Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Zmierzch popularności Novello, czyli włoskiego młodego wina

Po latach rynkowych sukcesów i wielkiej popularności we Włoszech szybko mija moda na młode wino, czyli Novello. W tym roku przygotowano tylko 2 miliony butelek z tym trunkiem, czyli wielokrotnie mniej niż jeszcze niedawno temu.

Truskawki deserowe – tą samą drogą?

Krajowe truskawki to wciąż w dużej mierze surowiec przemysłu przetwórczego. W ciągu ostatnich kilku lat wiele się jednak zmieniło i bardzo dynamicznie rozwija się produkcja owoców deserowych. Dużo informacji dotyczących technologii produkcji czerpiemy z Zachodu. Warto wiedzieć, jak wyglądają plantacje truskawek np. w Wielkiej Brytanii i na co zwracają szczególną uwagę odbiorcy owoców. Polskę bowiem czekają podobne wyzwania w niedalekiej przyszłości. Na moje pytania odpowiadał Przemysław Sarbinowski z firmy Pro Tech Marketing, który przez 12 lat był menadżerem na angielskiej farmie produkcyjnej.

Winobranie na Podkarpaciu: nawet 12 ton z hektara

Nawet 12 ton winogron z hektara zebrano w tym roku w winnicach Podkarpacia. - To był udany rok. Owoce są dorodne i dobrej jakości; teraz wszystko w rękach winiarzy - powiedział właściciel winnicy z okolic Przeworska Dariusz Rosół.

Winnica – hobby czy sposób na życie?

Uprawa winorośli w Polsce wzbudza coraz większe zainteresowanie. Chętnych przybywa, z uwagi na możliwość wytwarzania i sprzedaży wina w gospodarstwie. Zakładanie winnic staje się hobby lub sposobem na życie. Jednak od posadzenia krzewów do produkcji wina droga daleka.

Truskawka − zabiegi po zbiorze owoców

Produkcja truskawek to ważna gospodarczo gałąź  sadownictwa w Polsce. W kraju można wyróżnić dwa duże regiony uprawy roślin tego gatunku zarówno w polu, jak i pod osłonami: rejon Czerwińska n. Wisłą oraz Jasieńca k. Grójca. Producenci mają wiedzę na temat wymagań truskawki pod względem odpowiedniego nawożenia i ochrony, aby uzyskać wysokiej jakości i satysfakcjonujący plon. Równie ważne są zabiegi po zbiorach owoców, ponieważ zachodzące w okresie spoczynku roślin procesy fizjologiczne wpływają na wydajność plantacji w kolejnych sezonach.

Porzeczka czarna na „świeży” rynek

Wizyta w szkockim ośrodku James Hutton Institute (JHI, wcześniej Scottish Crop Research Institute – SCRI) podczas odbywającego się tam seminarium „Fruit for the Future” uświadomiła mi po raz kolejny, że być może warto zainteresować się produkcją porzeczek czarnych z myślą o rynku owoców deserowych. Odmiany muszą jednak odznaczać się określonymi cechami.

Odpady z winogron jako biopaliwo

Światowa produkcja wina pozostawia po sobie około 13 milionów ton odpadów (wytłoczyn) rocznie. Naukowcy z Australii uważają, że utylizowanie ich to marnotrawstwo i że byłby to świetny i konkurencyjny surowiec do produkcji biopaliw.

Powstała pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna

Pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna, czyli funkcjonująca zgodnie z naturą bez zbytniej ingerencji człowieka powstała w Pawlikowicach k. Wieliczki (Małopolskie). Pierwsze wino jest zapowiadane na wiosnę 2016 r., ale prawdziwe zbiory zaczną się w kolejnych latach.

Winobranie na Podkarpaciu opóźni się; będą dobre zbiory

Winobranie na Podkarpaciu zacznie się nawet dwa tygodnie później niż przed rokiem. - Winiarze nie śpieszą się ze zbiorami, bo słoneczna pogoda sprzyja spokojnemu dojrzewaniu gron – powiedziała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Jak dbać o plantację truskawki zakładaną jesienią?

Obecnie większość produkcyjnych plantacji truskawki zakłada się w Polsce wiosną z sadzonek frigo, które łatwiej przyjmują się po posadzeniu w porównaniu z sadzonkami zielonymi (świeżymi). Ponadto przy zakładaniu plantacji wiosną nie ma ryzyka wymarznięcia roślin zimą. Są jednak plantatorzy preferujący dla truskawek jesienny termin sadzenia.