gdy rozchylają się kwiaty w drugim gronie. Takie opóźnione sadzenie pozwala obniżyć koszty ogrzewania oraz pobudza roś­liny do intensywniejszego rozwoju generatywnego. W uprawie pomidorów zarówno w cyk­lu wiosennym, jak i jesiennym dominuje odmiana Brooklyn F1, o silnym wigorze, długich międzywęźlach i równomiernym zawiązywaniu gron (fot. 2). Mimo braku przerzedzania gron, rośliny były dobrze rozwinięte, a grona zawiązały po 6 lub 7 owoców. W uprawie wiosennej gos­podarze do połowy lipca uzyskują na roślinie 5 handlowych gron (w sumie 6 lub 7, ale owoce na ostatnich gronach słabiej dorastają), co daje około 4 kg z rośliny. Do zapylania pomidorów w czterech tunelach foliowych wykorzystuje się jedną rodzinę trzmieli, przy czym ul codziennie wieczorem jest przenoszony do kolejnego tunelu.



    Fot. 2. Brooklyn F1 tworzy regularne i dobrze rozbudowane grona


    W uprawie znajdują się dwie odmiany ogórków — Miracle F1 i Saring F1. W ubiegłym roku plony ogórków wynosiły 22 kg z m2. Pożywka zarówno dla pomidorów, jak i ogórków jest przygotowywana i podawana podobnie, jak przy uprawie na wełnie mineralnej, przy czym w trakcie owocowania ogórków nie ma konieczności dodawania do niej kwasów. Ważnym elementem przy uprawie w tunelach foliowych jest utrzymanie właściwych parametrów klimatu i wyrównanej temperatury w obiekcie. W tym celu w każdym tunelu zamontowane są wentylatory, które mieszają powietrze (na dole zawsze panuje niższa temperatura niż w górnych partiach obiektu).


    Mieczysław Głaczkowski z firmy Broste (fot. 3) zwracał uwagę na konieczność dopasowania nawożenia do fazy rozwojowej rośliny. Ważnym elementem przy uprawie na matach jest ustawianie kostek z rozsadą na maty. W tym czasie ważne jest, by ograniczając podlewanie w kostkach sprowokować rośliny do „poszukiwania” wody w macie i pobudzić do rozbudowania systemu korzeniowego. Często jednak przy słonecznej pogodzie dochodzi do wysychania kostek i więdnięcia roślin. Racjonalnym rozwiązaniem jest normalne podlanie roślin po ustawieniu, a od następnego dnia ograniczone podlewanie — z wyłączeniem 1 lub 2 cykli w ciągu doby. Po posadzeniu rozsady i w okresach krytycznych dla roślin (na przykład w czasie silnego obciążenia roślin owocami czy przy długotrwałych chłodach) korzystne jest podlanie roś­lin nawozem biostymulującym Resistim, który — dzięki dostarczeniu roślinom łatwo przyswajalnych fosforanów — wzmacnia ich odporność na czynniki stresowe.



    Fot. 3. Mieczysław Głaczkowski (pośrodku) podkreślał konieczność dostosowywania składu pożywki do fazy rozwojowej roślin

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWOKÓŁ PASZPORTÓW ROŚLIN
    Następny artykułNAGRODA GOSPODARCZA PREZYDENTA RP DLA „SĄDECKIEGO BARTNIKA”

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.